Berta Sándor

Perek fenyegetik az Apple-t

A szabadalmi perek területe néhány hónapos csend után ismét felpezsdül, a vádlottak padjára ezúttal az Apple kerülhet, ráadásul Brüsszel is betámadhatja az iPhone és az iPad értékesítési gyakorlata miatt.

A Microsoft után az almás konszern is kénytelen szembenézni a Sony és a Philips tulajdonában lévő Intertrust szabadalomsértési vádjaival. A társaság szerint az Apple 15 szabadalmát használta, illetve használja jogtalanul. Az Intertrust a Sony, a Philips és a Stephens Inc. közös tulajdonában van. A vállalat szoftverek és szabadalmak kezelésével, továbbá digitális másolásvédelmi és biztonsági szoftverek fejlesztésével foglalkozik. Az eljárás egyaránt érinti a kaliforniai vállalat iPhone, iPad, MacBook, iMac, Apple TV, iTunes, iCloud és AppStore termékeit, illetve szolgáltatásait.

A The Verge szerint, az Intertrust Technologies tulajdonában 250 szabadalom van, míg további 200 találmányt nyújtott be, de ezeket még nem jegyezték be. Az elmúlt évtizedben az Amerikai Egyesült Államokban 9 szabadalomsértési eljárást kezdeményezett, s most ezt követheti az Apple elleni per. A céggel korábban szabadalomlicenc-megállapodást kötött a Samsung, a Motorola, a Panasonic, az LG, a HTC, a Nokia, az Adobe, a Pioneer, a Huawei, a Vodafone és a Nest Labs. A Sony és a Philips tulajdonába 2002 novemberében került, a vételár 453 millió dollár volt. A társaság 2004 áprilisában állapodott meg a Microsofttal, utóbbi 440 millió dollárt fizetett azért, hogy elkerülje az esetleges pert és megkapja az Intertrust licenc-csomagját.

E mellett vizsgálat alá vette versenyjogi szempontból az Európai Bizottság az Apple iPhone és iPad értékesítési gyakorlatát, az EB "vizsgálja a helyzetet és figyelemmel követi a piaci fejleményeket" - írta Antoine Colombani, a testület versenyjogi biztosának szóvivője a Bloomberg kérdésére. Formális panasz nem érkezett ugyan az ügyben, de "felhívták Brüsszel figyelmét" az Apple értékesítési gyakorlatára - írta a szóvivő. "Közbe fogunk lépni mihelyt versenyellenes magatartásra utaló jeleket tapasztalunk" - tette hozzá.

A New York Times értesülése szerint Brüsszelt számos mobilszolgáltató társaság tájékoztatta az Apple-lel kötött forgalmazási szerződésének részleteiről. Az uniós vizsgálat kizárólag a francia mobilszolgáltatókra terjed ki, de a New York Times értesülése szerint más európai mobilszolgáltatók is érintve lehetnek az ügyben. Az Orange mobilszolgáltató tulajdonosa a France Telecom SA, valamint Bouygues Telecom SA mobilszolgáltató elzárkózott az értesülés kommentálásától, az Iliad SA mobilszolgáltató pedig nem reagált a Bloomberg hírügynökség megkeresésére. A cég ellen már folytak vizsgálatok versenyellenes tevékenység miatt. Tavaly a kiadókkal kötött szerződés módosításával zárta le az Apple az ellene e-book árszabási ügyben indított versenyellenes eljárást, egy hasonlónak pedig a brit iTunes zeneszám letöltési díjak csökkentésével vetett véget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #82
    Én viszont a saját életemet élem, nem valamelyik jogi figuráét, így nálam az egyetlen valódi igazság az igazság.

    Ebben mi sokszor különbözünk...
  • hagyimiklos #81
    Butaság
  • M2 #80
    Van az a mondás, hogy "egy háború idején az első áldozat mindig az igazság". Egy ilyen per is háború, amit ügyvédek vívnak...
  • levente68 #79
    Nos, örülök, hogy egy normális bejegyzést is láthatunk végre tőled.

    Azt tudjuk, hogy "ez csak szórakozás" a részedről. Sokszor csak direkt kötözködsz.

    Ha maximalista vagy, légy az az értelmes emberek szintjén is és lásd be, hogy igencsak felhasználta Apple a birkózásai során a "lekerekített sarkú téglatest" forma védelmét (ne vitázzunk a pontos jogi definíción, pls, mert nem érdekel és a lényeg szempontjából tökéletesen irreleváns) és volt ott pár aljas húzása, amivel védte a saját, vagy sajátnak beállítani igyekezett, sőt esetenként lopott, de levédett ötleteket akár még megvalósítatlanokat is és erre a jövőben is készül.

