Gyurkity Péter

IGZO-kijelző a Sharp okostelefonján

A Sharp saját televíziói után egy okostelefonon is elérhetővé tette az IGZO-technológiát, amely a hordozható készülékek kijelzőinél is alacsonyabb fogyasztást ígér a megszokott szinthez képest.

A gyártó már áprilisban bejelentette, hogy a 2008 óta tartó fejlesztés sikerrel zárult le, ez pedig lehetővé tette számukra az első IGZO-kijelzővel ellátott televízió piacra dobását. Az IGZO révén az LCD panelekben lévő filmet indium, gallium, cink, illetve oxigén keverékéből készítik, ez fényesebb képet, nagyobb pixelsűrűséget (ezáltal nagyobb felbontást), valamint kisebb háttérvilágítást eredményez, vagyis csökken a kijelző fogyasztása. A berlini IFA alatt egy 70 hüvelykes példányt is bemutattak, most azonban az okostelefonok szegmensében jelenik meg az újítás.


A szintén japán NTT DoCoMo szolgáltató ugyanis jelezte, hogy saját kínálatát a Sharp Aquos Phone Zeta (SH-02E) változattal egészíti ki, amely szintén ilyen IGZO-kijelzőre épül. A készüléket egy 4,9 hüvelykes példánnyal látták el, ez 720p felbontást nyújt, míg a hardveres listát egy négymagos, 1,5 GHz-en futó Snapdragon S4 Pro processzor, 16 megapixeles kamera, Adreno 320 grafikus vezérlő, valamint NFC és LTE támogatás teszi teljessé. A szoftveres oldalon a megjelenés pillanatában az Android 4.0 teljesít majd szolgálatot, ez azonban nyilván frissíthető lesz.

Az egyetlen hátrányt az jelenti, hogy egyelőre csak a japán megjelenésről tudunk, az még nem világos, hogy a többi régióban mikor jelenhet meg a fejlesztés. Erre azonban valószínűleg nem kell sokat várni, hiszen több korábbi beszámoló szerint többek között az Apple is élénken érdeklődik a technológia iránt, hogy minél előbb elérhetővé tegye azt saját hordozható készülékeiben (itt felmerült az iPad mini bevonása is).

A Sharp által ígért 25-40 százalékos étvágycsökkenés mindenképpen nagy előnyt szolgáltatna ezen megoldásoknak, bár ezt még a mindennapi használat során is igazolni kell majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GaborT28 #9
    Nekem is ez szokott eszembe jutni, mikor valaki szembe jön velem az utcán és bömböl a zene a mobiljáról a zsebében. (nem számít ha torzít...)
  • gforce9 #8
    ugyanarra is valók, magamutogatásra
  • M2 #7
    Egy majdnem 5 hüvelykes képernyőjű telefon mennyire jól mutathat már egy kis japán kezében! :-)
    Lassan a vállukra teszik, mint a sztereó magnókat a nyolcvanas években a feketék.
  • GaborT28 #6
    Itt részletesebb leírást találtok a technológiákról: KATT
  • Khelben #5
    A plazma miatt igazából a többire semmi szükség ;)
  • mjevsrsh #4
    és most LED Tv nek nevezett tv-kről beszélek
  • mjevsrsh #3
    Led az LCD nem? csak leddel van megvilágítva hátulró'
  • GaborT28 #2
    led, oled
  • 84972288 #1
    Tudja valaki hogy az LCD, Plazma technológián kívül milyen van?