Berta Sándor

Életük egynegyedét képernyő előtt töltik a most születő felhasználók

A Halifax Insurance Digital Home Index című dokumentum készítői rámutattak, hogy a napjainkban születő gyerekek 80 éves korukig a szabadidejük körülbelül 25 százalékát a monitorok és más kijelzők előtt töltik.

A tanulmányból kiderült, hogy a brit felhasználók 73 százalékának jelent gondot az, hogy akár egyetlen napot is kibírjanak az okostelefonjuk, a laptopjuk vagy az MP3-lejátszójuk nélkül. A megkérdezettek 23 százaléka nyilatkozta azt, hogy kényelmetlenül érzi magát akkor, ha ki kell kapcsolnia a különböző számítógépeit és más készülékeit. A válaszadók 19 százaléka pedig még ennél is tovább ment: ők azt állították, ha az eszközeik lekapcsolására kényszerítenék őket, akkor egyenesen úgy éreznék, hogy valami nagyon fontos dolgot mulasztanak el.

A dokumentum készítői kiemelték azt is, hogy a brit felhasználók 22 százaléka szívesebben kommunikál telefonon vagy a közösségi platformokon keresztül, mint szemtől szemben. 25 százalékuk gyakran az ágyból levelezik és chatel, míg 10 százalékuk a fürdőszobában is képtelen abbahagyni ezt a tevékenységet. Az szintén elgondolkoztató, hogy a megkérdezettek 75 százaléka azelőtt ellenőrzi a beérkezett e-mailjeit, hogy egyáltalán felkelne az ágyából.

Dr. Aric Sigman pszichológus úgy vélte, hogy fokozatosan csökken az az idő, amit a valódi életben lévő kapcsolatainkra fordítunk. A gyerekek a születésüket követő hét év során legalább egy esztendőt képernyő előtt töltenek el. A szakember szerint a technológiát csupán egy eszköznek és nem pedig tehernek kellene tekinteni. A brit felhasználók átlagosan 4800 euró értékben rendelkeznek elektronikus készülékekkel, ugyanez az érték a brit férfiaknál 4900 euró, azaz a nőknek kevesebb kütyüjük van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vaszilij Artyom #6
    És ezzel mi a baj?
    Üdvözlünk a 21. században.

    Képzeljétek mai fiatalok életünk 1%-sem töltik már a mezőgazdaságban... MI LESZ ÍGY A VILÁGGAL?!

    A mai fiatalok mindössze 10%-a volt disznóvágáson.... MI LESZ ÍGY A VILÁGGAL?!
  • acsroli #5
    Ha pedig azt nézzük, hogy már a TV-k is egyre inkább e felé mennek. Most hirtelen a Samsung Okos tv-i jutnak eszembe, azokról olvastam inkább. Tudod nézni rajta az e-maileket, szinte bármelyik filmet, videókat, egyre több játék van rajtuk, sőt, már fitness appok is vannak rajtuk :)
    Mozgás vezérlés, hangvezérlés, csak, hogy a kanapéról se legyen szükséges felkelni :)
    És még sorolhatnánk. Mondjuk sok opció tök jó.
  • TomecK #4
    Az életük negyede, hogy jön ki ? Az ébren töltött idő 25%-a az mondjuk a teljes életünk 1/7-e. A fas...om ezekbe a Story magazinos címekbe.
  • nextman #3
    Az agybol ellenorizni az emaileket, ez praktikus, nem tudom mi ezzel a gond.
    Az, hogy azt erzik, fontosat mulasztanak el, ha lekapcsoljak a gepeket, na ez mar valodi problema, agybaj.
  • Narxis #2
    Nincs ezzel semmi gond.
  • Macropus Rufus #1
    lesz ez még rosszabb is.