Gyurkity Péter

Itt az első e-ink okostelefon

Egyelőre még csak egy (illetve két) prototípus formájában, de az Eink azt reméli, hogy ez nem lesz sokáig így. A kijelző a jól ismert kompromisszumot nyújtja a hosszú üzemidő és a funkcionalitás között.

Az Eink cég még az MWC alatt mutatta be azt a két prototípust, amelyet magukkal hoztak a rendezvényre. Ezen készülékeken keresztül igyekeztek érzékeltetni, hogy mit is kapnánk egy ilyen vagy hasonló megoldás révén - már amennyiben az elérhető lenne a piacon. A fejlesztés érdekes újdonságokat és a jól ismert kompromisszumot biztosítja, remélhetőleg akad majd elég érdeklődő iránta.


Ahogy az a mellékelt videón is jól látszik, mozgóképet nyilván reménytelen megjeleníteni az e-ink kijelzőn, amely most először jutott kizárólagos szerephez egy okostelefonon. A készítők a hordozható kütyük legnagyobb hátrányát szeretnék orvosolni, ez pedig a rövid üzemidő, hiszen a hagyományos LCD-kijelzők energiaigényét még a legnagyobb akkumulátorok sem bírják 2-3 napnál tovább biztosítani. Ezért cserébe a megszokott, viszonylag lassú képfrissítést kapjuk, amely azonban (akár egy teljes héten át) kiválóan alkalmas az olvasásra, a szabadban, erős napsütésben történő használatra, sőt még egy kis böngészésre is, amennyiben a megnyitott oldal kizárólag szöveget és állóképeket tartalmaz.


A cég saját hajlékony kijelzőjét is bemutatta a rendezvényen, ez reményeik szerint idővel egyéb okostelefonokban is helyet kaphat, akár utólag megvásárolt kiegészítő formájában, amelyet talán a hátlap helyére rakhatunk majd be. Ez a prototípusra is kívülről csatlakozik, annak kapacitív érintőképernyője ilyen szempontból hagyományosnak mondható, míg a burkolat alatt egy 1 GHz-es chip dolgozik, így a sebesség sem a készülék erőssége - még kamerát sem látunk rajta, ami szintén jól jelzi, hogy korai előzetesről beszélünk, amely inkább az érdeklődő gyártóknak készült.

Az orosz Yota korábban egy hibrid megoldást mutatott be, amely mind LCD, mind pedig e-ink kijelzőt is magán hord. Előbbi a megszokott feladatokat látná el, míg utóbbi a készenléti állapotban kerül előtérbe, hiszen tökéletes a ritkán változó tartalom, az értesítések és állóképek megjelenítésére, spórolva az energiaigényen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #6
    Talán lesz ez még optimálisabb, de ipari területen is nagyon hasznos.
    Belső céges telefon rendszereknél, ahol kihasználják a jobb szöveges és kép megjelenítést, de semmi luxus és ritkán kell tölteni.
    Vagy ahogy előttem írták idősebbeknek jó, vagy kőműves, festő, munkás telefonnak.
    Persze ha olyan olcsó is amilyen gyenge szerkezet!
  • Inquisitor #5
    Buherált custom ROM-os Nook Touch-ról van videó YouTube-on simán 12-15 képkockát tud másodpercenként videónál és tök jó böngészésre is, csak ha ennyire felgyorsítják a frissítést akkor részben elmosódott a kép, részben meg kapásból annyival többet fogyaszt amennyivel több a képváltás. De pl. tök jól lehet Angry Birds-öt nyomni még így is. :D
    http://youtu.be/R92qSBU_WzA
  • narumon #4
    Ennek lehet létjogosultsága bizonyos körökben és helyeken. Én mondjuk nem vennék ilyet, nekem egy telefon üzemidőnél az a szempont, hogy 1 napot kibírjon, este úgyis felteszem töltőre, de pl idősebbeknek el tudnék képzelni egy ilyen jól olvasható képernyőt, lóbetükkel, hosszú üzemidővel, stb.
  • Szefmester #3
    A gond ezzel csak az hogy a Qualcomm kiszállt a terjesztéséből, és már csak licenceli a technológiát, de valahogy senki sem akarja megvenni. Mindenki inkább rak párezer forintos lcd kijelzőt a tabletjébe mint egy ilyet. Aztán meg megy a sírás hogy az aksik miért csak annyit bírnak amennyit.meg az olyan nonszensz kifogások, hogy egyedül a sötétben nem jó vele fészbúkozni.

    Az első e-ink-es readerek is durva áron nyitottak, 2011ben meg tavasszal vettem 29ezerért egyet.. ahhoz képest a szines e-ink már be volt jelentve, és már létezett is, de horror áron. Mostanra meg a húsvágódeszkák átvették a piac felett az uralmat. Ma már mindenki 7-10"-on akar a buszon/vonaton/wc-n farmvillezni meg posztolgatni... Olvasni már lusták.
  • Macropus Rufus #2
    nem rossz. De drágábbak is.
    A KYBOO eReader 300dollárnál indít.
  • Szefmester #1
    "Ahogy az a mellékelt videón is jól látszik, mozgóképet nyilván reménytelen megjeleníteni az e-ink kijelzőn, amely most először jutott kizárólagos szerephez egy okostelefonon." Hol kell jelezni nekik hogy elavlut technológiával dolgoznak?
    Mirasol Színes, videoképes, még ha kicsit matt is.. de megy. Ez kell egy okostelefonhoz nemde?