Gyurkity Péter

Másolásvédelem helyett új szolgáltatások kellenek

Erre az álláspontra helyezkedik az In-Stat elemzői cég, amely a jelenlegi piaci helyzet alapos vizsgálata után állítja, hogy a tartalomszolgáltatóknak a fizetős megoldások felé kell csábítania a letöltőket.

Az In-Stat által összeállított elemzésben arról olvashatunk, hogy a filmes ágazat válaszút előtt áll: vagy stratégiát váltanak, vagy pedig eltapossa őket a technológiai fejlődés. Utóbbi elkerülése érdekében mindenképpen jobban kell nyitniuk az új szolgáltatások felé, mivel csak ezekkel lehet hatékonyan rábírni az illegális letöltéseket lebonyolító felhasználókat a fizetős platformok igénybe vételére.

A jelenleg leginkább elfogadott becslések szerint egyedül az Egyesült Államokban évente mintegy 14 milliárd példányban töltenek le valamilyen filmes anyagot az interneten, ennek 85 százaléka viszont illegális másolatnak minősül, vagyis kívül esik a szórakoztatóipar hatósugarán. Valamilyen módon tehát be kell integrálniuk az ezen letöltések nagy részét generáló felhasználók rétegét a fizetős szférába, amely idővel 1,4+1,1 milliárd dollár bevételt eredményezne az előfizetési díjakon, illetve a reklámokon keresztül. Ahhoz azonban, hogy mindezt megvalósítsák, a jelenlegi stratégia módosítására lesz szükség.

Az új fizetős szolgáltatásoknak elsősorban nagyobb kényelmet és jobb felhasználói élményt kell nyújtaniuk a letöltőknek, mint amit azok az illegálisnak minősített fájlcserélő hálózatokon tapasztalnak. Ez nyilván nem lesz könnyű, ám a kellőképp széles kínálat párosítása kedvező árakkal minden bizonnyal jó kiindulópont lenne. Erre azonban mindenképpen szükség van, ellenkező esetben hasonló sorsra jutnak, mint a zeneipar - nem véletlen, hogy a legnagyobb kiadók is egyre inkább nyitnak az online szolgáltatások felé, míg alig néhány évvel ezelőtt még az Antikrisztust látták bennük.

Az In-Stat úgy véli, hogy a digitális vízjel technológia egyre jobban elterjed majd, azt azonban kihangsúlyozzák, hogy a másolásvédelem erőltetése helyett a fizetős platformok népszerűségét kell majd növelnie a szórakoztatóipar nagy neveinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ernobius #2
    Szerintem mindenképp jobb ötlet, mint kínlódni a másolásvédelemmel, hogy aztán mások meg a feltörésével kínlódjanak...
  • B0nFire #1
    Nem kell a DRM, pénzért meg pláne. - Jó reggelt kívánok! A fájlcserélőknek az ingyenesség mellett a gyorsaság is vonzó tulajdonságuk. Ha sokan töltenek az egész sávszélességét kihasználhatja az ember. Ilyet FTPn ritkán tapasztalni. Sőt. Szinte nincs olyan, hogy egy központi szerverről full sebességgel jöjjön le a cucc. Már csak azért sem, mert ha népszerű, akkor eldugul. Többek között pontosan a hálózatok tehermentesítése volt az egyik cél, ami a fájlcserélő programokat megszülte. Nehezen lehetne a közönséget visszavezényelni a centralizált letöltésekhez. Arról nem beszélve, hogy így rettenetes teher rakódna a szerverekre, így új gépeket kéne munkába állítani, ami nincs ingyen, és ezeknek az új szervereknek a működési költségét is beépítenék a fogyasztói árba, ami ettől a csillagos égig növekedne.

    Én nem hiszek ebben az "új üzleti modell" dumában, mert mindig ugyanoda lyukadna ki. Nem lehetne központilag ennyi igényt kielégíteni; a világ összes gépparkja nem lenne rá elegendő. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a fájlcsere mennyivel környezetbarátabb!