Berta Sándor

Mégsem veszi meg a Dellt a Blackstone

Újabb fejezetéhez érkezett a számítógépgyártó története, ugyanis egy lehetséges vevőjelölttel kevesebb maradt versenyben a társaság részvényeiért.

A Financial Times értesülései alapján a Blackstone Group nevű New York-i befektetői csoport visszavonta a 25 milliárd dolláros vételi ajánlatát. A lépés hátterében az áll, hogy a befektetőknek aggályaik merültek fel azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e ekkora összeget fordítaniuk a Dell felvásárlására, illetve, hogy később profitálhatnak-e egy esetleges részvényeladásból. Az elbizonytalanodás a PC-piac jelenlegi helyzetének köszönhető, ugyanakkor az is szerepet játszhat a döntésben, hogy a gyártó nem rendelkezik elegendő mennyiségű saját technológiával.

Mindez azt jelenti, hogy összesen két érdeklődő maradt versenyben. Az egyikük Carl Icahn milliárdos, aki legutóbb új ajánlatot tett, amelynek értelmében megvásárolná a részvények 58 százalékát. (Később olyan döntés született, hogy Icahn csak a részvények 10 százalékát veszi meg, a többi kapcsán más befektetőkkel folytat egyeztetéseket.) A másik jelölt pedig Michael Dell cégalapító, aki a Silver Lake Partners befektetői csoporttal együtt akarja visszavásárolni a társaság részvényeinek többségét. A Blackstone visszalépése mind a két érdekcsoport esélyeit jelentős mértékben megnövelte.

Az óriáscég részvényeiért azután indult birkózás, hogy február elején a Michael Dell alapító, a Microsoft és a Silver Lake Partners által alkotott konzorcium megvette a vállalatot. Tulajdonrészhez jutott továbbá az MSD Capital és az L.P. Az egyik legnagyobb részvényesnek számító és 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Southeastern Asset Management vezetőinek viszont nem tetszett a tőzsdéről való kilépés gondolata és a vételárat is kevesellték. Ezt követően Carl Icahn befektető 6 százalék tulajdonrészt vásárolt magának a vállalatban. Érdekesség, hogy márciusban olyan hír is napvilágot látott, hogy - a Blackstone befolyása miatt - Mark Hurd, a Hewlett-Packard egykori főnöke lehet a Dell új vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!