MTI

Kiberbiztonsági törvényt sürgetett Obama

A kiberbiztonság kiemelt fontosságú az Egyesült Államok számára, ezért a kongresszusnak mielőbb el kell fogadnia a kormányzat által a digitális védelem megerősítéséről benyújtott törvénytervezetet - sürgette a törvényhozást a The Wall Street Journalban megjelent írásban Barack Obama amerikai elnök.

"Mindeddig senkinek sem sikerült komoly kárt okoznia, vagy komolyan megzavarnia a létfontosságú infrastrukturális hálózatainkat. De külföldi kormányok, bűnszervezetek és magánszemélyek nap mint nap szondázzák pénzügyi, energetikai és közbiztonsági rendszereinket" - írta az elnök. Rámutatott, hogy az amerikai vízellátó rendszer, a földgázvezeték-hálózat létesítményei, valamint nukleáris és vegyipari objektumok váltak kibernetikai behatolási kísérletek célpontjaivá. "Egy jövőbeni konfliktusban egy olyan ellenség, amely a harctéren képtelen megbirkózni katonai fölényünkkel, megpróbálhatja kihasználni hazai komputereink sebezhetőségét" - hangsúlyozta az elnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy a banki rendszerek tönkretétele pénzügyi válságot robbanthat ki, az ivóvíz-ellátás és a kórházak kiiktatásával közegészségügyi szükséghelyzetet lehet teremteni, az áramellátás elvesztése pedig vállalatokat, városokat és egész régiókat béníthat meg.


Obama szerint mindennap sok támadás éri a pénzügyi és energetikai rendszereket

Az elnök sürgette, hogy a kongresszus által mérlegelendő jogszabály könnyítse meg a kormányzat és a létfontosságú infrastruktúrát üzemeltető magánvállatok között a potenciális fenyegetésekkel kapcsolatos információcserét és a támadás esetén történő együttműködést. Obama szerint noha jó néhány érintett vállalat megerősítette saját kibernetikai védelmet, sokak komputerrendszerének még megbízható, erős jelszava sincs. "A legnagyobb felelőtlenség lenne, ha szélesre tárva hagynánk a digitális hátsó ajtónkat a kibernetikai ellenségeink előtt" - szögezte le Barack Obama.

Az elnök rámutatott, hogy a biztonsági szabványokat a kormányzat és a magánszektor közösen dolgozza ki. A szabályozásnak ugyanakkor messzemenően biztosítania kell a polgári szabadságjogok védelmét - írta Barack Obama elnök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!