HENT hírlevél

Nő a kalózkodás Olaszországban és Svájcban

Közzétette éves megfigyelési listáját az amerikai kongresszus kalózkodás elleni grémiuma, amely a notórius jogsértőnek számító Kína, Oroszország és Ukrajna mellett Svájc és Olaszország megfigyelését is javasolja.

2003-as megalakulása óta évről évre tesz jelentést a világ országainak kalózkodási helyzetéről az amerikai kongresszus 65 tagját tömörítő szervezet, az Egyesült Államok Kongresszusának Kalózkodás Elleni Grémiuma (Congressional International Anti-Piracy Caucus, IAPC). A jelentés azon országokra hívja fel a figyelmet, ahol a szerzői jogok megsértése kiugróan magas, így a filmek, zenék, könyvek, szoftverek és egyéb jogvédett termékek illegális fizikai és online terjesztése aggasztó méreteket ölt, illetve hiányosság tapasztalható az e jogsértések elleni fellépési eszközökben.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint az IAPC idén öt országot minősít súlyosan jogsértőnek: az ilyen összeállítások állandó szereplőjének számító Kína, Oroszország és Ukrajna mellett Svájcot, valamint Olaszországot. Az indoklás Kína esetében kiemeli, hogy bár az ország kormánya hangoztatja elkötelezettségét a jogvédelem mellett, a kalózkodás így is drámai mértékű. Becslések szerint tízből közel nyolc számítógépes programot illegálisan használnak az országban, a legális zenepiac pedig alig nagyobb, mint a közeli Thaiföldé, pedig a piac többszörös méretű lehetne.

A jelentés rámutat, hogy mind Kína, mind Oroszország egyre jövedelmezőbb piacot jelent a filmterjesztőknek, ám ahogy a kínai, úgy az orosz piacon is súlyosak a hiányosságok. Az IAPC szakértői Oroszország esetében nehezményezik, hogy a szellemitulajdon-jogok védelme nem megfelelő az országban, ráadásul a helyi hatóság nem képes felszámolni azokat az online kalózhálózatokat, amelyek világszerte terjesztik a jogsértő tartalmakat. A jelentés szerint az orosz WTO csatlakozásra való tekintettel ezeket a problémákat sürgősen orvosolni kell.

Ukrajna vonatkozásában a jelentés megjegyzi, hogy az ország az illegális fájlcserélő hálózatok központjaként működik. Ukrajna esetében különösen aggasztónak nevezi a jelentés, hogy a hatóságok nem hajlandók segíteni a legális online piaci kiépítését.

Olaszország és Svájc vonatkozásában a jelentéstevők egyaránt az online elkövetett szerzői jogi jogsértések elleni eszközök jogi szabályozásának elmaradását nehezményezik. Az IAPC szerint, amíg Olaszországban nem sikerül elfogadtatni releváns intézkedéseket, addig nem fog változni a lakosság kalózkodással kapcsolatos megengedő attitűdje. A hagyományosan törvénytisztelő Svájc esetében szintén az online jogsértések elleni fellépést sürget a szervezet, kiemelve, hogy ezek hiányában az ország továbbra is mágnesként vonzza majd a megtelepülni vágyó illegális weboldalakat.

A jelentés két további országot emel ki, Kanadát és Spanyolországot, amelyek korábban jogsértőként voltak nyilvántartva. A kongresszusi jelentéstevők szerint az észak-amerikai és az európai állam új jogszabályi keretek elfogadásával jelentős előrelépést tett a kalózkodás elleni küzdelemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • liberty2 #10
    Az a baj ( vagy inkább szerencse ), hogy amíg van internet a világon addig egyetlen elektronikus adat sincs 100%-os biztonságban. Maximum akkor, ha az az adat egy teljesen elszigetel hálózaton vagy számítógépen van.

    Erre már rá jöttek nagyon sokat mind a két oldalon. A hatóságok azon vannak, hogy a szerzői jogsértéseket akadályozzák meg, a warez-esek pedig egyfajta lázadással vallak pont a szerzői jogok ellen. Az ő véleményük szerintem ahhoz hasonló, hogy: Egy program, ha jó akkor az mindenkinek a tulajdona lehessen egy minimális összegért és nem azért amit általában elkérnek egyért.

