Berta Sándor

92 éves háborús veterán a világ legidősebb filmkalóza

Hyman Strachman az elmúlt években több mint 300 000 illegális filmmásolatot készített és juttatott el az a háborús övezetekben szolgáló amerikai katonáknak.

A lengyel bevándorlók gyermekeként született 92 éves második világháborús veterán egyedül dolgozott és a DVD-másolás minden költségét maga fedezte. Figyelembe véve, hogy összesen több mint 300 000 kópiát készített, már csak a beszerzett üres DVD-lemezek, illetve a csomagok feladásának költsége sem volt elhanyagolható. A férfit az amerikai katonák gyakran csak Big Hy néven emlegetik.


A Strachman által készített illegális filmmásolatokból egyaránt kaptak az Irakban és az Afganisztánban szolgáló katonák. Az eredeti diszkeket sosem a DVD-tékákból szerezte be vagy a fájlcserélő hálózatokból töltötte le, hanem az ismerőseitől vásárolta meg és a másolási folyamatot tökélyre fejlesztette. Ennek köszönhetően idén februárban 1100 kópiát tudott készíteni és elküldeni a háborús övezetekben vezényelt katonáknak.

A The New York Times által megszólaltatott idős férfi hangsúlyozta, hogy magának sosem készített másolatokat és minden filmet elpusztított azután, hogy egy bizonyos számú másolatot sikerült legyártania. Howard Gantman, az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szóvivője azt hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek annak, hogy sikerült hozzájárulni a fegyveres erők tagjainak szórakoztatásához.


Big Hy a világ legaktívabb és legidősebb filmkalózának mondhatja magát, volt olyan időszak, amikor hetente 60 órán át másolta a különböző műveket. Tevékenysége kezdetén még a PC-je segítségével csinált kópiákat az alkotásokról, később azonban már vásárolt magának egy profi berendezést, amely képes volt egyszerre akár 7 másolatot is készíteni. A készülék 400 dollárba került. A tevékenységéért sosem kért vagy fogadott el pénzt a katonáktól és végig tisztában volt azzal, hogy nem törvényes, amit tesz, felelősségre vonástól mégsem kell tartania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trogi #45
    A Turul-szoborral egyidőben épült engedély nélkül egy Holokauszt-szobor is. Érdekes módon az szdsz-nek (segítek: kaftánosok mind) csak a Turul-szobor csípte a szemét, a fajához kapcsolódó másik nem. Hát például ezért 'szélsőségesek' egyesek.
    Ha majd a toleranciát az is elkezdi művelni, aki más fejére üvölti annak hiányát, akkor esetleg! lesz változás. Addig nem.
  • eternam #44
    Minek a rovásírás, ha senki, még az a hülye jobbikos képviselő sem tudja elolvasni?
  • eternam #43
    Na szép, leírtam párszor hogy többek között, máskor jobban kell figyelnem a megfogalmazásra. :-) Mentségemre szolgáljon hogy most ébredtem, ugyanis szundítottam egy kicsit délután.
  • eternam #42
    Mondjuk azt írja a csóka hogy itthon él. Én még nem találkoztam olyan magyarral Mo-n akit azért kifejezetten üldöztek volna mert magyarnak született. Éppen ellenkezőleg, ha valaki Mo-n magyar az előny, mert többek között nem szembesül olyan előítéletes gyűlölködő hozzászólásokkal többek között itt az interneten is, mint némely cigány, vagy zsidó honfitársunk.
  • aaaaa #41
    Kérdezz meg egy Szlovákiában, Romániában, Szerbiában, vagy Ukrajnában élő magyart. Talán tudnának valamit mesélni. Amúgy nálunk sem szeretik sok helyen a nemzeti jelképeket. Egyből nácinak, fasisztának bélyegzik a használóit. Milyen hisztit rendeztek a Turul szobor miatt is, vagy hogy tiltakoztak a rovásírásos táblák ellen is.
  • Merces #40
    mondjuk ez attol függ hol él..............
  • eternam #39
    Mesélj, milyen üldözésnek vagy kitéve azért mert magyar vagy?
  • eternam #38
    Csaxólok, a Strach az cseh szó és jelentése félelem, a Man meg angol szó és a jelentése férfi. Ennyire zsidó a bácsi, nem mintha olyan sok köze lenne a származásának ahhoz hogy kalózkodott. Valamelyik antiszemita barom kitalálta hogy zsidó és akkor a többi antiszemita barom meg bégetve mint a birka, bólogat hogy zsidó. Mert az olyan jól esik nekik ha zsidózhatnak egyet.
  • Nabateus #37
    Igen, Rubenstein bacsi itt a szomszedomban is orosz bevandorlok gyermeke... :)
  • eternam #36
    Azt meg csak egy nagyon előítéletes és nagyon antiszemita gondolhatja hogy azért ússza meg az öreg a büntetést mert zsidó, ha valóban zsidó származású. Én nem értem, pár éve nem volt az interneten ilyen masszív zsidózás, az utóbbi pár évben terjedt el ennyire.
    Ami az első problémát, vagyis az előítéleteknek a személyiség lelki háztartásában betöltött szerepét illeti, a pszichoanalízis és a pszichoanalitikusan orientált társadalomlélektan már régóta foglalkozik az előítéletes személyiség kérdésével. A kutatások rámutattak azokra a személyiségfejlődési zavarokra - különösképpen a kisgyermekkorban gyökerező, a klasszikus freudi felfogás szerint a szexuális elfojtásból eredő - zavarokra, amelyek a felnövekvő egyént különösen fogékonnyá teszik arra, hogy a benne felgyülemlett agressziót, indulatot kivetítse másokra és amennyiben módja nyílik rá, le is vezesse más emberek (egyének és csoportok), a "bűnbakok" bántalmazásában. E bántalmazásnak persze igen széles a skálája: a szóbeli fenyegetőzéstől a tettlegességig fajulhat.