Berta Sándor

Gyorsan elege lett Észak-Koreának a 3G-ből

A diktatúrába látogató külföldiek csak egy rövid ideig kapcsolódhattak a helyi mobil szélessávú hálózatokhoz, ugyanis azonnali hatállyal blokkolták számukra az ezekhez való hozzáféréseket.

Az észak-koreai kormány egy hónappal ezelőtt, Eric Schmidt látogatása után, engedélyezte a turistáknak a 3G-s hálózatok használatát, így a látogatók képeket tölthettek fel a világhálóra és a tweetjeik útján megoszthatták a tapasztalataikat. Azonban ez a helyzet csupán rövid ideig tartott. A pekingi székhelyű Koryo Tours elsőként számolt be a szigorításról. Továbbra is lehetőség van viszont nemzetközi telefonhívások bonyolítására.


A rendszert vezető Kim Jong-un amikor nem épp Amerika elleni rakétacsapásokat tervez, akkor egy 21,5 collos iMac előtt pózol

Korábban a külföldiek kénytelenek voltak a beutazáskor leadni a mobil készülékeiket. Ezt a szabályt februárban változtatta meg a rezsim. Azóta a turisták magukkal vihetik a mobiljaikat és a Koryolink nevű új mobil hálózaton keresztül szörfölhettek a világhálón. A szolgáltatás meglehetősen drága volt, 2 gigabájt adatforgalomért 150 eurót, 10 gigabájtért pedig 400 eurót kellett fizetni, ennek ellenére sokan éltek a lehetőséggel. A nemzetközi híroldalak egyelőre csak találgatják, hogy mi állhat a döntés hátterében. A North-Korea-Tech nevű blog például azt taglalta, hogy a rezsimnek mégis túl sok volt, hogy a turisták híreket és képeket jelentethettek meg online valós időben.

Az üzemzavar lehetőségét szinte mindenütt elvetették. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a látogatók továbbra is vásárolhatnak SIM-kártyákat a 3G-s hálózatokban való telefonáláshoz, másrészt a Koryo Tours blogja szerint továbbra is bárki hozzáférhet a szolgáltatásokhoz, ha hosszabb ideig üzleti úton tartózkodik Phenjanban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #22
    A dikataturat szamtalan partkatona vedi es communicalja le, pl Horn, Orban stb.
    Csak a kérdés hol a Propaganda Tower a mammoth tankokon..
  • Deus Ex #21
    A friss levegőn jól esik a túra,
    A jó légkört biztosítja
    A proletár diktatúra.
  • fonak #20
    Hát ja, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a két Korea egy nép. Azt is, hogy délen sem rajong ám mindenki az amerikaiakért, sőt. Nagyon is van nacionalista érzés, a koreaiak az egyik legősibb nép, amely a feljegyzett történelem kezdete óta ott él a Koreai-félszigeten. Az ellenérzés amúgy a japánok iránt a legerősebb (bár ugyanakkor a japán kultúra termékeit nem vetik meg), de Kínára és az USA-ra sem úgy néznek, mint igazi barátokra.
    Az Északi rezsim is csak névleg és a módszerekben kommunista, igazából az ideológia nagyon is koreai nacionalista: mi, az egyetlen tiszta koreai állam (mert a dél ugye amcsi báb és amcsi kultúra által fertőzött) egyedül a világ ellen...
  • Kryon #19
    Nem kizárt hogy arra készül, csak előbb emeli a tétet, hogy jobb megállapodást tudjon kizsarolni.
  • Mekong Delta #18
    szerintem meg az okostelefon a gáz!
  • ProgServ #17
    A képen egy elég régi iMac látható...elég gáz.
  • Petko #16
    Hát ha így veted fel, szerintem nem stimmel a kép, mert a trójai faló az teljesen tudatos. Nem biztos, hogy ebben a helyzetben Észak-Korea tudja, hogy pont a USA malmára hajt(hatja) a vizet ha aggrózik.

    Amúgy engem már néhány éve amúgy is sokat foglalkoztat Koreai kultúra, történelem stb., egyfajta amatőr Korea kutató szerűség vagyok.
    Akartok nagyon furcsát érdekeset látni, ami minden tekintetben szemben megy a mainstream európai szemüveggel, amin keresztül látjuk pl. az ilyen ügyeket?

    Akkor nézzétek meg az elejét ennek a 2007-es nagymozis Dél-Koreai filmnek. Amúgy egy elég kajla történelmi vígjáték, időutazással, de most itt nem ezen van a lényeg. Egyenlőre nem kommentelek (de amúgy amikor én láttam nekem is eltartott néhány percig hogy észbe kapjak, wtf?):

  • ManoNegra #15
    Ledöbbennék, ha Észak-Korea lenne a trójai faló...
  • Cat #14
    Óvatosan, lassan biztosan tudna változtatni, ha akarna. Kína se két perc alatt lett az, ami, de igenis van kész recept a nyitásra, több tucat állam hajtott végre ilyet az elmúlt két évtizedben. Minden kontinensről lehet szerezni példákat, de egyik sem úgy kezdődik, hogy hadat üzenünk a szomszédunknak.

    Elég lenne közölnie, hogy "megnyertük a háborút, most már nincs szükségünk atomfegyverre, ezért leteszünk a fejlesztéséről". Egyből kapna kurvasok élelmiszer meg egyéb segélyt, amit úgy oszthat el, ahogy ő akar, ezzel fenntartva a saját hatalmát, betömve az alattvalók száját. És eközben szép lassan alapíthatna vegyes vállalatokat és növelhetné az ország exportját.
  • Petko #13
    Abból él? Én ezt nem hiszem. Szerintem inkább abból a régióból él, ahol - idézem - "a legjelentősebb nemzetközi intézményeken keresztül, az adott és általuk is formált jogi keretek között, saját érdekek alapján egységesítik és általános érvényűvé teszik a gazdasági és politikai játékszabályokat."
    Szerintem ebből Kelet-Ázsia véglegesen napjainkban kerül ki a sok évnyi átmeneti (látszat?) időszak után, illetve a kocka már kezd abba az irányba indulni ahol a két oldal helyet cserél(het).
    Ami viszont a definícióban abszolút bent van az az EU és a mi régiónk.- Belőlünk élnek valójában, illetve Dél-Amerika egy részéből és természetesen a Közel-Keletből, Afrikából, Indokína egy részéből.