SG.hu

Hatalmas a fiatalok versenyelőnye az interneten

Kettészakadt az internetezetők tábora a 30 év alattiakra és az idősebb korosztályokra. A két csoport más eszközökkel, másképp és másra használja a netet.

A fiatalok számára ez lett a legfontosabb információforrás, de nem az írott szövegeket, hanem a filmeket, videókat, képeket keresik. A közösségi oldalak kiszorították az e-mailt, és egyre többen akarnak folyamatosan online lenni, vagyis akár az okostelefonjukkal szünet nélkül netezni. A fiatalok versenyelőnye hatalmas – derül ki az eNET – Telekom: „Jelentés az internetgazdaságról” című kutatásból.

A 30 évesnél idősebbek (31-65 év közöttiek) és a fiatalabbak (15-30 évesek) is intenzíven 5-6 évvel ezelőtt kezdtek el internetezni és internetezésre alkalmas eszközöket használni. A harminc évnél fiatalabbak egészen korán, többségükben már gyerekkorukban megkapták első mobiltelefonjukat, használtak számítógépet, interneteztek. Az infokommunikációs technológiák használata szempontjából mindez hatalmas előnyt jelent mindazokkal szemben, akik felnőttként tanultak meg kezelni számítógépet, és kezdték el használni a netet. A fiataloknak az internet, a hozzá kapcsolódó eszközök és technológiák használata olyan magától értetődő, mint a 30 év felettiek számára az olvasás.

Ennek köszönhetően a gyakran digitális bennszülötteknek is nevezett fiatalok sokkal hatékonyabban használják az internetet, ami a mai, úgynevezett információ-intenzív társadalmi-gazdasági környezetben hatalmas versenyelőnyt jelent a digitális bevándorlóknak nevezett idősebbekkel szemben. Intenzív internethasználatukkal ugyanakkor befolyásolják az eszközök, tartalmak fejlődését. Információfogyasztási és internet használati szokásaikat vizsgálva kiderül, hogy milyen kommunikációs csatornák és média felületek kerülnek előtérbe a jövőben.

Az eNET felmérése szerint mind a 30 év alattiak, mind az e felettiek körében is az internet és a tévé a két legfontosabb információforrás. Csakhogy a fiatalok 88 százaléka, míg a 30 év felettiek csupán 45 százaléka használja az internetet. Az internethasználókon belül a használat intenzitásában már nincsenek nagy különbségek a korosztályok között. A fiatalok sokkal kevésbé tartják fontosnak az írott sajtót és rádiót, mint információforrást. Az internethasználó idősebbek viszont az internetet tartják kevésbé fontosnak az informálódásban, bár már náluk is megelőzi a tévé jelentőségét. Utóbbi a két korcsoportnál közel azonos fontosságú.


A tévé és internet használatával töltött idő mutatja a fiatalabb korosztály változó tartalomfogyasztási szokásait és az internet növekvő fontosságát

A fiatalok már annyi időt töltenek az interneten, mint a tévé előtt, megelőzve ezzel az idősebbeket, akiknél a tévézésre szánt idő még mindig jelentősen több – átlagosan hetente csaknem 7 óra a különbség a tévénézés javára. A tévé és internet használata közötti különbség nem csak a ráfordított időben jelenik meg, a fogyasztott tartalmakban is jelentős eltérések vannak. A fiatalok körében sokkal népszerűbbek a kevesebb időt és kisebb figyelmet igénylő, rövidebb műsorok (klipek, sorozatok), míg a nagyobb lélegzetvételű, akár több órás műsorokat (ismeretterjesztő filmek, egész estés filmek, hírműsorok) az idősebbek nézik gyakrabban.

Abban is nagy különbség van a korosztályok között, hogy mire használják a netet. A fiatalok sokkal bátrabban szereznek tartalmakat online, vagyis használják a letöltő szolgáltatásokat, torrentoldalakat, ahonnan főleg filmeket, sorozatokat, zenéket és szoftvereket, játékokat keresnek. A 30 év alattiak a magánéletüket is sokkal intenzívebben élik az interneten: előszeretettel osztanak meg magukról képeket, videókat a közösségi oldalakon.


