Gyurkity Péter

Hajlékony kijelzőket mutat be a Samsung

A gyártó a hírek szerint készen áll a legújabb fejlesztések bemutatójára, amely már januárban, a CES alatt sor kerülhet. Okostelefonokba és televíziókba szánják a kijelzőket, valószínűleg 2013-as megjelenéssel.

November közepén még arról számoltunk be, hogy a dél-koreai cég készül a fent említett bemutatóra, és már akkor napvilágot látott a 2013-ról szóló híresztelés. Rögtön hozzátettük azonban, hogy az első prototípust már 2005 folyamán megismerhettük, tavaly pedig azzal kecsegtettek, hogy végre a piacon is megjelenhetnek az első ilyen készülékek. Ez végül nem következett be, a jövő évben azonban végre pótolhatják a mulasztást.

A Cnet ugyanis úgy értesült a Samsung Display illetékeseitől, hogy a januárban esedékes CES alatt egyszerre két prototípust is bemutatnak, ezek pedig hajlékony AMOLED kijelzők lesznek. Az első példány okostelefonokban találhat majd otthonra, ráadásul az 5,5 hüvelykes méret, valamint a HD felbontás (1280 x 720 pixel) és a 267 ppi-s pixelsűrűség rögtön feljogosítja a csúcskategóriában történő megjelenésre. A másik példány 55 hüvelykes lesz, ebből pedig rögtön kitalálható, hogy elsősorban televíziókba szánják.

A Samsung háza táján az év folyamán már felbukkantak bizonyos pletykák hasonló fejlesztések várható megjelenéséről, sőt még egy kép is kikerült a világhálóra, amely egy érdekes vonalvezetésű eszközt ábrázolt. A debütálás azóta is várat magára, a cég azonban bizakodó, és úgy tűnik, hogy végre valóban kiforrottnak gondolják a technológiát. Ez a Sony és az LG esetében nem mondható el, bár azt nyilván nem látjuk világosan, hogy pontosan hol tartanak a fejlesztési munkálatokkal.

A hajlékony kijelzők megjelenése és elterjedése nyilván egyszerre több területen hozna komoly megújulást, itt az okostelefonok és a tévék mellett a háztartásokban és a gépjárművekben használt eszközök is szóba jöhetnek - a most bemutatandó prototípus azonban csak a kijelzőből áll majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #30
    A Júnoszty meg van még?
  • cloud.strife #29
    Ez az egész CES elötti parasztvakítás kezd trend lenni. Ámítják a népet, vakítanak mindenféle prototipussal meg hogy mi már gyártani fogjuk jövőre, stb. stb.. A vége pedig az, hogy semmit sem indítanak sorozatgyártásban. 2 éve az volt a legnagyobb dumájuk, hogy na majd mi az OLED-el majd megint fejlesztünk, aztán még a jövő évi modelleket is kihúzták.
    Elárulom mi lesz a jövő évi tuti. Kicsit szmártabb tévék, japó márkák szebb képminőséggel, kóreaiak szar képminőséggel (még a felső kategóriában is), nyár közepe vége felé pedig jönnek a 4K tévék és ennyi.
    Írjátok fel, kopizzátok ki, printscreen, amit akartok. Ez lesz. A többi bullshit az parasztvakítás. Csak azért megy hogy vagizzanak, meg bolondítsák a népet. Valódi dolog nem lesz egyikből se. Ez kórea.
  • NEXUS6 #28
    Ez egy fontos lépés ebben az irányban.
    Az, hogy a mostani technológiai szinten is eladható terméket csináljanak belőle, az elég sok találékonyságot követel a dizájnerektől, mérnököktől, mert azért itt még vannak ugye korlátok.

    De hogy folytassuk az álmodozást, a következő nagyobb lépés az lehet, hogy valami passzív 3D technológiával párosítják. Letapétázod a szobádat és már is kész a sztártek holoterem!


    Még kb 15-20 év, vagy még annyi sem.
  • norbi4567 #27
    Inkább egy olyan telefont csináljanak ami kb akkora mint egy toll, de van benne egy méretes kijelző, felcsavarva. Ha kell akkor meg akár egy tablet méretű kijelzőt is ki lehet húzni belőle. De ha csak telefonálni akarok akkor telefon méretőre húzom ki. És kényelmesen elfér a kézbe...

    Ennek lenne értelme. De ami legutóbb is volt, egy nagy doboz a végén egy darab hajlítható kijelzővel, na annak mi értelme lett volna?(nem is csodálom hogy nem került piacra)

  • narumon #26
    Az apple nem gyártott eddig sem kijelzőt szerintem ezután sem tervezik, szóval kb semmit. (Az, hogy mobilban lesz-e hajlított kijelző az már ettől egy teljesen független kérdés - mondjuk én ott nem látom értelmét, de a mostani mobiljaikba sem maguknak gyártják a kijelzőt szóval mindegy)
  • Shodan #25
    Kiváncsi vagyok erre az apple mit fog felmutatni.
  • M2 #24
    Ha meg idővel nagyon olcsó lesz a cucc, lehet majd belőle termékcsomagolás is.

    A tejes flakonon Jamie lelkesen elmondja, mit is kezdhetsz ezzel a liter tejjel. :-)
  • Cefet #23
    Olcsó lesz, nem holnap, de az lesz. Egy vékony műanyag fóliára nyomtatott "sz@r"...
  • narumon #22
    Hajlított tévében meg monitorban látnám nagy értelmét. No persze nem 40" tévére gondolok, de otthon a falon egy 80" tévén már jól jöhet ha a két széle enyhén befele ível, így egyforma szögből látható mindkét oldala.
  • M2 #21
    Igen, a tank is nagy ötlet!

    De a ruhákba beépítés se lesz hülyeség. GPS képernyője a túradzseki ujján, vagy még jobb: az előtted gyalogló hátán vagy hátizsákján. :-)