Berta Sándor

Jobban olvasható tartalmak kis képernyőkön

A mobiltelefonok teljesítménye folyamatosan nő és egyre több funkciójuk van, így az ipar joggal gondolja, hogy hamarosan kiválthatják a laptopokat. Azonban még mindig komoly gondot okoz a készülékek kijelzőinek kis mérete.

A Fuji Xerox Palo Alto Laboratory (FXPAL) munkatársai immár hat hónapja keresik a megoldást erre a problémára: szeretnék ugyanis könnyebbé tenni a dokumentumok olvasását a mobiltelefonokon. A mérnökök által kifejlesztett technológia neve Seamless Documents és képes a bedigitalizált szövegek adatbázisban való összegyűjtésére, illetve a tartalmuk és a felépítésük elemzésére. A program automatikusan jelöli az anyagokban a bekezdéseket és a leggyakrabban előforduló vagy legfontosabb fogalmakat. Ennek köszönhetően ha valaki egy ilyen szöveget jelenít meg a mobiltelefonján, akkor azonnal ezekhez a jelölésekhez ugorhat és nem kell hosszú percekig keresgélnie a szavakat. A szoftver ezenkívül automatikusan a kijelző méretéhez igazítja a képeket, címeket, alcímeket.

A technológia különösen a sokat utazó üzletemberek számára lehet hasznos, hiszen nem kellene minden útjukra iratkötegeket magukkal vinniük. "A menedzserek még mindig nagyon sok papírt hurcolnak magukkal. Éppen ezért szerettünk volna egy az eddigieknél jobb digitális megoldást találni arra, hogyan csökkenthetik le a dokumentumok számát" - jelentette ki Scott Carter, az FXPAL kutatója, a Seamless Documents projekt egyik munkatársa.


A legnagyobb problémát a szakemberek számára az jelentette, hogy egyszerre kellett megoldaniuk a dokumentumokban az információk kiválasztásának lehetőségét, a készülékek szinkronizációját és a tartalmak tökéletes megjelenítését a kis méretű képernyőkön. Az első lépés a digitalizálás. Miután a szöveget beolvastuk egy szkennerrel, elküldi azt egy az internetről és a telefonról is elérhető adatbázisba. Itt egy specializált szoftver szoftver nem csak a szöveget ismeri fel, hanem a képeket, táblázatokat is. Amikor elkészült a digitális másolat, a keretprogram automatikusan bejelöli a fontos szavakat, kifejezéseket.

A mobiltelefonokra telepített alkalmazás képes megnyitni a beszkennelt tartalmakat, külön a felhasználó számára kiugratja a korábban bejelölt fontos címszavakat és előbukkan egy navigációs ablak is. A megjelenített betűk automatikusan kicsinyíthetők és nagyíthatók. "Utóbbi a legfontosabb része a projektnek, hiszen a cél az, hogy a dokumentumok a kis kijelzőkön is jól olvashatók legyenek. Még gondot okoz azonban, hogy a kiválasztott információk nem a teljes képernyőn láthatók, mivel a navigációs ablak a kijelző egynegyedét kitölti. Ennek ellenére ezeknek a megoldásoknak minden készüléken helyet kellene kapniuk" - reagált a fejlesztésre Ben Bederson, a Marylandi Egyetem informatikai professzora.

A technológia működését bemutató videó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blacktom #12
    Én régebben stratégiai játékhoz találtam ki, hogy a kamera nézi a hátteret (lehetőleg minél változatosabb, kontrasztosabb) és arra tolja a nagy pályán a látóteret, amerre mozdítom(vagy fordítom - a hadonászás hülyén nézne ki) a telefont. Az újabb gépeket talán nem is terhelné le nagyon, de nem biztos, hogy pont szöveghez lenne jó, inkább nagy képekhez, tologatható zoomként. (mint egy optikai egér, szal lézeres is lehetne, de kamerák már vannak a mobilokban)
  • hen-tes #11
    Én simán kiolvastam egy könyvet a k550-en, egyet pedig a k800-on, és semmi problémám nem volt vele.
    Talán annyi hogy sötétben túl világos a kijelző, már már vakít. Szerintem elég lenne egy normálisabb kijelző, ami nem zavarja a szemet. (nagyobb, és jobb háttérvilágítású, esetleg oled, bár azt nem tudom milyen is élőben)

    Erre a cimkézésre meg nem felel meg egy html dokumetum? Azt is ugyanúgy kezelik a telók, és abban nyugodtan lehet cimkézni a szavakat.