Az új generáció gyakrabban tölt le audio-, és audiovizuális tartalmakat és látogat közösségi oldalakat. A 30 év felettiek viszont valamivel többször olvasnak hosszabb szövegeket, cikkeket az interneten és érthető módon gyakrabban használják ügyintézésre is. Míg az internethasználó fiatalok közel fele tölt le filmeket, csaknem harmaduk pedig zenét és szoftvereket, addig a 30 felettiek csak 10-15 százaléka teszi ugyanezt. Az e-mailezés népszerűségében nincs különbség a két csoport között, de a kapcsolattartás másik jelentős területét, a közösségi oldalakat a fiatalok több mint kétharmada használja rendszeresen, míg a 30 felettiek kevesebb, mint 40 százaléka. Ez azt is jelenti, hogy a fiatalok között az e-mailt kezdi kiszorítani a közösségi oldalak nyújtotta kapcsolattartás. Emellett a fiatalok már gyakrabban használják a netet online rádióhallgatásra, tévézésre és társkeresésre is.

Bár a fiatalok kevesebbet néznek hagyományos tévét, filmekre, sorozatokra és szerkesztett műsorokra ők is igényt tartanak. Csupán azok fogyasztása tevődik át fokozatosan a különböző internetkapcsolattal ellátott eszközökre, számítógépre, okostelefonra, tabletre vagy például az interaktív tévére, amelynek jobb a képminősége és rendelkezik választható tartalmakkal (VoD) is. Ez a folyamat elsősorban kényelmi okokra vezethető vissza, mivel a fiatalabb generációk számára kiemelt fontossággal bír, hogy a tartalmat a kívánt időben és eszközön nézhessék a nekik tetsző sorrendben.

Ugyanakkor a fiatalok kevesebbet olvasnak a neten, mint a 30 év felettiek. Hírolvasásra alig több mint harmaduk használja a világhálót, míg az idősebb korosztály internetezőinek több mint fele. Persze szó sincs arról, hogy ne lenne igényük információkra, csak másképp fogyasztják és használják őket. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően népszerűbbek közöttük a nem-írott tartalmak, a képek, a videók, a hanganyagok. Az online tartalmakhoz való nyitottabb, aktívabb viszony mellett a netezésre használt eszközökben is nagy különbség van a korosztályok között. A fiatalok 33 százalékának van okostelefonja, míg a 30 felettieknél csak 23 százaléknak. A fiatal internetezők mintegy 20 százaléka használja netezésre a telefonját, a 30 felettieknek mindössze 6 százaléka.

A kutatás 2012 októberében készült, 1000 fős mintából, országosan reprezentatívan 15 és 65 éves kor között. 900 fő online lekérdezésen keresztül, 100 fő (50-65 év között) pedig telefonon keresztül válaszolt, ezzel biztosítva a reprezentativitást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #43
    Sajnos a te eleted valahol nagyon kisiklott ezert lett beloled egy szociologiai debil, aki keptelen a kocsmai szintnel igenyesebb kommunkaciora. Lehet, hogy jobban jartal volna, ha inkabb iskolaba jarsz, tanulsz, muvelodsz, hogy ne egy ilyen megkeseredett leny legyel es esetleg kulturaltan is ki tudd fejezni magad... reszvetem a szuleidnek, hogy ennyire felresikerult utodot sikerult csak osszehozniuk. Orulok, hogy csak virtualisan kell csak megtapasztalnom azt a szintu imbecilitast melyet te kepviselsz. Szomoru egy vilagban elunk, ahol a hozzad hasonlo retardaltak is ugyanolyan szinten kapnak velemenynyilvanitasi szabadsagot, mint az epeszu emberek... sic transit gloria mundi - ahogy Bohm bacsi mondana! ;)
  • Vol Jin #42
    Te egy menthetetlen barom vagy. Engem speciel nem is érdekel, hogy hány százalék az IT energiafogyasztása. Konkrétan leszarom. Felmerült, érdekességként megjegyeztem, hogy 10% körülit írt az egyik cikk, és részemről ennyi. Látsz te itt valami vitát köztünk a témában? Mert én konkrétan leszarom, hogy te ezzel egyet értesz vagy sem.

    Egy valami zavart, az a degenerációd, hogy kényszeresen azt képzeled, hogy vitáznék veled a témában.

    Mondom, hogy egy súlyos barom vagy, és ez nem a nem létező vita miatt mondom, hanem azért, mert az a képzeted, hogy vita van, és nekem kötelességem megvédeni azt, amit egy mással folytatott társalgásban (hangsúlyozom, nem vitában) említettem.

    Hülye barom vagy, most pedig szaladjál a moderátorokhoz sápítozni. Remélem, veszed az adást, és legközelebb csak akkor értékelsz valamit vitának velem kapcsolatban, ha arra én is hajlandóságot mutatok.

    Fogadjunk, hogy akkora barom vagy, hogy még mindig azt hiszed, hogy most nálam ez egy vitatechnika volt, hogy kibújjak valamiféle bizonyítási elv alól!

