Berta Sándor

Szigorúbb internetcenzúra az Egyesült Arab Emírségekben

Bin Zayid Al Nahyan kalifa, az Egyesült Arab Emírségek államfője kiadott egy elnöki határozatot, amelynek célja a kiberbűncselekmények elleni harc erősítése.

Az intézkedés célja a személyes adatok védelme mellett a pornográf anyagok, a prostitúció és a szerencsejáték visszaszorítása. A rendelet ellen vétők súlyosabb esetben akár börtönbüntetést is kaphatnak, ilyen lehet az állami intézmények és szimbólumok, a kormánytagok, az uralkodóház és az iszlám kigúnyolása, illetve megsértése. Szintén börtönnel sújtják azt is, aki a világhálón az állam biztonságát, a közrendet, a nemzet egységét és a társadalmi békét veszélyeztető információkat, híreket, karikatúrákat vagy képeket tesz közzé, terjeszt, illetve megkérdőjelezi az érvényben lévő alkotmányt.

Büntetést kaphat továbbá az a személy, aki akár online is nem engedélyezett demonstrációkhoz csatlakozik vagy ilyen megmozdulásokat akar életre hívni. Aki az interneten vagy más technika segítségével szent szimbólumokat, vallási szempontból jelentős személyeket és az iszlám szokásait megsérti, azzal számolhat, hogy rácsok mögé kerül. A bűncselekmények közé tartozik a gyűlölet, a rasszizmus, rendetlenség és a különböző szekták népszerűsítése.

Az elnöki rendelet emellett foglalkozik a terrorista propaganda terjesztésére és a terroristákkal, valamint a terrorszervezetekkel való kapcsolattartásra. Büntetendő az állam engedélye nélküli adománygyűjtés. A határozat más pontjai a magánélet védelmével és a szerzői joggal foglalkoznak. Az Egyesült Arab Emírségekben tilos a jövőben az egyes személyek megfigyelése és fényképezése, valamint a beszélgetések megvágása, s e tartalmak nyilvánosságra hozatala. A kommunikációs platformok és technikák nem használhatók sem ember-, sem szervkereskedelemre. Büntetik a régiségek és műalkotások engedély nélküli kereskedelmét, illetve a drogterjesztést.

A vétkeseket - a börtönbüntetés mellett - az általuk használt eszközök elkobzásáva isújtanák, s megtiltanák nekik a világháló használatát. A mostani elnöki rendelet a 2006-os kiberbiztonsági határozatot egészíti ki. Az a dokumentum megakadályozta, hogy a helyi lakosok hozzáférjenek az .il doménnevű (izraeli) honlapokhoz, s tiltotta a fordítóoldalak, a VoIP- és a névtelen szörfölését biztosító szolgáltatások, továbbá a hackerportálok használatát. Eddig az Egyesült Arab Emírségek a régióban viszonylag mérsékelt országnak számított, azonban tavaly már megmutatkoztak a szigorúbb politika első jelei. A kormány megpróbálta megakadályozni a tömegtüntetéseket, a kabinetet vagy a baráti országokat bíráló személyeket börtönbüntetés fenyegette, idén pedig 13 aktivistát vettek őrizetbe.

Október közepén derült ki, hogy az Egyesült Arab Emírségek élen jár az adattárolásban. Saját adatai alapján a közel-keleti állam rendelkezik a világ legnagyobb biometrikus adatbázisával. A helyi kormány nem szégyenkezik emiatt, sőt, szeretné hitelesíteni a különös világrekordot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blitzkrieg1 #2
    Csakhogy az Egyesult Arab Emirsegek az utobbi 20-30 evben akkora gazdasagi fejlodesen ment at, hogy hulye lenne az az ember, aki szidalmazna a politikai vezetoket.
  • Darth Sith #1
    "A rendelet ellen vétők súlyosabb esetben akár börtönbüntetést is kaphatnak, ilyen lehet az állami intézmények és szimbólumok, a kormánytagok, az uralkodóház és az iszlám kigúnyolása, illetve megsértése. Szintén börtönnel sújtják azt is, aki a világhálón az állam biztonságát, a közrendet, a nemzet egységét és a társadalmi békét veszélyeztető információkat, híreket, karikatúrákat vagy képeket tesz közzé, terjeszt, illetve megkérdőjelezi az érvényben lévő alkotmányt."
    Ha ez a nyugaton érvényben lenne, akkor az aktuális politikus vezetőréteg szidalmazása vagy megkérdőjelezése miatt európa 70%-ka börtönben lenne. Cseppet abszurd.