Berta Sándor

Internetes Pearl Harbortól tart az amerikai hírszerzési igazgató

John "Mike" McConnell, az az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) egykori igazgatója attól tart, hogy a közeljövőben komoly kibertámadások érhetik az USA infrastruktúráját.

A jelenleg az amerikai nemzeti hírszerzési igazgatói (DNI) pozíciót betöltő, öt évvel ezelőtt kinevezett szakember úgy vélte, hogy az országot fenyegető veszélyek hasonlóak lehetnek majd, mint a Pearl Harbor elleni és a 2001. szeptember 11-i támadás. McConnell ezzel gyakorlatilag megerősítette Leon Panetta amerikai védelmi miniszter októberi szavait.

A DNI szerint a növekvő internetes fenyegetéseknek rá kell ébreszteniük az embereket és a vezetőket a veszélyekre. Állítása szerint különösen az olyan államok részéről nagy a fenyegetés, mint Irán, Oroszország és Kína. Még ha ezek az államok most még nincsenek is abban a helyzetben, hogy komoly kiberakciókat hajtsanak végre az USA ellen, de ez csak idő kérdése. Az elsődleges támadási célpont a bankrendszer, de a kiemelt figyelem irányulhat az áramellátó hálózatra és más fontos infrastruktúrákra is.


Michael McConnell még Bush idejében volt hírszerzési vezető

McConnell nem érti a vezetők késlekedését, ezért feltette a kérdést: arra várunk, hogy bekövetkezzen a Világkereskedelmi Központ ledőlésének kibermegfelelője? Ő és Leon Panetta egyaránt azt szorgalmazza, hogy a jelenleginél hatékonyabban össze kell kötni a kormányzati, a hivatali és a céges rendszereket azért, hogy védettebbek legyenek az online támadásokkal szemben. Emellett jobban kellene gondoskodni az áram- és vízellátó hálózatok, a közlekedési rendszerek, az erőművek és más fontos intézmények számítógépes rendszereinek a védelméről.

Az Amerikai Egyesült Államok elveszítene egy mai kiberháborút, mert a legsérülékenyebb, az internet által leginkább átszőtt ország, amelynek ezért a legtöbb veszítenivalója van - idézte a szakembert 2010 áprilisában egy demokrata és egy republikánus szenátor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #7
    Úgy ám... Ezek a seggagyú idióták mindig fosnak valamitől/valakitől. Véleményem szerint ha most azonnal fejen lőnék magukat, is késő lenne! A sok okos meg egyből ugrik, hogy hogyan kéne megvédeni magát, a "szabaccság hazájának" a csúnya iráni agresszoroktól. Okádhatnékom van az egész brigádtól...
    Egyébként, csak szólok, hogy Kína és Oroszország már rég a pics@jára vert ezeknek a barmoknak. Irán szegény, komolyan még Kiskunlacházát sem tunná fenyegetni.
    Ja még valami!
    "a jelenleginél hatékonyabban össze kell kötni a kormányzati, a hivatali és a céges rendszereket" Lesz ott aztán szabaccság, hogy attól koldulnak. Hehe mindent ellenőrizni fog az államaparátus!
    1984
  • Hawaii #6
    The Dying Swan - Government Edition

    Akkor, ha jól értem, a következő megálló Irán.
  • pet0330 #5
    "a jelenleginél hatékonyabban össze kell kötni a kormányzati, a hivatali és a céges rendszereket azért, hogy védettebbek legyenek az online támadásokkal szemben." Miért is? Hogy ha valamelyik bebukja akkor tudja húzni magával a többit? Nem pont hogy el kéne szigetelni őket? ( Tényleg kiváncsi vagyok, hogy ez miért lenne jó? :O )
  • rolika #4
    Egy ilyen lekapcsolás lenne maga az internetes Pearl Harbor.
  • csimmasz #3
    Szerinted ha Irán genyózni akar akkor Iránból fog a karosszékből hackelgetni, lehet akár Amerikából is indítani a támadást!?
    Ráadásul szerintem nem úgy van az hogy pikk pakk kihúzzuk az UTP kábelt aztán kész.
    A müholdakkal milesz? A VISA és egyéb kártya társaságok mit csinálnak adig lemondanak a világ összes tranzakciójáról?


    Lehet igazad van és lelehet kapcsolni de szerintem ez nem ilyen egyszerű.
  • liberty2 #2
    Az a helyzet, hogy az USA amikor kibertámadás érné először felmérnék, hogy képesek lennének-e ellenállni neki, ha pedig nem akkor gyakorlatilag egy gombbal le tudnák magukat kapcsolni a világhálóról. Ne feledjük, hogy egy kontinensről beszélünk amit csak kábelek kötnek össze fizikailag a világ többi részével. Ezekről leválni akár brute force-al ( azaz elvágjuk a kábeleket ) is le lehet. Ergó, a fenyegetés nagy, a megoldás egyszerűbb. Itt inkább arról beszélhetünk, hogy egy egységes, NATO szerű megoldás kéne UnitedCyberDefence (UCD) néven. Most volt egy EU-s gyakorlat amiben hazánk is részt vett. Jó kiindulási alap.
  • MANOWAR #1
    Most akkor annyira paraznak (nem hiszem), hogy ezt nyilvanosagra kell hozni, vagy ok kezdik el majd az egeszet es most magukra hivjak meg jobban mindenki figyelmet. Szvsz adott belso rendszereket, halozatokat (infrastruktura, ipar, bank, stb.) azert lehetne izolalni a nettol kulon halozatokba, ha mar a legujabb vedelmek semmit nem ernek. Ertem en, hogy joval osszetettebb a dolog, dehat azert van ott a rengeteg agyas. Igy kell elinditani valamit ebben mindig elsok voltak.