Berta Sándor

Betiltatnák a robotfegyvereket

A Human Rights Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet nyilvánosságra hozta legújabb jelentését, amelyben a robot fegyverrendszerek globális betiltását sürgeti.

A HRW munkatársai az 50 oldalas dokumentumban a robotfegyverek bevetésének etikai és jogi problémáit elemeztek ki, s azt szorgalmazták, hogy ezen a területen mielőbb megfelelő egyezményt kell kidolgozni. A szervezet álláspontja szerint a robot fegyverrendszerek használata elsősorban azért lehet pusztító, mert hiányzik az emberi beavatkozás és irányítás lehetősége, így például a robotok a harctéren aligha tudnának különbséget tenni egy katona és egy polgári személy között. Ugyanígy nehézséget okozhatna számukra az is, hogy megítéljék egy támadás hatékonyságát és pusztítását, vagy például, hogy kegyelmet gyakoroljanak. Ezek a kérdések, illetve problémák még akkor is felmerülnek, hogy ha tény, hogy a robotok alkalmazása megóvhatja a katonák életét.


További problémát jelenthet annak a megállapítása, hogy egy elhibázott akció során ki viseli a felelősséget: a fejlesztő, a gyártó, a parancsot kiadó vagy a robotot irányító, működését felügyelő katona? Esetleg a robot is felelősségre vonható, elpusztítható? Mindez azt jelenti a háborús jogot is ki kell bővíteni, át kell dolgozni. A felmerülő kérdéseket mielőbb meg kell válaszolni, mert a jelenlegi fejlesztések egyértelműen a robotfegyverek és az azokra épülő egységek létrehozására irányulnak. Különösen az Egyesült Államok foglalkozik ilyen projektekkel, de ez a terület Kína, Németország, Izrael, Dél-Korea és Oroszország érdeklődését is felkeltette. Ezek az államok már részt vettek ilyen fegyverprogramokban.

A szakértők azzal számolnak, hogy 20-30 éven belül megjelenhetnek az átfogó robot fegyverrendszerek, Steve Goose, a HRW tagja szerint éppen ezért egyre fontosabb, hogy a fejlesztéseket már most leállítsák. Minél több erőforrást és pénzt fektetnek ugyanis az országok ezekbe a fejlesztésekbe, annál nehezebb lesz később meggyőzni őket e programok leállításáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #24
    Csak a jelenlegi UAV gépek fegyverterhelés és önvédelmi képessége 0 és szubszonikusak. Ehhez képest áruk már lassan karcolgatja egy teljes értékű használt 4. gen vadászgép árát... Egy félkomoly ország légédelme is halomra mészárolná ezeket egy nagy léptékű hagyományos konfliktusban. Szóval az, hogy a 0 légvédelmi Irakban és Afganisztánban vitézkednek az szép, szép, de nagyon sovány.

    Ezen felül olyan baleseti rátájk van, hogy ihaj. A hagyományos mereszárnyú gépek kb. tízszerese. A legyártott Predator flotta fele már odaveszett balesetekben. A flotta óraszáma töredéke a hagyományos gépekhez képest.

    Szóval az UAV-gatás kurva drága és igen limitált képeséggekkel bír jelenleg...
  • Molnibalage #23
    Pl ma az USA-ban már több szobapilótát UAV pilótát képeznek, mint "rendes" pilótát.

    100%, hogy nem igaz. Egyszerűen azért, mert sokkal több hagyományos gépük van, nem beszélve a helikről is. Nagyságrendi eltérés van.

    Szerintem ne akarj szakérteni olyan terülten, amiről a jelek szerint lövésed sincs...
  • Molnibalage #22
    Igen, útvonalrepülés és más terén. Fegyvrehasználat terén 0 önállósággal. Szóval az egész kérdéskör röhejes dolog. Totál manuális ez ma.
  • Molnibalage #21
    Mert a kaettás bombákra is vonatkozik. Mivel az egyezmény kicsit furán van megfogalmazva, ezért nem írta alá az USA. Ettől függetlenül tudtommal a taposóaknáknak kivonták. Tehát elég vicces beállítani úgy, hogy a "bezzeg a szemét USA". Egyébként nézzed már meg, hogy MÉG ki nem írta alá...
  • Zoliz #20
    Tipikus magyar hozzászólás.. kit érdekel ha másokat megölnek, ha én abból nyerészkedhetem..
  • fonak #19
    Az akna az elvben nem más, mint egy verem vagy csapda, ami már az őskorban is létezett.
    A felfegyverzett autonóm gyilkoló robot az kicsit komolyabb ennél. Inkább hasonlítanám mondjuk egy harci állathoz, amelyik nyilván nem felelős azért, amit tesz - az őt idomító, vezető ember a felelős.
  • Bhalage #18
    SHIV
    ^^
  • Nagydög #17
    Sehogy nem fogjak megoldani, egesz addig, mig a mesterseges intelligencia nem eri el legalabb egy ostoba ember szintjet.
    Az ilyen iranyu kutatas betiltasa eselytelen, mert semmivel sem kell tobb, vagy kevesebb kepesseg egy felfegyverzett autonom robotnak, mint egy barmilyen mas autonom robotnak. Ez utobbiakra viszont ugy nez ki, szuksegunk van.
  • blitzkrieg1 #16
    Ez a fix telepitesu robot ami mindenre tuzel, ami atlepi a hatart azert teljesen mas, mint egy olyan, ami lekuzdi az akadalyokat, bemegy a hazakba, atkutatja azt es vegez a lazadokkal.
    Egyebkent kivancsi lennek, hogyan oldanak meg azt, hogy ne loje le azokat, akik feltartjak a kezuket es megadjak magukat? Vagy ha ezt megoldanak, akkor a lazadok hamar kitalalnak, hogy mindig feltartott kezzel jarkanak. :D
  • blitzkrieg1 #15
    A robotrepulogepek uzemanyaga akar 48 oraig is birja.
    Ha hosszu a bevetesi ido, akkor a pilotak valtjak egymast.
    Szerintem a robot repulogepek nagyon el fognak terjedni. Sok szempontbol jobbak, mint az emberi pilota altal vezetettek. Pl. nem kell katapult, letfentartasi rendszer a pilotanak, sokkal hosszabb bevetesi ideje van.