Gyurkity Péter

Gyorsan terjednek a HD-mobiltelefonok

Az ARM saját grafikus vezérlője terjedése láttán számolt be a készülékek eddigi és várható sikereiről, miközben az iSuppli már arról beszél, hogy valószínűleg elértük a gödör alját a szegmensben.

Az ARM közleményében arról olvashatunk, hogy különösen Ázsiában terjednek gyorsan a HD-tartalmakkal is megbirkózó készülékek, mégpedig annak köszönhetően, hogy egyre több gyártó licenceli saját, Mali típusú grafikus vezérlőiket. Ezután Európa és Észak-Amerika következik majd, ahol már most is megfigyelhető a növekedés erősödése.

A vásárlók részéről elsősorban természetesen a mobiltelefonokon futtatható játékok és filmes tartalmak iránt kiemelkedő az érdeklődés, ez pedig oda vezet majd, hogy 2013-ra a fenti három régióban 12 milliárd dolláros piac alakul ki, ami háromszoros növekedést jelentene a csúcskategóriás készülékeknél. A nagy kijelzővel érkező és kényelmes böngészést biztosító megoldások egyre népszerűbbek, ezt pedig a helyi gyártók is érzékelik, akik egyre jobban hajlanak az erre alkalmas grafikus vezérlő chipek licencelésére. Ezen a téren az OpenVG, OpenGL ES 1.1 és OpenGL ES 2.0 technológiának jut kiemelt szerep, szintén a játékok futtatását és a böngészést megkönnyítendő.


Az iSuppli piackutató cég eközben a második negyedéves eredmények alapján arról számolt be, hogy globális szinten valószínűleg elértük a gödör legalját, ahonnan már csak felfelé vezet út. Bár a 2009-es év még mindig visszaesést jelent majd az előzőhöz képest (8 éve először fordul ez elő), mintegy 10 százalékkal kevesebb, összesen 1,1 milliárd készülék talál majd gazdára, a most véget ért második negyedév már javulást mutatott az elsőhöz képest. A első helyezett Nokia főként az erősödő verseny miatt veszített súlyából, 15,4 százalékkal nyom kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt (103,2 millió telefon), míg a második Samsung erősödött a legjobban, 14,4 százalékkal nyújtva többet, mint egy éve, 52,3 millió készülékkel.

A harmadik LG 29,8 millió példányban szállította le saját fejlesztéseit, ami 7,6 százalékos javulást jelent, a negyedik Motorola és az ötödik Sony Ericsson esetében azonban már nem ilyen rózsás a kép, mindketten veszítettek súlyukból, 40-50 százalékos zuhanást szenvedve el - 14,8 és 13,8 millió készüléket szállítottak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssylic #5
    Mitől leszt HD egy mobiltelefon?????? LOL
    El se hiszem hogy ilyet leírnak.
  • Temaruk #4
    Azonban van amelyiknek van videó kimenete, és ha van HD-s LCD TV, meg elég felbontás, akkor máris örül a majom a farkának...
  • Lowosan #3
    Nem tudom, de szerintem nem lenne látható/lényeges különbség egy 1280x720 és egy 704x400-as felbontású videó között ekkora kijelzőn.
    Javítsanak ki ha tévedek.
  • Ferrer #2
    Há terjédnek ezek mint a leprá!
  • jeti00 #1
    terjednek jah, az omnia II biztos csak 2 ft :)