MTI

Tökéletes hamisítvány készíthető még a Mona Lisáról is

Orosz fizikusok felfedezték, hogy miként lehet tökéletesen lemásolni bármilyen műalkotást.

Még a Mona Lisát is hamisítani lehetne akár milliós példányszámban, s a legavatottabb szakértők és módszerek sem tudnák megkülönböztetni a hamisítványt az eredetitől. Korlát csak egy van, mégpedig a műalkotás szkennelésének pontossága. Az új technológiát, ami nem más, mint az anyag közvetlen lézeres átvitele a látható fény segítségével, a Lebegyev fizikatudományi központ munkatársai dolgozták ki. A módszer a különálló elemek átmásolása mellett lehetővé teszi, hogy részleteiben is átkopírozzák az alkotást. Az olajfestmények lemásolását, litográfiák készítését, mi több, mikrochipek előállítását szolgáló rendszer számítógépről működik, ugyanúgy mint a hagyományos nyomtatók.

Alekszandr Nabiszov, a forradalmi újítást kidolgozó kutatók vezetője az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy a lényeg a magas felbontás. Az egyes képpontokat (pixel) a megjelenítők a három alapszínből - kék, zöld, piros - álló szubpixelekre bontják. Egy adott szubpixel méretét az optikai rendszer felbontási képessége határozza meg. Ezért különleges optika segítségével a lézersugárzást nagyon kis méretre lehet fókuszálni, és az egyes szubpixelek akár 20 mikromilliméteresek is lehetnek. Ennek eredményeként a fényérzékelés gyakorlatilag ugyanolyan lesz, mint a festékek keverésénél.

Az új technológiát nemcsak másolásra lehet használni. A művészek ecset nélkül is alkothatnak - egyszerűen a számítógép képernyőjén, majd az új készülék segítségével átvihetik vászonra a művet. Az új technológia jelentős előnye és lényege azonban nem a számítógépes festésben, netán hamisításban rejlik. Ugyanis ezzel az új találmánnyal a legkülönbözőbb, köztük szilárd, anyagokat is fel lehet hordani egy adott tárgyra. A technológiát hasznosítani lehet az elektronikában, például mikrochipek passzív elemeinek és szerves fénydiódáknak (OLED) az előállítására, vagy litográfiák és márkajelzések készítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NxBalu #13
    "az egyes szubpixelek akár 20 mikromilliméteresek is lehetnek"
    Ez most 20 nanométer akart lenni?
  • Thaison #12
    Ez teljesen jogos...ha ilyen jó ez a technológia akkor már nem is kell hozzá sok hogy pénzt hamisítsanak. Biztos fogunk erről még hallani...
  • xyl #11
    Na jó, akkor a mikrohullámú sütőről: 1945-ben véletlenül fedezte fel egy Percy Spencer nevű amerikai mérnök, aki radarkísérleteket végzett és a csoki a zsebében elolvadt. Forrás: Wikipedia
  • krajcsovszkig #10
    Én a mikróról kettőt hallottam: az egyik, hogy valami csillagász fickó rendszeresen a mikrohullámú távcsőnél melegedett mikor fázott, a másik, meg hogy egy orosz hadgyakorlaton, mikor először próbáltak ki valami mikrohullámú kommunikációs eszközt, a katonák megfőttek a tankban (szó szerint) :D
  • moikboy #9
    Ez egy borzasztó összeszedetlen és inkoherens cikk.
  • pbanfa #8
    Igen, erre én is kíváncsi lennék! Odáig értem, hogy "beszkennelik", de mitől lesz ugyan olyan bármi, amit lemásolnak? Mi állítja elő az eredetivel megegyező anyagot?
  • Balintos #7
    jól értem, annyi az egész, hogy tudnak nyomtatni vászonra?
  • endrev #6
    Én sem értem. Megnézem mikroszkóppal, vagy akár csak nagyítóval, látnom kell, hogy nem festmény, a térbeli barázdákat, az ecsetvonás nyomát. Kivéve, ha ezt is lemásolják, utal erre. De vajon hogyan...?
  • atlagember #5
    Hát ezt a másolás dolgot én sem értem. Mitől lesz például az anyag olyan, hogy a radiokarbonos kormeghatározás is azonos kort mutasson, vagy mitől fog a másolat is ugyanazokból az anyagösszetevőkből állni, mint az eredeti?
  • Sir Quno Jedi #4
    Namost degeljek meg ha értem hogy ezzel hogy lehet hamisítani egy Mona Lisa-t?!?!? A hamisítás nem pusztán abból áll, hogy csinálunk egy elcseszettül nagyfelbontású friss reprót (anygaminőség, anyagok kora, öregedése, különböző évszázadok alatt felhalomozódó/előforduló szennyeződések, mikróbák, elhalt vírusok stb. (amiket NEM tudnak másolni ezzel). Arról nem is szólva, hogy nem tudsz akkora felbontást elérni, amit ki ne szúrnának még nagyobb felbontású műszerekkel ugyebár (LÓgikusss).