Berta Sándor

Új kezelőfelületet kaphat az iOS és a Mac OS

Amerikai lapértesülés szerint hamarosan generáljavításon eshetnek át az Apple által fejlesztett operációs rendszerek és akár egy új kezelőfelület is bemutatkozhat.

Az információt a Wired szivárogtatta ki, arra hivatkozva, hogy a cégnél eljött a John Ive korszak. Brian Blau, a Gartner elemzője úgy vélte: azáltal, hogy az Apple készülékeinek főtervezője lett a Human Interface nevű részleg vezetője, a felhasználók hamarosan új dolgokkal találkozhatnak majd. Az időpont abból a szempontból is megfelelő lenne, hogy a társaság az elmúlt években a kezelőfelületeit csak kis, illetve közepes méretű javításokkal és frissítésekkel látta el.


Közeledni fog egymáshoz az asztali és az okostelefonos operációs rendszer

A jelenlegi állásajánlatok szintén az új kezelőfelület(ek) fejlesztésére utalnak. A hirdetésekben olyan fejlesztőket keres a cég, akik új lendületet adhatnak a kezelőfelületek fejlesztésének. Emellett a Siri fejlesztéséhez is olyan szakembereket akarnak felvenni, akik új karakterrel látják el a digitális asszisztenst.

A teljesen új kezelőfelületek kifejlesztése ugyanakkor nagyon nehéz és hosszadalmas munka, ráadásul csak lépésenként lehet megvalósítani. Blau ezért sokkal valószínűbbnek tartja új funkciók megjelenését, amelyek nagyobb rugalmasságot és jobb teljesítményt biztosítanának, továbbá felhasználóbarátabbá tennék az operációs rendszereket. A projekt során Craig Federighi, az iOS és az OS X részleg vezetője a műszaki megvalósításért felelhet, míg a dizájnnal kapcsolatos minden fejlesztést John Ive vezethet majd. Amennyiben a projekt megvalósul, úgy mindez azt is jelentheti, hogy az iOS és a Mac OS a jövőben még közelebb kerülhet egymáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • unrealnoise #18
    Szerintem öreg már az iOS kezelőfelülete. És hát nem is túl modern. Nekem sokkal maibbnak néz ki mind a csempés felület, mind a JB droidon.

    Épp ideje volt egy ilyen hírnek... Nagyon le vannak maradva design téren szvsz...
    Az összeolvasztás, közeledés már tészta, mondjuk engem nagyon egyik sem érdekel, apple terméket nem nagyon fogok venni a jövőben sem.
  • Ulkesh #17
    Az Android inverz, primitív megjelenése és a Windows csempéi szerintem sokkal gagyibb.
  • Ulkesh #16
    Igen csúnyán káromkodnál, ha azt a felületet és logikát kellene használnod, amit a Xerox eredetileg kitalált :D

    Azt az Apple alapjaitól újratervezte és a mai napig az összes UI arra építkezik, amit Jobs-ék adtak ki.
  • NEXUS6 #15
    Azért az se rossz ám, amikor azt írom vissza neked, amit ti válaszoltok, arra, amit én először írok!
    :DDD
  • Papichulo #14
    "Én azzal szórakozom mobilon, hogy visszaolvasom neki azt, amit ő kihallott abból, amit először diktáltam."

    Tudsz elni... ;)
  • NEXUS6 #13
    Nekem erősen úgy tűnik, hogy az utóbbi 10 évben, mióta ez kicsit is komolyabban szóbakerült senki nem tudta igazán megújítani a GUI-t. Még mindíg az ablakos ikonos egeres rendszernél tartunk, csak a mobilnál nagyobbak az ikonok és az ablakok általában teljes képernyősek az egeret meg a tapiképernyő váltotta fel.

    Azt, hogy egy desktop, nem mobil gépnél is ezt eröltetik láthatóan zsákutca (lásd M$ balfaxkodása a W8-cal), hiszen a desktop asztal lebutításából alakult ki a mobilos felület. Ez olyan, mintha kitalálnák, hogy robogó motorokat kell a kocsikba is építeni, mert az keveset fogyaszt, meg meg a robogó a városi közlekedés igazi eszköze, meg hasonló faxságok.

    20 éve szenvednek a cégek a beszédfelismeréssel, de akár az Apple, akár a Google, vagy épp a M$ megoldásai elég gyatrák a mai napig. Én azzal szórakozom mobilon, hogy visszaolvasom neki azt, amit ő kihallott abból, amit először diktáltam. Ha unatkozom, meg egyedül vagyok iszonyatosan jó szórakozás.:DDD

    Szóval megy a nyűglódés, meg a parasztvakítás ezerrel, de szerintem az Apple sem fog semmi újjal előállni, hiszen már az ablakos/ikonos rendszer sem SJ zseniális ötlete volt, hanem a Xerox-é!!!
  • Vol Jin #12
    Pont ezt akartam én is írni. :-)
  • passatgt #11
    valoszinuleg ez lesz a macos-x 11.0

    x->10, tehát max osxi lesz:)
  • asgh #10
    Az apple sosem jelentette be a desktop és a mobil os összeolvasztását, azt csak az iparági elemzők vélték felfedezni minden olyan funkcióban, ami a két OS-ben közös.
  • narumon #9
    Remélem nem mennek el a hülyegyerek irányba mint az MS, (esetleg jó lenne drasztikus eltérés esetén, hogy iOS-en vissza lehessen állítani a mostanit, ez nagyon el van találva!)