Berta Sándor

Könyvkiadó-óriások egyesülnek az Amazon ellen

A Penguin és a Random House kiadócsoport úgy ítélte meg, hogy csak akkor tudják eredményesen felvenni a harcot az Amazonnal, ha összefognak és egyesítik a könyvrészlegeiket.

A megállapodás értelmében az új cég neve Penguin Random House lesz, utalva a Random House (Bertelsmann) és a Penguin Group (Pearson) kiadókra. A vállalatban a Bertelsmann 53, míg a Pearson 47 százalékos tulajdonrészt kap. A vezérigazgató Markus Dohle, a Random House eddigi elnök-vezérigazgatója lesz, míg az igazgatótanács elnöki posztját John Makinson, a Penguin elnök-vezérigazgatója tölti majd be. Az igazgatótanácsban a német társaság öt, míg partnere négy helyet kap. A tranzakció várhatóan a jövő év második felében zárul le és az egyesülést még az illetékes hivataloknak is engedélyezniük kell.

A könyvkiadás nagy változáson ment keresztül az utóbbi években az e-könyv-olvasók elterjedésének, valamint annak köszönhetően, hogy a szupermarketekben is megkezdődött a könyvek nagy volumenű árusítása. Elemzők régóta számítanak a HarperCollins, a Random House, a Hachette, a Simon & Schuster, a Macmillan és a Penguin uralta könyvpiac konszolidációjának újabb fordulatára - írta a The Guardian.


Bár a két cég könyvrészlege a jövőben egy társasághoz fog tartozni, a működésük továbbra is önálló lesz. A közös vezetés felügyeli az amerikai egyesült államokbeli, a kanadai, a nagy-britanniai, az ausztráliai, az új-zélandi, az indiai, a dél-afrikai, a kínai, a spanyolországi és a latin-amerikai eladásokat. A müncheni székhelyű német Random House kiadó viszont a jövőben is a Bertelsmann irányítása alá tartozik majd.

Az elsősorban klasszikusokat kiadó Penguin 2011-ben 1,2 milliárd euró árbevételre tett szert évente négyezer új mű kiadásával. A Bertelsmann honlapja szerint évi 11 ezer új könyv megjelentetésével, és 500 millió példány eladásával a New York-i székhelyű Random House a világ legnagyobb könyvkiadója. A csoport - amelynek égisze alatt 15 országban 200 kiadóvállalat működik - 1,7 milliárd euró volt az árbevétele tavaly, és 947 millió idén az első félévben. A világ hat nagy kiadója közé tartozó Penguin és Random House fúziójával keletkező csúcskiadó publikálná az Egyesült Királyságban eladott könyvek 25 százalékát. A szerzőik közé tartozna Jamie Oliver sztárséf és E.L. James, A szürke ötven árnyalatának írója is.

Thomas Rabe hangsúlyozta: a céljuk az, hogy a jövőben hagyományos és digitális formában egyaránt kínáljanak könyveket a felhasználóknak, ugyanakkor szeretnék kidolgozni a jövő terjesztési módjait is. Közlése szerint az együttműködésből a szerzők, a kereskedők és az olvasók is profitálhatnak. A távlati célok között szerepel a brazil, az indiai és a kínai piacon való megjelenés és növekedés. A Bertelsmann a világ 50 országában több mint 100 000 embert foglalkoztat, a tavalyi bevétele 15,3 milliárd euró volt. Így megfelelő kihívója lehet az Amazonnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)