Gyurkity Péter

Két kijelzővel jön az orosz YotaPhone

A megszokott LCD mellett egy e-ink kijelzőt is kap az orosz Yota által most bemutatott okostelefon, amely a hazai piac mellett rövid időn belül több európai országban is felbukkanhat.

A Yota Devices - a hasonló nevű orosz szolgáltató leányvállalata - hivatalosan is bejelentette, hogy elkészült az először az idei IFA alatt ismertetett okostelefonjuk, amely a szokásostól eltérően rögtön két kijelzővel érkezik. A készülék prototípusát Vladiszlav Martyinov, a Yota Devices 43 éves vezérigazgatója mutatta be, aki húsz éve dolgozik az informatikai iparban, megfordult a Microsoftnál is. A koncepció után immár rendelkezésre áll a prototípus, a végleges változat pedig a tervek szerint az orosz piac után Észak-Amerikában, illetve több európai országban is kapható lesz.


A készülék elsősorban egy 4,3 hüvelykes Gorilla Glass LCD-kijelzőre támaszkodik amely 720 x 1280 pixel felbontást támogat. Természetesen ezen keresztül vehetjük figyelemre az éppen zajló eseményeket és folyamatokat, ám emellett megtalálható még egy 200 dpi-s e-ink kijelző is (kapacitív réteggel felszerelve). Utóbbi azt jelenti, hogy a kép fekete-fehér, viszont a kijelző csak akkor fogyaszt áramot, amikor megváltozik a tartalma. Ezért teljesen másról van szó, mint az ázsiai piacon megjelent, nem igazán sikeres két LCD-képernyőt kínáló telefonokról. Ezen az általunk kiválasztott állapotjelzőket, valamint a speciális nyílt API-n keresztül megjelenített adatokat (időjárásivagy tőzsdei információkat, térképeket stb.) láthatjuk az éppen futó apptól függően, kímélve a 2100 mAh-s akkumulátort és ezzel - legalábbis a cég állítása szerint - akár 50%-kal kitolva az üzemidőt.


A processzor feladatait egy ikermagos, 1,5 GHz-es Snapdragon S4 chip látja el, 2 GB RAM és egy 32 vagy 64 GB-os, nem bővíthető belső tároló társaságában. A hátoldalon egy 12 megapixeles, az előlapon pedig egy 720p felbontást támogató kamera kapott helyet, a készülék vastagsága 10 mm-nél is kisebb, súlya 140 gramm. Az LTE-támogatás sem hiányzik a listáról, a két kijelző között pedig ismerős módon, a kikapcsoló gomb révén váltogathatunk, mintha üresjáratba helyeznénk a telefont. A szoftveres oldalon az Android 4.2 dolgozik majd.

Az újdonságot 25 millió dolláros büdzséből 35 mérnök fejlesztette ki. A telefont - amelynek még nincs neve - a harmadik negyedévben tervezik piacra dobni Oroszországban. Ára 500 dollár körül alakul majd, amivel valamivel olcsóbb lesz az iPhone-nál, és nagyjából a Google Android operációs rendszerét használó készülékekkel kerül egy szintre. A Yota-telefont is ez az alapszoftverrel kínálják majd. A cég elsősorban a mobilszolgáltatókon keresztül, az így elérhető kedvezménnyel akarja értékesíteni készülését.


A Yotával együttműködő E Ink Corp. szerint - amely az telefon e-olvasós képességeinek fejlesztésében segédkezik - az okos telefonok teljesen új szegmensét hozzák létre az orosz céggel, amelyben nagy fantáziát látnak. Sajátos reklámot jelent majd a Yota-telefonnak Oroszországban, hogy anyavállalata, amelyről 2011-ben vált le, 25 százalékban az Rosteknologii hadiipari óriás tulajdonában volt. A kormány nem folyt bele a telefonprojektbe, de a maga módján támogatja azt: az orosz gazdaságot az energiaipari függőségből kimozdító innovációt lát benne. Dimitrij Medvegyev miniszterelnök, aki az Apple-készülékek nagy barátja, kapott egy korai prototípust az orosz mobilból és persze számíthat a piacérett változat repi példányára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #13
    Ja, csak ezt hozzá kell adni árban...

    Amúgy jópofa dolog ez, csak nem túl hasznos.

    De lehet, hogy tévedek.
  • M2 #12
  • passatgt #11


  • loky #10
    Ez egy okostelefon és egy ebook olvasó hibrid lenne... Egész jó ötlet. Bár a hibridek első generációja sosem váltja meg a világot... de szerintem egy nagyon jó ötletről van szó... Nha de mi lesz a jenkik válasza erre?
  • Svlad Cjelli #9
    Ekkora marhasagot aki kit tudd talalni. Ez akkorat fog bukni... ejj ejj.
  • bakvarnyu #8
    Tényleg kurva jó, csak hát sose adnék 100 rongyot egy telefonért :(
  • NEXUS6 #7
    Hmmmm, egész kellemes kis telónak tűnik!
  • Polemius #6
    Momentán nekem nem hiányoznának az animációk. Hosszú üzemidő, erős napfényben is jól látható kijelző. Nálam nyerő lenne. (Már persze, ha megfizethető lenne számomra. :) )
  • Cat #5
    LCD-t semmiképp nem lehet elhagyni mivel animációk, azaz az alap Android felhasználói felület működtetésére az eink nem alkalmas. (Pl. nem tudnád egyszerű görgetéssel kiválasztani hogy kit akarsz felhívni, körülményesen lapozgatni kellene.)
  • Cefet #4
    Csatlakozom az előttem szólókhoz, ígéretes! Ha lenne jó minőségű színes e-tinta, akkor az LCD-t esetleg el is lehetne hagyni. Persze erős kompromisszumokat kellene kötni...