MTI

Egy hétig robotlázban égett Japán

A betegápolásban segédkeznek és a szolgáltatási szektor kapuján kopogtatnak a legújabb robotok.

Olykor meglepő és furcsa, de az emberek életét megkönnyítő szerkezeteket, többek között az egészségügyben és a szolgáltatási szektorban "dolgozó", valamint természeti katasztrófák alkalmával használatos gépeket mutattak be japán cégek és egyetemek a tokiói "Japán robothét 2012" kiállításon. A japán társadalom rohamos elöregedése a robotipari fejlesztésekre is rányomta a bélyegét: a múlt heti kiállításon bemutatott gépek jelentős része az idősgondozási és kórházi ápolási feladatok kiváltásának céljából született.


Robot segít a kerekesszékből kiszállni, csak rá kell dőlni

Ezek egyike Paro, a bébifóka-jelmezbe bújtatott terapeutarobot, amely társként szolgál a kórházi betegek és a idősotthonok lakói számára. A gép szenzorokkal érzékeli a simogatást és törődést, és bébifóka-hangon reagál, ha megérintik, általában boldogan, de néha mérgesen vagy meglepetten. A gyártó szerint Paro bizonyítottan nyugtató hatással van a betegekre, segíti őket a kórházi szocializációban, sőt még motivációjukat is erősíti.


Paro

Természetesen Parónál földhözragadtabb és egyúttal kézzel foghatóbb eredményeket produkáló szerkezeteket is felvonultattak a japán gyártók. Az egyik kiállított szerkezet például külső segítség nélkül képes áthelyezni a mozgásképtelen betegeket ágyukból tolószékükbe. Utóbbiakból sem volt hiány a robothéten: iPod-dokkolóval ellátott, irodai munkára tervezett, illetve változatos terepviszonyokra felkészített motoros szék is szerepelt a cégek repertoárjában.


Mozgást segítő végtag

A kevésbé súlyos végtagi sérülésekkel bajlódókra, illetve a több erőre vágyókra is gondoltak a kiállítók: számos mechanikus, önműködő végtag, illetve "izomruhának" titulált szerkezet került bemutatásra, amelyek beépített motorokkal segítik viselőjüket a járásban vagy nehéz tárgyak felemelésében és hordozásában. De az ágyhoz kötöttekről sem feledkeztek meg: egy távirányítóval működtethető kórházi ágy a gyártó szerint képes kiváltani a nővérek segítségét, míg egy robot a beteg felügyelete és a kórházi dolgozók értesítése mellett a bevásárlást is el tudja intézni.


Robotokra helyezhető műanyag kezek

Japán a világ vezető robotikai nagyhatalmainak egyike. A japán robotipar értékét jelenleg 700 milliárd jenre teszik, a kormány pedig optimista a szektor kilátásait illetően. "Soha nem látott kisegítőrobotok kerültek bemutatásra a betegápolás és a katasztrófa-elhárítás területén, sehol máshol a világon nincsenek ilyen gépek" - nyilatkozta az eseményen Kitasima Akifumi, a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium ipari berendezésekkel foglalkozó osztályának illetékese a ChannelNewsAsia hírportálnak.


Az új területek meghódítása mellett a hagyományos, "kétkezi" gyáripari és összeszerelő munkákat illetően is tartogatott újdonságokat a kiállítás. A japán gyártók elsősorban azért fektetnek egyre nagyobb hangsúlyt az ipari robotok fejlesztésére, hogy fel tudják venni a harcot a humán munkaerő csökkenése jelentette gazdasági kihívással. "Olyan robotot fejlesztettünk ki, amely az emberekével megegyező méretű, s ugyanazon munkák elvégzésére képes, mint az emberek. Ez egy új generációs robot, korábban nem léteztek ilyenek. Képes emberekkel is együtt dolgozni" - mondta cége termékéről Szato Judzsi, a Kavada vállalat munkatársa.

A kiállításon tucatnyi "emberszabású", humanoid robotot mutattak be, az egész kicsitől a másfél-két méteresig terjedő méretekben. Ugyanakkor az ipari robotok nagy része a megjelenés helyett a funkcionalitásra összpontosít: az egyre összetettebb mozgásokra képes robotkarok és -kezek a fejlesztők szerint sok esetben elegendőek arra, hogy kiváltsák az emberi munkaerőt a gyártósorok mellett. Az egyik szerkezet, amelyet két kézzel és kamerákkal felszerelt fejjel láttak el, például táblagépeket szerelt össze a helyszínen rögtönzött gyártósoron egyes egyedül, a látogatók nagy ámulatára.


A Kavada következő generációs ipari robotjának kamera van a fején és a kezén

Az ipari tevékenységek mellett a japán robotok már a szolgáltatási szektor kapuján is kopogtatnak. A Panasonic például egy innovatív hajápológépet mutatott be: a 24 "ujjal" ellátott szerkezet megmossa, bebalzsamozza és meg is szárítja az ember haját. A cég egy másik robotja fejmasszázst nyújt. A tavaly márciusi fukusimai atombaleset óta kiemelt figyelmet kaptak a katasztrófa elhárítási feladatok elvégzésére képes gépek is.


