Berta Sándor

Megőrzik a brit online tartalmakat

A British Library elindította azt a programját, amelynek célja a összes szigetországi digitális tartalom lementése, függetlenül attól, hogy szabadon hozzáférhető Facebook-anyagokról vagy médiaoldalakról van szó.

Az intézmény sajtóközleménye alapján a projektben részt vesz a skót és a welszi Nemzeti Könyvtár (National Library Scotland, National Library Wales), a cambridge-i egyetemi könyvtár (Cambridge University Library), továbbá a Bodleian és a dublini Trinity College könyvtára. Lucie Burgess, a British Library tartalomstratégiai vezetője elmondta, hogy évente 100 terabájt digitális információt fognak eltárolni. A megőrzési időtartam 200 év és minden tartalom - ide értve a fizetős magazinokat és újságokat is - teljesen szabadon hozzáférhető lesz.


A British Library kiválasztotta a száz vezető honlapot és az ezeken megjelenő anyagokat biztosították a kutatások számára. A portálok közé tartozik a Facebook, a Twitter, az utazási élményeket összegyűjtő Tripadvisor és a Rightmove nevű brit ingatlanplatform is. Emellett összesen 4,8 millió oldalt tárolnak el teljesen, ezek között vannak a magazinok és a tudományos folyóiratok honlapjai, blogok, az alternatív irodalmi alkotásokkal foglalkozó és a hírportálok, valamint az elektronikus könyvek. Mindez Lucie Burgess szerint inkább egy pillanatkép, és a mentésekkel sietni kell, mert már így is túl sok tartalom veszett el.

A remények szerint az eltárolt adatokat a mai emberek dédunokái is elolvashatják, és megérthetik, hogy miként éltek, dolgoztak és éreztek az őseik. A különböző tartalmakhoz az említett bibliotékák olvasótermeiben lehet majd hozzáférni. A tudósok 2013 végétől tanulmányozhatják az elmentett információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)