SG.hu

Nagy veszélyek fenyegetik az Androidot 2013-ban

Az Android, a felhő és a digitális életmódeszközök fenyegetései a kiberbűnözők elleni küzdelmet sokkal bonyolultabbá teszik 2013-ban, mint korábban bármikor. "Az embereknek 2013-ban nehezebb dolguk lesz eszközeik biztonságát kézben tartani,” - mondta Raimund Genes, a Trend Micro műszaki vezérigazgatója (CTO). „A különböző platformok, operációs rendszerek és biztonsági modellek sokkal jobban meg fogják nehezíteni, hogy megvédjünk magunkat, mint bármikor valaha.”

A cég szerint a legsúlyosabb fenyegetések 2013. folyamán a rosszindulatú és nagy kockázatú Android alkalmazások lehetnek. A Trend jóslata szerint ezek 2013-ban elérik az 1 milliót, a 2012. év végi 350 000-hez képest. Tehát miközben a hagyományos számítógépes kártevő szoftver a következő évben kissé visszahúzódhat, az Android operációs rendszerrel futó eszközök fenyegetései bőven helyettesíteni fogják azt. Az egyre több digitális életmódeszköz megjelenése azt jelenti, hogy a fenyegetések új és váratlan helyeken is felbukkanhatnak, pl. tévékészülékekben és háztartási gépekben, Afrika pedig feltűnik azon az úton, hogy a menekülő kiberbűnözők következő biztonságos kikötőjévé váljon.

A tanulmány szerint a kiberbűnözők a törvényes felhő szolgáltatásokat fogják célba venni, az adatok elleni támadások pedig megmaradnak komoly fenyegetésnek 2013-ban, részben azért, mert a létező biztonsági eszközök nem védelmezik olyan jól a felhő adatokat, minta hagyományos tárolóeszközöket. A fogyasztók egyre inkább többszörös számítógépes platformokat és eszközöket fognak használni, ami azok védelmét nehéz feladattá teszi. A politikai indíttatású támadások pusztítóbbakká válnak, és teret nyernek a globális kiberbűnözés kezelésére irányuló törekvések teret, de további két vagy három évre lesz szükség azok teljes megvalósítására.

A hagyományos kártevő szoftver (malware) fokozatos fejlődésen megy át, ha lesz ilyen, kisszámú jelentős új támadással. Ennek ellenére, a bekövetkező támadások kifinomultabbá és nehezebben észlelhetővé válnak. Mindamellett, e borús előrejelzés mellett is van remény: "A jó hír az, hogy tökéletes az időzítés a biztonsági védőszereplők számára, hogy új szabványokat állítsanak fel és olyan új megoldásokkal álljanak elő, melyek zavaró hatással lesznek a feketegazdaságra,” közölte Genes. Ha ez megtörténik, a kiberbűnözés elleni harcban a 2013-as évre lehet, hogy döntő fordulópontként fogunk emlékezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoltan21 #1
    Jogosak az aggodalmak, de ugyanezt le lehetne írni, a Windows op.rendszernél is.
    Minél elterjedtebb, annál többen írnak rá kártevő programokat.