    Ha így gondolod, akkor még mindig barom vagy, és goto a 10, és olvasd el még egyszer. (azért remélem, hogy tíz ciklusnál tovább nem tart az emésztése az olvasottaknak!
  • Papichulo #41
    "Te tényleg ennyire nem fogod fel, hogy miről szól egy beszélgetés?"

    En csak azt fogtam fel, hogy megy itt a magyarazkodas ahelyett, hogy elismerted volna, hogy valosak a forrasaim es hogy te semmivel sem tudod alatamasztani a kijelenteseidet. Itt semmi massal nincs sulyos problema csak azzal, hogy nem latod be, hogy hulyeseget beszeltel, hanem helyette elkezded tragar modon a szemelyemet tamadni. Ennel unoritobb vitastilus nincs... ezt nevezik ad hominem-nek:

    "Ad hominem – „Személyre támadás”
    Ez a stratégia az ellenfél személyét veszi célba, hogy hiteltelenítse, és nem törődik magával a vita tárgyával. “Settenkedő egy bolti tolvaj, ne szóljon bele a politikába.” Előfordulhat néha, hogy valakinek a jelleme valóban számít, de csakis akkor, ha az összefüggésben áll a témával. Az ad hominem stratégia kétélű fegyver, mert a piszokból a támadóra is bőven kenődik." - http://nemzeti.net/szellemi-parbaj-fegyvertelenekkel-avagy-az-anyazas-anatomiaja-504269.html

    "An Abusive Ad Hominem occurs when an attack on the character or other irrelevant personal qualities of the opposition—such as appearance—is offered as evidence against their position. Such attacks are often effective distractions ("red herrings"), because the opponents feel it necessary to defend themselves, thus being distracted from the topic of the debate." - http://www.fallacyfiles.org/adhomine.html

    Ez a legbutabb emberek modszere es te remekul hozod is a szintet... a kulturalt vitahoz, velemenyutkozteteshez nem rendelkezel a szukseges neveltetessel es oktatassal. Sajnalom, en megprobaltam civilizaltan viszonyulni hozzad.

    ps: Direkt linkeltem magyarul is, mivel tudom, hogy angolul nem beszelsz ;)
  • Vol Jin #40
    "Te nem probaltal meg vitatkozni ezekkel a forrasokkal vagy velem, hanem undorito, alpari szemelyeskedesssel reagaltal."

    Miért lenne kötelességem vitatkozni veled?

    Szokj hozzá, hogy a vitatkozni nem akaró emberek, ha követeled, hogy vitatkozzanak veled, elküldenek a kékeres faszba!

    Ember, fogd fel, hogy beteg vagy! Alkalmazkodjál már a hétköznapi kommunikációs, viselkedési elvárásokhoz, mert kórosak a reakcióid! Még ha úgy is érzed, hogy az a helyes, ahogyan te látod a világot, próbáld meg felvenni az emberek számodra helytelen viselkedését.
  • Vol Jin #39
    "Hol allitottam en, hogy hany Dolly nevre hallgato barany van a vilagon? Ha en ilyet jelentek ki, azt ala is tudom tamasztani, mert akar hiszed, akar nem, aki allit valamit, annak az allitasat bizonyitania is kell tudni - ez a burden of proof."

    Neked súlyos problémáid vannak az emberekkel folytatott interakcióiddal. Nem igazán érted azt, hogy mi történik, amikor két vagy több ember beszélget. Neked valami súlyos tévképzeted van arról, hogy az emberek a napi kommunikációikban kényszeresen vitáznak, és nem vagy képes megérteni, hogy nem minden interakció zérus összegű játék. Nem vagy képes felismerni amikor a másik fél nem is óhajt vitázni.

    De, hogy ne csak ítélkezzek, válaszolok is neked a következő megjegyzésedre:

    "Azonkivul itt szo sem volt gerinchalozatokrol, archivalo rendszerekrol, stb... ennyi volt a kerdes: "a világ energiafelhasználásának hány százalékát teszi ki a szerverközpontok fogyasztása""

    Te tényleg ennyire nem fogod fel, hogy miről szól egy beszélgetés?

    Én konkrétan ezt válaszoltam az illetőnek:

    ******************
    10% körül. Ebben a cégek szerverei is benne vannak.
    ***************************

    Te felfogod agyilag, hogy ez egy beszélgetés része volt?
    Hogy a beszélgetés dinamikusan változik, és most nem arról beszélek, amit a valódi vitában elkövetsz, hogy mellébeszélésből fordítod el a témát.

