Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Facebook "okostelefonja"

A Facebook a várakozásoknak megfelelően bemutatta saját fejlesztésű kezelőfelületét, amely az Android platformon igyekszik kiszolgálni a közösségi igényeket, elsőként az HTC új okostelefonján.

Az elmúlt hónapokban számos alkalommal olvashattunk arról, hogy a közösségi portál saját okostelefonon dolgozik, amelyet minden valószínűség szerint a HTC készít. Az utóbbi néhány napban némileg tisztult a kép, világossá vált, hogy a weboldal részéről nem okostelefonról, hanem egy szoftveres megoldásról van szó, bár partnerük azért csak piacra dobja új készülékét - a hivatalos bemutatón mindkét fejlesztést ismertették.


A Facebook Home eszerint az Android platformon elérhető kezelőfelület, amely természetesen a közösségi funkciók elérését igyekszik megkönnyíteni. Ez nemcsak az eddig használt kezdőképernyőt és appokat cseréli le, de egy egyedi felületet nyújt készenléti módban is, az egyes alkalmazások helyett a kapcsolatok és barátok listájának frissítéseit helyezve előtérbe. Az értesítések és friss üzenetek a képernyő közepén jelennek meg, itt fontos szerep jut a teljes képernyőt elfoglaló képeknek is, a további azonnali üzenetek pedig szintén könnyedén elérhetők a kis ikonok révén, amelyek alapesetben a kijelző jobb oldalán kapnak helyet. A Home gomb profilképünket mutatja, innen balra simítva az üzenetküldőt, jobbra simítva az utoljára használt alkalmazást érhetjük el, míg felfelé az applista található.


Az új felület a Google Play portálról lesz letölthető (a meglévő Facebook app frissítésén keresztül), ez azonban csak a Galaxy S III, S 4, a HTC One, One X+, valamint a Note II alatt lesz elérhető, bár dolgoznak további eszközök, így például androidos táblák támogatásán is. Az iOS bevonása egyelőre még kérdéses, ezzel kapcsolatban Mark Zuckerberg kétkedő volt, bár végleges döntés a jelek szerint még nincs. A megjelenés április 12-én esedékes, először az Egyesült Államokban, ezt követi majd a rajt a további országokban. A lépésen érezhető, hogy az immár a tőzsdén is jelenlévő cég igyekszik a mobil vonalat előtérbe helyezni, kiaknázni az új hordozható eszközök népszerűségében rejlő lehetőséget, amely talán egy nap valóban elvezet az asztali vonal visszaszorulásához.

A fenti készüléklistát érdemes kiegészíteni a HTC First okostelefonnal, hiszen ezt kifejezetten a Home támogatásának gondolatával dobják piacra. A megjelenésekor 100 dollárba kerülő készülék ugyanazon napon jelenik meg a tengerentúlon, igaz itt már az Orange és az EE szolgáltatók neve is képbe került, így nem kell sokat várnunk az európai rajtra. A listán 4,3 hüvelykes kijelző, 5 megapixeles kamera, ikermagos Snapdragon 400 processzor, Android 4.1, LTE elérés, valamint 4 eltérő szín (fekete, fehér, vörös és kék) szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • loky #26
    Eddig is paranoiás volt szegény... most aztán alaposan tüzet raktak alá. Amúgy elég sz*ar lehet neki, mindig azon töprengeni, hogy lehet elkerülni a big brother-t :)
  • Vaszilij Artyom #25
    Szar a kereső? FAIL
  • Papichulo #24
    Most sem tudja senki, hogy miert vagtak ki ismetelten willcox-ot? Nem mintha hianyozna... :)
  • Ferrer #23
    Szegény gyerek beteg, nem kell vele foglalkozni. Fizetése valszeg nincs is, mert vagy anyukáék vagy az intézet szponzorálja.
  • lordmorden #22
    szegény kis google... amióta létezik a marketing módszere használhatatlanná vált a keresője mert csak fizettt hirdetések vannak benne, a google által készített bármilyen cumó nélkül tökéletesen létezek, és a fosfüzet nélkül is leélem az életemet; nehogy már az én véremet szívják. ez már bőven túlzás... telefon telefonálásra való, és közösségi hálózatok helyett érdemes személyesen kapcsolatot tartani.
  • Papichulo #21
    Isteni, hogy te mi mindent meg tudsz csinalni a telefonoddal es mi mindent kaptal hozza INGYEN, good for you, de egy ad-block utan/hirdetesekre sohasem kattintva te is csak egy freeloader leszel, aki kizarolag koltseget jelent a Googlnek.

    De ami a lenyeg: A Google SEMMILYEN liszensz-dijat nem kap a gyartoktol az Android OS utan! Ha ezzel vitatkozol, akkor mutass linket! Peldaul igy: [URL=http://www.zdnet.com/blog/hardware/how-much-money-does-google-make-from-mobile/15539]"Google doesn't charge a licensing fee for the Android OS"[/URL] ;)
  • kvp #20
    "A Google-nek? Tevedsz, nem fizetnek..."

