Berta Sándor

Erősíti kibervédelmi erejét az USA

Jelentős mértékben növelné kibervédelmi képességeit a Pentagon. A kiberháborús szakértők számát a jelenlegi létszám több mint ötszörösére emelnék és átszervezéseket is végrehajtanának.

A legújabb elképzelésekről a The New York Times és a The Washington Post számolt be részletesen. Jelenleg a Pentagonban 900 szakember foglalkozik a kibervédelemmel és -háborúval, a számuk a következő években 4900-ra nőhet. A terv atyja Keith B. Alexander tábornok, aki jelenleg az Amerikai Egyesült Államok Kiberparancsnokságát, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NSA) is vezeti. Ő igazi keményvonalas katona, aki egyértelműen Kínát tette felelőssé számos USA elleni és amerikai hadiipari cégek elleni online támadásért.

A kiszivárgott információk alapján a 2009 júniusában létrehozott Kiberparancsnokságon három részleget hoznak létre. Az első a National Mission Forces, amelynek fő feladata az Amerikai Egyesült Államok nemzeti infrastruktúrája számára létfontosságú számítógépek és a hálózatok védelme. Ide tartozik majd az áramhálózatok, az erőművek, a repülőterek stb. számítógépes rendszereinek biztosítása. A második egység a Cyber Protection Forces, amely a fegyveres erők és a védelmi minisztérium hálózatait fogja védeni, míg a harmadik a Combat Mission Forces, amelynek szakértői segítik majd a fegyveres erőket a külföldi kibertámadások megtervezésében és végrehajtásában.


Az USA főként az iráni, orosz és kínai online támadásokat tartja különösen veszélyesnek. Számos esetben sikerült visszakövetni a nyomokat ezekbe az országokba, igaz, azt egyszer sem sikerült bizonyítani, hogy az akciókat állami intézményekből hajtották végre. Egy neve elhallgatását kérő szakértő azt nyilatkozta, hogy mindenekelőtt a külföldi feladatokra fognak összpontosítani és csak akkor lépnek működésbe amerikai területen, ha erre az FBI vagy más szervek kérik őket. Ugyanakkor nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy szakértőket alkalmaznának az ipari és a magán hálózatok biztosítására. A legnagyobb problémát nem a technikai rendszerek kiépítése és fejlesztése, hanem a megfelelő számú szakember toborzása jelentheti. Ez már jelenleg is folyik, de még így is komoly kihívás a Pentagon számára.

Alexanderhez hasonló álláspontot képvisel John "Mike" McConnell, amerikai nemzeti hírszerzési igazgató (DNI) és Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is, előbbi internetes Pearl Harbortól tart. Leon Panetta leköszönő védelmi miniszter októberben figyelmeztetett rá, hogy az Egyesült Államokat egy "kibernetikai Pearl Harbor" veszélye fenyegeti, az Egyesült Államok infrastrukturális és pénzügyi rendszereit külföldi hackerek béníthatják meg. A Pentagon vezetője kijelentette, hogy egy "agresszor ország" vagy egy szélsőséges csoport képes nemzeti katasztrófát okozni Amerikában.Panettát különösen a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat elleni hackertámadás töltötte el aggodalommal. Ez a támadás több mint 30 ezer számítógépet tett hasznavehetetlenné. Az amerikai hírszerzés Iránt gyanítja a támadás mögött, és úgy véli, hogy amerikai cégek rendszereibe Oroszországból és Kínából hatoltak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)