    Konkrétan a döglött lőtéri kutyát nem érdekli, hogy jelen esetben te mihez ragaszkodsz, meg milyen forrásokat követelsz.

    Nem is akarok veled vitázni, és hogy reagálgatok neked, az egyetlen dolognak köszönhető. Folyamatosan ledöbbent a szindrómád, hogy kényszeres vitakésztetésed van, hogy nem ismered fel, ha az emberek beszélgetnek, és nem találod a helyed, ha nem egy zérus összegű játék szereplője vagy.

    Emberek, mi ennek a szindrómának a kórtani szakkifejezése?
  • Papichulo #38
    "Linkeld be, hogy hány Dolly névre hallgató bárány él a világon!"

    Hol allitottam en, hogy hany Dolly nevre hallgato barany van a vilagon? Ha en ilyet jelentek ki, azt ala is tudom tamasztani, mert akar hiszed, akar nem, aki allit valamit, annak az allitasat bizonyitania is kell tudni - ez a burden of proof.

    Azonkivul itt szo sem volt gerinchalozatokrol, archivalo rendszerekrol, stb... ennyi volt a kerdes: "a világ energiafelhasználásának hány százalékát teszi ki a szerverközpontok fogyasztása". Nem az internet, nem az egyeb infrastruktura, hanem a szerverkozpontok. Te 10%-ot "becsultel" erre es bar nem az en feladatom lett volna, en tobb forrasbol is ellenkezo adatokat kaptam, melyeket megosztottam masokkal. Te nem probaltal meg vitatkozni ezekkel a forrasokkal vagy velem, hanem undorito, alpari szemelyeskedesssel reagaltal.
  • Vol Jin #37
    Linkeld be, hogy hány Dolly névre hallgató bárány él a világon!
    Mivel, hogy nincs ilyen irányú felmérés, mivel nem vezetnek a birkákról olyan átfogó adatbázist, ahol minden birka szerepel és a nevük is nyilván van tartva, nem fogsz találni hiteles linket.

    Vannak dolgok, amiket csak becsülni lehet. Az áramszolgáltatók sem tartják nyilván a fogyasztókat ilyen részletességgel. A hány darab szervert adtak el, ebből hány működik ma, ezeknek mekkora fogyasztása lehet, milyen járulékos fogyasztások kapcsolódnak hozzájuk, mint a légkondik, a folyosó világítása, stb.

    Add hozzá a gerinchálózatok fogyasztását, a kisvállalkozások szervereit, az archiváló rendszereket, és azt kapod, hogy a szerény becslés a 10%. Mondom,, erről cikkek is voltak itt az SG-n. Most is van egy, bár az közvetlenül az energiafelhasználásról nem beszél, csak arról, hogy a globális felmelegedésben jelentős szerepe van a szektornak.
  • Papichulo #36
    [i]"Dicséretes, hogy itt linkelgetsz, csak nem iazak a számok sajnos."[/i}

    Bizonyitsd be! Harom kulonbozo forras is ellentmond neked! En hajlando vagyok elhinni, de azert annal tobb alatamasztast szeretnek, mint itt egy-ket ember velemenye... egyetemi kutatokkal szemben! Miert tudnal te jobban becsulni, mint ok?
  • tomcsa4 #35
    Dicséretes, hogy itt linkelgetsz, csak nem iazak a számok sajnos. Vol Jinnek van igaza, a szerverek fogyasztanak a legtöbbet ma a világon. Vannak a legnagyobb szerverek (Yahoo, Google, MS stb), akiknek a havi energiafogyasztása több, mint Budapesté egy évben!!!
    Egy kisebb szervernek is annyi villamos energia kell, amely havi szinten százezrekben is mérhető lehet.

    Tehát ezeknek a szerverközpontoknak a villamosenergia fogyasztása nem 1-2%, nem 10%, hanem e fölött. De csak becsülni lehet, számítani nem. (Mivel vannak szerverbérlések is.)

    Jobb ha hozzászoksz Papichulo, hogy vanak az életben olyan területek, melyeket csak becsülni lehet és nem lehet mindenféle ökörséget linkkel igazolni. Mivel amit linkeltél, az sem igaz, ezáltal nem ért célba az igyekezet.

    Viszont az is igaz, ohgy amit megtermelnek villamos energiát, nem lehet évmilliókig tárolni. Bizony ha nem használják fel, feleslegbe megy. Megoldás? Kevesebbet kell termelni, és kevesebb szerverpark kell. A sorrendet nem lehet felcserélni.
  • Vol Jin #34
    És ez a menóra valami komoly dolog?

    Hogy telt a hanuka Tetsuo?