Berta Sándor

6,4 millió eurós büntetést kapott egy olasz P2P-portál vezetője

A Tex Willer online álnevet használó nápolyi férfi az Italianshare nevű fájlcserélő oldal vezetője volt. A tevékenységét a bíróság 6,4 millió eurós rekord mértékű pénzbüntetéssel "jutalmazta".

Az Italianshare 2007 és 2011 novembere között az egyik legnagyobb olasz fájlcserélő honlap volt. A Guardia di Finanza, vagyis az olasz pénzügyőrség ezután véget vetett a platform és további négy, vele kapcsolatban álló szolgáltatás, köztük a MusicShare, a FilmShare és az ItalianSexy működésének, és a kezdeményezésükre mind az öt Las Vegas-i szerverről üzemelő weboldalt zárolták a hatóságok. Az üzemeltető a most 49 éves Tex Willer volt. A bezárásakor az Italianshare több mint 300 000 regisztrált taggal rendelkezett, akik több mint 31 000 szerzői jogilag védett műhöz férhettek hozzá. A rendőrség a weboldalon keresztül elérhető tartalmak értékét 32 millió euróra becsülte. A nyomozás során kiderült, hogy Tex Willer nem idealista megfontolásokból végezte a tevékenységét, az egyetlen célja a pénzkereset volt, s ezt el is érte. A Corriere della Sera által csak "olasz Kim Dotcomnak" nevezett férfi több mint 580 000 euróra tett szert.

Mindez részben annak köszönhető, hogy még a regisztrált tagok adatait is értékesítette. Az adatbázisából hat reklámügynökségnek eladta az e-mail címeket és az IP-címeket, valamint az összes többi adatot is. De ez nem minden: az információk alapján hamis okmányokat készített, amiket arra használt fel, hogy így jusson új hitelkártyákhoz, így az ügyfelei kárára bevásárlótúrákat végzett. Üzleti célú szerzői jogsértések, adócsalás, hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt tavaly júliusában tartóztatták le.

Olaszországban példátlan a 6,4 millió eurós büntetés. Enzo Mazza, az Olasz Zeneipari Szövetség (FIMI) vezetője a magas összeget azzal magyarázta, hogy a jog a pénzbüntetést az illegálisan másolt és terjesztett dalok száma alapján határozza meg. Amennyiben Willer nem tudja vagy akarja kifizetni a 6,4 millió eurót, akkor az adóhivatal is üldözheti és perbe foghatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #10
    "A nyomozás során kiderült, hogy Tex Willer nem idealista megfontolásokból végezte a tevékenységét, az egyetlen célja a pénzkereset volt, s ezt el is érte. "

    a torrent miatt másztak rá, aztán derűlt ki, hogy másban is utazik.
  • Griphons #9
    Tehát nem az volt a gond, hogy csalt, lopott, sikkasztott, és okirathamisított, hanem hogy torrent oldalt üzemeltetett. Az szép. Az olaszoknál is fejreállt a világ úgy látom.
  • nlght #8
    ne aggódj, nálunk is van a 10 millióból nem is egy ilyen idióta aki mindig megad mindent magáról, sztem mindenki meglepődne h milyen sokan vannak, de erről csak a facebook vagy a google tudna hiteles kimutatást csinálni, ők meg nem fognak nekünk max a felsővezetésüknek... ha eljönne egy olyan sötét jövő h rfid chipet tegyél magadba, ők lennének az elsők h jelentkezzenek
  • cateran #7
    En nem tudom mifele informaciok kellenek 1 hitelkartyakerelemhez a napfenyes italiaban, de az azert nem ugy szokott menni, hogy belibegsz 1 bankba, mosolyogsz 1 szepet, kiboffentesz 1 kamu nevet es kesz...Ha meg a t. felhasznalok valoban megadtak minden olyan inforaciot, ami ehhez kell, akkor tessek szepen ott helyben leloni oket...Mert akkor kb minden szemelyes adatot, banki adatot megadtak 1 p2p oldalnak es az az idiotizmus csucsa.
  • teddybear #6
    "még a regisztrált tagok adatait is értékesítette. Az adatbázisából hat reklámügynökségnek eladta az e-mail címeket és az IP-címeket, valamint az összes többi adatot is. De ez nem minden: az információk alapján hamis okmányokat készített, amiket arra használt fel, hogy így jusson új hitelkártyákhoz, így az ügyfelei kárára bevásárlótúrákat végzett. Üzleti célú szerzői jogsértések, adócsalás, hamisítás és más bűncselekmények gyanúja miatt tavaly júliusában tartóztatták le."

    Te ezek után még sajnálod? Valami hasonló lehetsz akkor....
  • vakondh #5
    És még homoszexuális, anarchista, pedofil, náci, kommunista, terrorista is volt, verte a kutyáját, gyerekét... Aha, persze!
  • lordmorden #4
    ha ebből akart megélni megérdemelte. remélem a magyar oldalak enmc sinálják.
    amúgy azért kaphatták el emrt nem akart részesedést adni a megszerzett zsákmányból a többieknek és azok befújták : )
  • FL Zoli #3
    ..és hát 6 év után úgy döntött, nem osztja meg többet ezt a kis profitot más szervekkel-le is kapcsolták
  • Narxis #2
    A köbön.
  • Vaszilij Artyom #1
    Szopás?