    Ha hasznalni akarja a marketet, akkor a hivatalos verziot kell felrakni, ami viszont fizetos a benne levo extrak miatt. A kinai gyartok ezt gyakran nem fizetik meg es a market is csak hack-elve van fent ha egyaltalan. Ezzel szemben pl. az en keszulekemen van microsoft licensz is a windows-okkal torteno egyuttmukodes miatt. (modem, samba share, stb.)

    Egyebkent nekem legalis forras egy youtube tartalom, ha nem akkor ugyis leveszik. Marpedig meg egyelore a youtube ingyenes. A telefonon meg az a par alkalmazas amit hasznalok tobbnyire open source, tehat ugyancsak ingyenes a martketrol is. Mindez regisztralt hitelkartya nelkul is elerheto. A weboldalakon levo szolgaltatasokhoz meg csak bongeszo kell, az meg jar a keszulekhez. (en flash tamogatasos chrome-ot kaptam gyarilag)
  • Papichulo #19
    Zenet, filemet nem vasarol az ember, van ingyen a neten, raadasul sokszor legalisan.
    Sajnos legtobbszor meg illegalisan, mivel: Itthon senki nem fizet semmiert amit ingyen is be lehet szerezni.

    Az android licenszert fizetett a telefon gyartoja.

    A Google-nek? Tevedsz, nem fizetnek...
  • kvp #18
    Egy android-os telefonon semmilyen szemelyes adatot nem kell megadni. Nem kell alkalmazasokat sem vasarolni, van eleg ingyenes es jok azok is. Zenet, filemet nem vasarol az ember, van ingyen a neten, raadasul sokszor legalisan.

    A facebook otlete egyebkent nem rossz, a telefonok indito kepernyojet csereli le, ez kb. olyan mint amikor windows-on a start menu-t es a desktop-ot kicsereljuk egy kulso fejleszto altal keszitettre. Ha ez jo valakinek, akkor hasznalhatja. Mondjuk nekem pl. jobban tetszik a sony altal keszitett es telefonhoz gyarilag adott indito kepernyo. App-okat sem nagyon hasznalok, inkabb a webes szolgaltatasokat sima bongeszovel, mert azokban tobb funkcionalitas van es igy a telefonon sem tartok semmilyen ellophato adatot. Az adott szolgaltatas weboldalan meg csak annyi szemelyes adatot ad meg az ember ami a minimum, ami tobbnyire a semmivel egyenlo.

    "Ugyan nem ott van a bejelentett lakcimem, de azert eleg sokat vagyok MO-on. Miert? Mit befolyasol ez? Hogy jon ez ide?"

    Itthon senki nem fizet semmiert amit ingyen is be lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy egy atlag android-os telefonon nincs aktivalva a tulaj hitelkartyaja, igy meg veletlenul sem lehet semmilyen szemelyes adatot talalni rajta.

    "Magyarul te vagy az az ember akibol a Google-nek peldaul egy cent haszna sincs es akar csodbe is mehetne felole"

    Az android licenszert fizetett a telefon gyartoja. Ez a google haszna, tovabba a keresoben megjelenitheti a hirdeteseit (nem allitottam at az alap google keresot masra es nem tiltottam le a talalati listan megjeleno reklamjaikat). Ez igy korrektnek tunik, szurkolok nekik, hogy megeljenek belole.
  • Papichulo #17
    Hogy te mit tudsz elképzelni, az csak a szegényes fantáziád függvénye.

    Ugyan ez sem ram tartozik, de ha gondolod kielegithetned a kivancsisagomat aziranyban, hogy te hol dolgozol es mit csinalsz, hogy kepes vagy tisztan keszpenz felhasznalasaval boldogulni, egyetlen bankszamla nelkul? Nem azt mondom, hogy te az vagy, de ez leginkabb a bunozokre jellemzo manapsag.

    Egyáltalán te Magyarországon élsz?

    Ugyan nem ott van a bejelentett lakcimem, de azert eleg sokat vagyok MO-on. Miert? Mit befolyasol ez? Hogy jon ez ide?

    Vagy inkább azon két ország egyikében, ahová semennyi pénzért be nem tenném a lábam.

    Fogalmam sincs, hogy te hova nem tenned be a labadat, de a szemelyeskedesed mindenkeppen undorito volt es szuksegtelen.

    Summa summarum, te nem vagy hajlando fizetni zeneert, filmekert, szolgaltatasokert es alkalmazasokert, a hardware-en kivul gyakorlatilag semmiert es gondolom emellett tuzzel-vassal irtod es kerulod a reklamokat is. Magyarul te vagy az az ember akibol a Google-nek peldaul egy cent haszna sincs es akar csodbe is mehetne felole... ergo tipikus schnorrer vagy ;)