Berta Sándor

Legyenek kölcsönözhetők az e-könyvek?

A hamburgi központi könyvtárban 13 000 elektronikus kötet van. Nemrég komoly vita robbant ki arról, hogy az olvasók kölcsönözhetnek-e ilyen kiadványokat vagy sem.

A bibliotéka igyekszik haladni a korral, ezért a katalógusban már elektronikus könyvek is megtalálhatók és ezeket ki is lehet kölcsönözni. Az emberek így e műveket akár az okostelefonjaikon vagy a táblagépeiken is elolvashatják, ami azonban egyáltalán nem tetszik a könyvkiadóknak. Sven Instinske, a könyvtár internetes és e-szolgáltatási részlegének vezetője elmondta, hogy 2007 óta érhető el ez a lehetőség. Akkor még elsősorban a fiatalokra koncentráltak, de időközben egyre több idős ember kölcsönöz ki online e-köteteket. A megoldás előnye, hogy így nem kell felkeresniük a bibliotékát és olvasójukon beállíthatják az optimális betűméretet is. Az ötlet bevált, a szakember idén 160 000 internetes kölcsönözésre számít, ami a kétszerese a tavalyi mennyiségnek.

Matthias Ulmer, az Eugen-Ulmer Verlag ügyvezetője azonban attól tart, hogy az ilyen elképzelések ártanak az e-könyvek sikerének. "Amennyiben három lehetőség közül választhatok és ezek a vásárlás, a kalózmásolat beszerzése vagy az ingyenes kölcsönzés, akkor logikus, hogy melyik mellett fogok dönteni. A kiadók számára világossá vált, hogy pont az e-kiadványoknál rendkívül fontos az, hogy birtokolunk egy adott alkotást vagy csak hozzáférhetünk" - nyilatkozta Ulmer.

A kiadók az elmúlt években leginkább az illegális letöltések ellen harcoltak, akkor a kölcsönzés még alig játszott szerepet. A felhőszolgáltatások megjelenésével, az adatok eltárolásával viszont ez megváltozott. A vezető szerint mindez azt jelenti, hogy ennek megfelelően kell módosítaniuk az üzleti modelljeiken, a letöltések és a vásárlás helyett a hozzáférések biztosítása lesz az elsődleges fontosságú. Erre az egyik megoldást az iTunes rendszerének lemásolása jelentheti, de előtérbe kerülhetnek az átalánydíjas konstrukciók is.

E-könyvek a könyvtárakban
  • Kölcsönöznék, ha lehetne
  • Egyébként is letöltöm ingyen
  • Nem érdekel, nem járok könyvtárba
A kiadók több javaslatot is tettek a könyvtáraknak. Felmerült például, hogy a szegényebb családok, a bevándorlók és a fiatalok ingyen hozzáférhessenek az e-könyvekhez. Ezt azonban a bibliotékák elutasították, így marad az új üzleti modellek kidolgozása vagy a meglévők lemásolása. Az Amazon például a prémium kategóriába tartozó ügyfeleinek lehetővé teszi, hogy havonta egy könyvet ingyen kölcsönözhessenek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #1
    A letöltések eddig is kvázi könyvtárként voltak felfoghatóak. Annyi a különbség hogy egy könyvtárban van 1-2 db egy adott könyvből amit kölcsönözhetnek, addig a neten korlátlan számban "kölcsönözhetik".