    Az az igazság JOGI szempontból, amit a bíróság mond ki, ezt tudjuk.

    De van ám egy valódi igazság is, amit sokszor sárba tipor egy bírósági végzés, gondolom, nem mondtam újat.

    Eldöntheted, melyiket tartod te igazságnak.
  • Jakuza1 #78
    Persze mert a kretennek nincs mas kapaszkodoja. :P
  • M2 #77
    Bocs de maximalista vagyok, úgy a munkámban, mint a nyelv használatában.

    Mert például ha rosszul használjuk a nyelvet, akkor nem értjük meg a világot (lásd Jakuza1 és sanyicks esetét). Sajnos az interneten ma bárki minden képzettség nélkül írhat nagy látogatottságú cikkeket, így terjed a nyelvi pongyolaság és ezzel a hülyeség (például a lekerekített sarkú téglatest szabadalma).

    Az Apple meg többi cég nem érdekel, ez csak szórakozás a részemről. Gondolod egy percet is szánnék az életemből cégek mosdatására!?

    Az amerikai rendszert lehet kritizálni (mint a kapitalizmust vagy a demokráciát is), de jelenleg befektetői szempontból az működik a legjobban (jelzem: mostanra viszont társadalmilag káros).
  • levente68 #76
    Mivel hányok a témától, nem fogok belemenni abba a szánalomba, amit művelsz szavak értelmezésén.

    Egy biztos, hiába csűröd a dolgokat most is, a lényeg elsikkadása nem fog sikerülni és amit Apple akármilyen kifejezés segítségével levédetett és arra bíróság előtt apellált, egy féregség és az egész világon hőbörög minden értelmes ember az ámerikai jogrendszeren és annak megváltoztatását követelik.

    Ha bárki ugyanolyan, az rá is vonatkozik, de ez a mosdatás és trollság, amit művelsz, kib.a.szott unalmas.

    Az a lényeg, hogy neked és testvéreidnek szar dolog ezt mindig megmagyarázni, koma, de hát többet nem is várhatunk ilyen kis ostoba, szakmailag nulla, de legalább nagyképű alakoktól.


    De sebaj, ahogy a dolgok értelmesebb mederbe kerülnek és Apple szépen elfoglalja a helyét a világban, nektek egyre nagyobb energiátokba kerül majd a dolgok átfényezése és erre még az eddigieknél is kevesebben lesznek ám vevők...

    Ez nekem, nekünk egyre több szórakoztatással kecsegtet, így itt leszek, hogy lássam, hogyan erőlködtök megmagyarázni a kerekre, hogy csillag formájú.

    Kérlek, azt azért hagyd ki a jövőben, hogy Samsung-párti lenne valaki, meg Apple-ellenes, mert ez a legszánalmasabb érv még akkor is, ha egyéb száni dolgaitokkal megpróbáltok még mélyebbre süllyedni! Na, meg már annyiszor bepróbálkoztatok vele...

    Tehát, minden céget érdemei elismerése mellett kell szidni azokért, amiért azt megérdemli, így igen, az Apple jó dolgait ismerjük és elismerjük, csak a baromságokat ne kívánd megmagyarázni csak azért, mert neked bemagyarázták, ok, drágám? Van élet a szektán kívül és ott várjuk a hozzád hasonlókat még akkor is, ha pillanatnyilag nullának tűnik az esély az ilyenek eszmélésére...

    Na, pá!
  • Jakuza1 #75
    Latom nem jut el a tudatodig , mert fingod nincs az angolrol. Inkabb probalsz meselni, az elmenyeidrol, ami vegulis nem is mese, csak a historiad, hogy jarsz ide szopni.
    Bocsi de ezt inkabb a meleg barataiddal kene megosztanod. :P

  • M2 #74
    Ezt se értetted. Nem lep meg.

    "Megy a vadász az erdőben, egyszer csak meglát egy barlangot. Belelő kettőt, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:
    - Ejnye vadász, megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.
    A vadász nem tud mit tenni, megteszi amit a medve kért. Másnap megint megy a barlanghoz, ezúttal egy géppisztollyal. Beleereszt egy sorozatot, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:
    - Ejnye vadász, megint megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.
    Hát a vadász megint megteszi, hogy mentse az életét. Harmadnap teljesen felfegyverkezve megy a barlanghoz. Ráereszt 3 aknát. A barlang teljesen összeomlik, nagy por száll fel. Kis idő múlva sértetlenül előjön a medve a vállát porolva:
    - Vadász, vadász te szopni jársz ide..."
  • M2 #73
    "Design patent" magyarul? Na ugye! :-)

    Nem véletlenül írtam, hogy még a google fordítója is okosabb nálad! :-)