HENT hírlevél

Rosszul indul az amerikai kalózkodás elleni program

Az Egyesült Államokban indult kalózkodás elleni programban sok internetszolgáltató nem vesz részt, és a benn lévők közül is csak egyetlen függeszti fel a jogsértésen ért előfizetőit.

Február végén elindult az Egyesült Államokban az internetszolgáltatók és a szerzői jogvédők együttműködésével kidolgozott kalózkodás elleni program. Az internetszolgáltatók által alkalmazott szankciók között a jogsértő előfizetők internethozzáférésének 24 órás megvonása is szerepelhet. Az úgynevezett „hat csapás” rendszer keretében több körben figyelmeztetésben részesítik a kalózkodó internetezőket. A rendszert a legnagyobb amerikai internetszolgáltatók, az AT&T, a Cablevision, a Comcast, a Verizon és a Time Warner Cable együttműködésével az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), valamint a független filmeseket tömörítő IFTA és a független zenészeket képviselő A2IM dolgozta ki. A program keretében a jogvédők monitorozzák a letöltő oldalakat, és az engedély nélküli tartalommegosztások esetén értesítik az internetszolgáltatókat, amelyek pedig figyelmeztetik előfizetőiket.

A rendszert „hat csapás” néven is emlegetik, ugyanis különböző fokozatú szankciókban történik a szerzői jogot sértő előfizetők figyelmeztetése: az egyszerű figyelmeztetéstől a jóváhagyandó értesítésen át akár az internetes forgalom korlátozásáig. A Cablevision hálózata, az Optimum az egyetlen, amely vállalta, hogy az értesítések ellenére ismételten jogsértésen ért előfizetőit a szolgáltatás átmeneti felfüggesztésével is szankcionálja. A szolgáltató ismétlődő jogsértés esetén 24 órára függeszti fel az előfizető internet-hozzáférését, amely megszakítható, ha az előfizető telefonon felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval. Azt egyelőre nem tudni, hogy a telefonhívás során milyen beszélgetés zajlik le, de valószínűsíthető, hogy a hívót a szerzői jogok tiszteletben tartására figyelmezteti majd a szolgáltató képviselője.

Nem mindegyik internetszolgáltató vesz részt a programban és alkalmazza a hat csapás módszerét. A milliós előfizetői számmal bíró Centurylink, Charter és Cox például nem alkalmazza, illetve a kevesebb előfizetőt számláló kisebb szolgáltatókat eleve nem kérték fel a részvételre. Mivel az amerikai kalózkodás elleni rendszer alig egy hete működik, annak hatásosságáról és eredményeiről a következő hónapok adnak majd képet, ahogy arról is, hogy az egyes szolgáltatók által választott szankciók, milyen hatékonysággal terelik az előfizetőket a jogsértésektől a legális csatornákhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #9
  Koreában, ahol már 4K felbontásban streamelik a Doramákat lassan az 50 megabit is kevés.

  Igaz onnan volt olyan hír, hogy beperelték az internetszolgáltatók az okostv gyártókat, mert túl sok sávszélességet használnak, pedig az elvileg legális...
 • B0nFire #8
  A mai vilagban, amikor zsebbe van a fullhd videokamera, beepitett yt klienssel, es feltoltheted a nagy meretu allomanyodat, oda bizony elkel a nagy savszel. Meg annak is, aki letolti a tartalmat.

  A lopas az meg akkor is lopas, ha tizezerszer irod le, hogy "szerinted" nem az.
 • item #7
  Mondjuk,hogy gyorsan hozzáférj a nagy felbontású képekhez és videókhoz ? Vagy nagyméretű állományokat küldj és fogadj. (Nem warez)
 • Sajátvéleményem #6
  A pofámra nem akarnak jogdíjat kiszabni?
  -Idézhetek valakit, elfütyülhetek egy dalt, egy filmről is beszélhetek.
  Szerintem már a fogalmakkal is baj van. A kalóz általában lopott rabolt.
  Én csak megosztom valakivel, valamit, vagy velem osztanak meg.
  Ez mitől lenne lopás? Ha bemegyek a boltba, és fizetés nélkül távozok egy lemezzel, az a lopás...
  Mi a fenének kellene egy átlagembernek az 50 Mbites net? ahhoz, hogy megnézze a leveleit és elolvassa az aznapi bulvárt, és "faszbukozzon" az 5 Mbit is sok.
  A nagy mennyiségű adat forgalomhoz kell a gyors net.
  -Tehát, ha korlátozni, vagy szankcionálni fogják a hozzáférést az előfizetők nagy része le fog lépni, csak a netfüggők maradnak
 • liberty2 #5
  Az a gond, hogy a különböző jogvédő szervektől annyi pénzt és támogatást kapnak ezek a cégek, hogy pár felhasználó eltávozása nem számít nekik. Ez a kicsiknek lenne rossz.

  Viszont én úgy gondolom, hogy a koncepció jó, csak amit el akar érni arra nem alkalmas. Kalózkodás van/volt/lesz. Amióta megnyílt az internet az emberek számára a világ is kisebb lett. Bármikor elküldheted a legújabb magyar filmet az USA-ba akár pár perc alatt anélkül, hogy felállnál a székedből. Egyszerűen a jogszabályok ennek a világnak nem tudnak eleget tenni. CD/DVD/Kazetta/Bakelit esetében működött gond nélkül. A mai világban ahol az internet mindenkié és mindent szabad rajta kivéve amit konkrétan tiltanak(pl Google Maps-ban megnézheted a házad, de az 51-es körzetet már nem), abban nincs helye egy elavult jogrendszernek.
 • lordmorden #4
  incs az a hülye szolgáltató aki megszívatja a felhasználókat iylen ostobaságokkal, hacsak nincs monopol ehlyzetben egy egy ksiebb területen... de akkor is aki tud lelécel tőle. ez emgint csak egy nagy amcsi ostobaság...
 • Mekong Delta #3
  Ezaz, az ilyen intézkedéseket nem a felhasználó, hanem a szolgáltató fogja megszívni..
 • TokraFan #2
  Majd szépen átnyargalnak az emberek olyan szolgáltatóhoz, aki nem játszik rendőrállamot...Ennyi.
 • Mekong Delta #1
  nézőpont kérdése hogy kinek rossz..:D