A Futaba szervomotorok tömkelegét építette robotjába

Az erőműben - ahol a továbbra is magas sugárzás miatt emberek nem tartózkodhatnak hosszú ideig, egyes részeire pedig be sem léphetnek a halálos dózis miatt - tavaly június óta egy Quince névre keresztelt szerkezet gyűjt adatokat. A különböző mérőműszerekkel felszerelt gép kamerájával a létesítményen belüli állapotok feltérképezésében is nagy szerepet játszott. Habár a gép korábbi változata olykor elakadt a Fukusima-1 erőmű szűk folyosóin, a fejlesztő Csibai Műszaki Egyetem kutatói azóta új, kisebb és jobban manőverezhető verzióval álltak elő. Az ügy érdekében a fejlesztők még az erőműbe is bementek, hogy a helyszíni viszonyokhoz idomíthassák a szerkezetet.
Lépcsőn is felmászik

A kiállítás egy "sztárját" is részben a fukusimai feltakarítás segítésének céljából fejlesztették ki. A HAL robotruha egy speciális változata a dolgozók által jelenleg az erőműben használt védőfelszerelésnél jóval hatékonyabb sugárvédelmet nyújt, beépített motorjaival pedig megkönnyíti a mozgást és a fizikai munkát. A rásegítésre már csak azért is szükség van, mert a ventilációs rendszerrel ellátott ruha 70 kilót nyom.


A szigetországi fejlesztők a komoly munka mellett a szórakoztatásról sem feledkeztek meg. A NEC PaPeRo nevű szerkezete a gyártó szerint képes felismerni az emberi arcokat, kommunikálni és játszani velük. A "kis segédként" aposztrofált robotocska hangulatát is változtatja, amit mozgásával és hanghordozásával fejez ki: általában segítőkész, de lehet tudálékos, táncikáló, lusta, udvarias és engedelmes is. A szerkezet egyebek mellett olyan apróságokkal segíti gazdáját, mint a napi időjárás ismertetése és annak megválaszolása, hogy "jó nap lesz-e a mai".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • blitzkrieg1 #6
  Annyit reklamozzak a japanok a robotjaikat, de bezzeg amikor Fukusimaban baj volt, kulfoldrol kellett hozzanak robotokat, mert nekik egy sem volt, ami bement volna az atomeromube. LOL
 • zola2000 #5
  Mindenesetre már az 1800as évekbe is durván nyomták Japánban :)
 • zola2000 #4
  A középkori óraművel működő "robotokat" nem robotnak (nem Kikaidernek), hanem Karakurinak mondják helyesen:

  http://www.youtube.com/watch?v=jqd4MqtFduA
  http://www.youtube.com/watch?v=0vgERVcu42E
  http://www.youtube.com/watch?v=1ZoFGCSFS1o
 • kvp #3
  A japan robotmaniarol par megjegyzes:
  -mar a kozepkor soran es az ipari forradalom kezdeten is kedveltek a kulonbozo onmukodo szerkezeteket
  -a haboru utan sok kepregenyben tunt fel robot, ez tovabb nepszerusitette oket
  -a lakossag gyorsan csokken, de a bevandorlokat nem turik, ezert nehez potolni a kieso munkaerot (a magyar fogyas a kisebbsegek nelkul egyebkent sulyosabb)
  -a robotokra a hianyzo fiatal munkaero es gyerekek/unokak potlasakent tekintenek
  -viszont a cegek nem fektetnek bele tul sok penzt, mivel olcsobb kulfoldre vinni a gyarakat
  -ezert van az, hogy van par nagyon fejlett robot, de amikor baj lett, akkor a laboratoriumon kivul is mukodo robotokat vegul az amerikaiaktol kellett kerni
 • kvp #2
  Gyari robotok regota vannak. Japanban van olyan autogyar, ahova bemegy a nyersanyag es kijon a kesz auto, emberi beavatkozas nelkul. Miert nem ilyenek a gyarak? Mert az emberi munkaero olcsobb. Ha olcsobba valnak a robotok, akkor az emberi munkaero ara meg lejjebb megy, hogy versenykepes maradjon. Ez termeszetesen noveli a rest a gazdagok es a szegenyek kozott, tovabba meg tobb embert tesz munkanelkuive. Viszont a jelenlegi tokes rendszerben ez elfogadott. A vasarloero csokkenes es a tultermeles problemaja mar jelentkezett parszor a tortenelem soran, de eddig mindig megoldottak, tobbnyire haboruval es a lakossag letszamanak tomeges csokkenesevel es az ipari infrastruktura karosodasa miatt ujra szuksegesse tette az emberi munkaerot is, amig ujra utol nem ertek es meg nem haladtak a korabbi szintet. Elobb vagy utobb a Fold lakossaganak jelentos resze folosleges lesz. Hogy ekkor mit csinalnak a nagytokesek, arra jelenleg nem sok tippem van.
 • zola2000 #1
  ennek a fele szép és jó, de a gyárakban segítő robotoktól tartok, ha ezek olcsóbbak jobbak lesznek és elterjednek, akkor nem sok munkahely marad, a japán - koreai - amerikai cégek sem gyártatnak majd kínában - brazíliában - indiában - kelet európában, hanem megoldják otthon robotokkal, de akkor ki veszi meg?

  igaz a pénz csak egy eszköz a javak elosztására, majd megoldják az elosztást más rendszer szerint, de egy ilyen váltás nem egyszerű.