    Szóval nem igazán értem mit akarnak ezek összehozni, ami olyan nagy jóság lenne. :S
  • Balumann #10
    Naja, próbáltam kiolvasni egy könyvet (vagyis csak a második részét) a telefonomról (k750i), de nem nagyon sikerült :D Elvette a figyelmemet, hogy folyamatosan lejjebb kellett vinni, meg valahogy nem lehet úgy átlátni.
    Én is a minikivetítőt tartanám jó megoldásnak. A szem mozgás tényleg hülyeség egy kicsit. Akkor már inkább egy ilyen laptopoknál lévő egeret, és akkor ha azon lefele húzom az ujjamat akkor lejjebb megy, stb.. Bár végülis a telefonokon lévő minijoystick is egész jó.
  • PíszLávJuniti #9
    Inkább azt kéne megoldani, hogy a tagolatlan PDF-et valamilyen szoftver tudja tagolni..
    Ha már tagolt, akkor a mobilon, pda-n, úgy jeleníti meg az ember ahogy akarja.
  • valamit #8
    a készüléknek fel kellene ismernie a szemet egy bizonyos (karhosszú, maximum kb. 1-1,5 méteres) távolságból és onnantól ha rázkódik sincs gond, mert a szemet figyeli a készülék és a kabát gomjával nem foglalkozik. persze nyilván nem pontszerűen, hanem egy tág kúpban kellene tudnia keresnie és kiválasztania a szemet, de az olvashatóság is egy kúpba esik.
    persze az esetleg lehetne gond, ha 2-3 ember egyszerre nézi cirka 1 méterről a mobil képernyőjét a láthatósági kúpban, de ez nem tipikus
  • assdf #7
    Ez a szemmozgás érzékelő merő hülyeség a mobilokban.
    Akkor müködhet ha az érzékelő fix helyen van, vagy legalább a szemedhez képest fix helyen, de most gondolj bele, a legtöbb embert a mobilt kézben tartja, mozgatja miközben a feje nem mozog, ráadásul rengetek olyankor olvasnak pl hireket mobilon, amikor nincs jobb dolguk, azaz pl tömegközlekednek, és ilyenkor tipikusan rázkodnak az emberek. Egy pici kátyú (ismerve a magyar utakat ez nem ritka) és máris kikerült az érzékelő hatóköréből nem csak az ember szeme, hanem az egész feje is.

    Szóval max csak fix helyen müködhet (mondjuk a mobil az asztalon te meg ülsz széken), de most öszinte leszek, üljél le egy akkora tükörrel szemben mint a mobilod kijelzője és nézd meg hogy mozdul-e a szemed ha a tükör egyik széléről a másikra fokuszálsz (értsd, kb. 2 centivel odébb).
  • valamit #6
    de például az is lehetőség, hogy a mobil a hosszabb élénél lesz szétnyitható egészen egysíkba és mindkét fele érintőképernyős. (valamelyest a Nintendo DS-hez is hasonlítan) ahogy pl. az új OLPC-nél tervezik, csak nyilván jóval kissebbe. aztán a két képernyőt úgy kéne a szoftvernek kezelnie, hogy amikor hasznos (pl. Internet böngészésnél, PDF vagy DOC olvasásnál, stb.), akkor úgy kezelje a két oldalt, mint ahogy a két monitoros megoldások, hogy a felhasználó gyakorlatilag egynek érezze, amikor meg nem hasznos, akkor meg pl. az egyik fele lenne a billentyűzet, a másik a képernyő. vagy épp amíg csak telefonnak akarja valaki használni, addig ki se kéne nyitnia (ahogy pl.a Nokia Communicatorok, csak itt a kinyitott rész két egysíkban lévő érintőképernyő lenne)
  • valamit #5
    azért annál többet és ha már egy 10*10-es mezőt (ami 0,1 fokot feltételezve 0,01 fokos skála) fel tudna ismerni, hogy mikor melyiket nézed, akkor már akár használható is lehet, akkor egy 400*400-as mobil képernyőn 40*40-es mezőket kéne nagyítania, míg 360*360-at aprózhatna el.
    egy szint felett meg úgy se nagyon van értelme, mert max. mozgás közben számítana, hogy pixelenként vagy 2 pixelenként vagy mondjuk 10 pixelenként ugrálna el és, hogy mennyire lenne folyamatos vagy szakaszos.
  • morpheus133 #4
    Így legalább könnyű lesz majd puskázni! Elég nehéz úgy keresgélni a pdfekben ZH alatt hogy időben megtaláld amit kell! Igy menni fog! Thx! :D
  • L3zl13 #3
    Miközben a mobilt olvasod szvsz kb 0,0001 foknyit mozdul a szemed. Vicces volna ezt figyelni...