    Szóval amíg van internet addig mindig lesznek olyanok akik megszerzik az adott adatot ( film, zene, progi, bármi ) és közzéteszik, vállalva, hogy börtönbe is kerülhetnek.
  • Omega #9
    Ez a jelentés arra jó, hogy diplomáciai úton kiharcoljanak mindenféle szar törvényt más országok állampolgárai ellen. Megbízható statisztikáik pedig nyilvánvalóan vannak, rengeteg szoftver kommunikál a kiadó szerverével, és biztos, hogy az internet forgalmát, valamint az elérhető tartalmakat is figyelik.
    Remélem Oroszország nem fog engedni nekik, ha nekem pl. szükségem van egy szoftverre akkor csak orosz szavakkal kombinálom a nevét google-ben, és máris megtalálom.
  • Tetsuo #8
    Ez a logika alapjaiban hulyeseg. Mert termeszetesen nem egyforman oszlik el a szoftverek mennyisegenek hasznalata orszagonkent es a opensource sem.
    Lehet, hogy Svajcban tobb gepet vesznek kevesebb szofthoz a specifikusabb hasznalat erdekeben... :)
  • OGMontana #7
    Már nem azért, de pont az usa egyik szervezete fogja megmondani a ruszkiknak meg az ukránoknak, hogy mit csináljanak? Szerintem pofánröhögik őket, aztán csinálják tovább a dolgukat.

    Amúgy meg egyáltalán, hogy döntik el, hogy mi számít illegálisnak? Mert Ubuntut 100 helyről le tudom tölteni, még egy random warez oldalról is .iso-ban, és az nem illegális. Ugyanúgy egy kis zenekar albumát is letöltehetem, főleg ha saját pénzből csinálták és ingyenesen terjeszthetővé tették. Rengetegszer lehet látni a piratebay nyitólapján is ilyeneket. Akkor az most warezolás?
  • RecoPhile #6
    "A The Hollywood Reporter beszámolója szerint az IAPC idén öt országot minősít súlyosan jogsértőnek: az ilyen összeállítások állandó szereplőjének számító Kína, Oroszország és Ukrajna mellett Svájcot"
    Soha életemben nem gondoltam volna, hogy pont Svájcban sok ember illegálisan töltene le. :D

    Akkor itt nagyobb gond van, mint amit gondoltam volna film/zene iparban.
  • liberty2 #5
    Cat: Marhaságot írtál azzal, hogy kötelező oprendszerrel adni a konfigokat. Ebben az esetben jelentheted is fel a laptop.hu-t mert ők nyíltan írják, hogy van op. rendszer nélküli konfigjuk is.
  • scnad #4
    Ezek szerint a Linux és BSD mellett az eredeti dobozos windows is kalóznak számít, hisz nem jelented be, nem veszel újat, ... ?
  • Cat #3
    rengeteg statisztika áll rendelkezésre a hardverekről, amiket az országokba szállítanak, vagy ott állítanak elő. Lehet tudni ki mennyit exportál/importál, hány számítógép konfigurációt, alaplapot, stb. adnak el.

    A szoftvereladásokat pedig a szoftverszövetség szintén tudja, hiszen a tagjai adatot szolgáltatnak róla neki. Sok országban egyenesen törvény (pl. nálunk is), hogy konfigurációhoz kötelező oprendszert is adni, és utána megnézik, hogy hány egyéb szoftver kelt el az országban. Egyszerűen összepárosítják: ha sok gépet adtak el, de szoftvert alig, akkor ott nagyobb a kalózkodás, mint ahol arányosan történt a dolog.

    Rengeteg cég is végez felméréseket, piackutatásokat, pl. IDC, Gartner, vagy Magyarországon az NRC vagy a BellResearch. http://bellresearch.hu/ <- nézd meg a honlapjukat, publikus az adatfelvétel, egyből nem jönnél összeesküvés elméletekkel.
  • nlght #1
    amikor az átlagarc elolvas egy ilyen cikket, akkor óhatatlanul is felmerül az a kérdés a fejében, hogy:
    honnan tudják, hogy hol csökken és növekszik a kalózkodás anélkül, hogy MÁR MEGFIGYELNÉNEK MINDENKIT?