Gyurkity Péter

A HTC készítheti a Facebook telefonját

Bár a közösségi portált üzemeltető cég vezetője tagadja, hogy értelmét látnák egy saját készülék piacra dobásának, mégis szaporodnak azon értesülések, miszerint pontosan erre készülnek - a HTC részvételével.

A múlt héten újabb forrás szellőztette meg azon, a nyilvánosság kizárásával elkészített terveket, amelyek szerint eredetileg még az idei év vége előtt szerették volna bemutatni a HTC és a Facebook közös okostelefonját. A partnerek a hír szerint úgy döntöttek, hogy 2013 közepéig elhalasztják a megjelenést, ezzel időt adva a gyártónak az egyéb termékek elkészítéséhez, jövőre azonban mindenképpen megjelenik a közösségi portál saját telefonja.

Részleteket továbbra sem tudni a készülékről, mindössze annyit árultak el a céghez közel állók, hogy a Facebook jelentős mértékben módosítaná, egyénire szabná a szoftvert, hogy ezzel is kihangsúlyozza különállását, eközben pedig gőzerővel dolgoznak a saját iOS app tökéletesítésén, többek között az Apple egykori mérnökeivel. A New York Times ezzel egy időben arról ír, hogy az almás cég volt munkatársai a telefon tervezésében is szerepelt vállalnak, biztosat azonban nem tudni erről, már csak azért sem, mert Mark Zuckerberg  a negyedéves eredmények ismertetése mellett azt is leszögezte, hogy nem sok értelmét látják egy ilyen megoldás piacra dobásának.


A tagadás ellenére kétségtelen, hogy a cég készül valamire, és egy telefon logikus lépésnek tűnik. A HTC számára sem jelentene mindez nagy újdonságot, hiszen annak idején a Google kérésére dobták piacra az első Nexus okostelefont (hogy azután a keresőcég a Samsung kegyeit keresse). Ráadásul a Facebook immár 900 millió feletti táborának több mint fele valamilyen hordozható készülékről éri el az oldalt napi rendszerességgel, ők tehát potenciális vásárlói bázist jelentenek, nem is kicsit, mindössze az lehet fontos figyelmeztető jel az illetékesek számára, hogy a negyedéves eredménnyel alapos csalódást okoztak a befektetők körében, elsősorban a további növekedés elmaradásával és a veszteséggel.

Ennek is köszönhető, hogy a részvények ára sokat esett a debütálás óta, amit többen már a második dotcom-lufi kipukkanásaként értelmeznek (bár a komoly veszélyekre még a tőzsdére lépés előtt sokan figyelmeztettek, többek között a Goupon hasonlóan magas piaci értékeltségét hozva fel példaként). Hogy végül mi sül ki mindebből, azt csak hónapok múlva tudjuk majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "A HTC készítheti a Facebook telefonját "
    Mar alig varom.

    "Hogy végül mi sül ki mindebből, azt csak hónapok múlva tudjuk majd meg."
    Nem tudom, hogy birom ki addig.