Berta Sándor

Akciónap a digitális másolásvédelmek ellen

A felhasználók és a civil szervezetek megelégelték, hogy az elmúlt években gyakorlatilag semmi sem változott a kérdésben és a digitális másolásvédelmek továbbra is megnehezítik az emberek életét.

Évek óta folyik a vita az óriáscégek és tartalomszolgáltatók, illetve a felhasználók között a DRM-rendszerek hasznosságáról. A nyílt forráskódú szoftverfejlesztők és hálózati aktivisták attól tartanak, hogy a DRM-megoldások a jövőben még inkább korlátozhatják a felhasználók életét és hogy a cégek valamint a tartalomszolgáltatók ezúton is megpróbálják befolyásolni az emberek lehetőségeit és előírni, miket tehetnek és miket nem. A civil csoportok ráadásul attól is félnek, hogy egyre több az iPadhez hasonló zárt platform jön létre.

Éppen ezért a Defective by Design nevű csoport május 4-re nemzetközi akciónapot szervez a DRM-rendszerek ellen. A kezdeményezést támogatja a Free Software Foundation, a brit Open Rights Group és az Electronic Frontier Foundation is. Jim Killock, az Open Rights Group szóvivője kijelentette: "A digitális másolásvédelmek kiveszik a felhasználók kezéből az ellenőrzési lehetőségeket és kiszolgáltatják őket a vállalatoknak."

A sorozatos tiltakozások koránt sem voltak eredménytelenek, hiszen például napjainkban az Amazon MP3 vagy az Apple iTunes online zeneboltjaiban már kaphatók DRM-mentes zeneszámok, amelyek probléma nélkül lejátszhatók gyakorlatilag bármilyen zenelejátszó készüléken. A változás jót tett a zenei forgalomnak is, hiszen a digitális letöltések és eladások száma az elmúlt esztendőkben folyamatosan nő. Az egyetlen terület, ahol nem sikerült változásokat kiharcolni: Hollywood. A filmstúdiók ugyanis cseppet sem hajlandók változtatni az álláspontjukon és a DVD-, illetve Blu-ray lemezeket továbbra is DRM-megoldásokkal látják el. A másik probléma, hogy egy az iTunesnál megvásárolt filmet nem lehet lejátszani egy Windows operációs rendszert futtató mobiltelefonon, csak egy iPodon vagy iPhone-on. Az is tény, hogy sok online videotéka kizárólag a Windows formátumait támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasziszdasz #2
    Az egyetlen terület, ahol nem sikerült változásokat kiharcolni: Hollywood. A filmstúdiók ugyanis cseppet sem hajlandók változtatni az álláspontjukon és a DVD-, illetve Blu-ray lemezeket továbbra is DRM-megoldásokkal látják el.

    Az átlagember úgyis DRM mentesített torrent formájában találkozik ezen filmekkel, csainálják csak ha akarják, de minek...
  • KurdaM #1
    Elösször biztosítsanak mindenkinek normális fizetést és akkor talán mindenki megveszi majd a termékeket de ha nincs az embereknek pénze rá nehéz akármit is megvenni ezért addig marad a warez.Csinálhatnak akármit.