Berta Sándor

Szerverek támadására már képes a Bundeswehr

A német hadsereg eljutott arra a szintre, hogy PC-k és szerverek ellen indíthat akciókat. Ez derült ki az egyik német lap birtokába jutott dokumentumokból.

A Bundeswehr több éves folyamat eredményeként jutott el erre a szintre. A mostani támadóképességek ugyanakkor alapfokúak, vagyis a különleges egység jelenleg PC-kbe és szerverekbe tud betörni. Az iratokat a német védelmi minisztérium juttatta el a parlamentnek és onnan szivárogtak ki. A szaktárca adatai alapján elmondható, hogy az új számítógépes hálózati műveleti egység a gelsdorfi Stratégiai Felderítő Kommandó (KSA) kötelékében működik és hivatalosan tavaly óta bevethető. Ugyanakkor a minisztérium egyik szóvivője azt mondta, hogy a bevetések előtt még ki kell dolgozni a megfelelő jogi hátteret. A cél azonban az, hogy ezt a képességet az egység folyamatosan fejlessze.

Németország ezzel csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek védelmi vagy támadó célú kiberegységekkel rendelkeznek, viszont még komoly lemaradásban van ezen a területen például Kína, az Egyesült Államok vagy Izrael mögött. Ezek az államok ugyanis milliárdokat költenek a lehetséges online támadások kivédésére és időközben kifejlesztették a támadó képességeiket is.


A katonai stratégák már "ötödik dimenzióként" tekintenek a virtuális térre. A négy másik dimenzió a földfelszín, a levegő, a víz és az űr. Az általános vélemény az, hogy az áramhálózatokat vagy a vízvezetékeket érő támadás sokkal súlyosabb következményekkel járhat és nagyobb károkat okozhat, mint egy hagyományos fegyverekkel végrehajtott csapás. A kiberakciók előnye továbbá, hogy a támadó számára nem rejtenek túlzottan nagy kockázatot.

A német kormány álláspontja eddig az volt, hogy a rendelkezésére álló technológiákat és erőforrásokat elsősorban a beérkező támadások kivédésére akarja felhasználni. A kiberháborús egységet hivatalosan 2009 februárjában hozták létre, de valójában már 2006 óta folyt a háttérben a szervezési munka. Az indoklás az volt, hogy a kancellári hivatalt és a minisztériumokat ért online akciók miatt van szükség az új, elsősorban védelmi célú részleget kialakítására. A csoport fő feladata a fontos német közintézmények védelme lesz, de adott esetben maguk is végrehajtanak majd online felderítéseket és támadásokat. Ezekhez a bevetésekhez azonban minden bizonnyal szükség lesz parlamenti jóváhagyásra. Az akciókat mindig más műveletekkel közösen hajtják majd végre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    Ez nagyon valoszinu. Az irani centrifugak sem voltak netre kotve.
  • halgatyó #10
    Eléggé el van itt misztifikálva a hackerkedés. Kezd amolyan agyzsugorító akciófilmre emlékeztetni.
    Nem világos, hogy egy NORMÁLISAN FELÉPÍTETT, csak célirányú programokat futtetó számítógépet hogyan lehet "megtámadni". Pláne, ha a használóknak van annyi csöpp eszük, hogy nem kötik a netre.

    Az az érzésem, hogy ezek inkább a célgép környékére beépített emberekkel operálnak, csak ezt takargatják ezzel a nagy hacker dumával.
  • Hungarikum #9
    elképzelem ha már az első VH idején is lett volna kibertér...

    "Tisztelt honfitársaim!

    Sajnálattal közlöm, hogy egy szerb nacionalista feltörte Ferenc Ferdinánd személyi számítógépet, s feltöltötte privát videóit a youtube-ra. Ezért az mint Osztrák-Magyar-Monarhia hadseregének főparancsnoka DOS támadást indítottam az őket felbujtó angolszász hatalmak ellen ellenük. Csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van, ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével

    Ferenc József s.k. ..."
  • AgentKis #8
    Mint ahogy az amputálás is törvénybe ütközik, ha én csinálom, mondjuk hirtelen felinulásból valakinek. Ugyanezt Dr. Mészáros, a sebészorvos "előre kitervelten" végzi (bár nem aljas indokból), és nem büntetik érte, hanem fizetnek neki. Nem mindegy ki, mit, hogyan tehet. Erre van az a mocsoksok törvény.
    (mondjuk szerintem kb. 300x annyi mint amennyi tényleg kellene, de ez megint más kérdés )
  • AgentKis #7
    Egy ütősebb csákánnyal én PC-ket és szervereket egyaránt képes vagyok ereménnyel támadni...
  • MacropusRufus #6
    sztem nem jó a példád.
  • Laurion #5
    Ezt hívják úgy, hogy az állam erőszakmonopóliuma. Ősidők óta erre épül minden állam: ő (az állampolgárai érdekében) szabályozott formában alkalmazhat erőszakot, de az egyes állampolgárok maguk nem.

    Mielőtt leírnád, hogy ez milyen igazságtalan, gondolkodj el, mi lenne enélkül. Csak statisztika: a középkori európai államokban, ahol az erőszakmonopólium nem épült ki olyan szigorral, mint ma, a gyilkossági arányszámok a népességre vetítve a maiak százszorosát tették ki.
  • KopaszIsten #4
    Csak a szalagcímet olvasva:

    Büszkén hirdetik az országok (lásd még: FBI nyomozás az Irán elleni Stuxnet-támadás kiszivárogtatása miatt), hogy fain kiber-bűnözőket fejlesztettünk ki, és ha belepofáztok a dolgainkba, akkor szétcsesszük a gépedet. Érdekes, ha én, vagy te csinálnál ilyet, akkor qrvára mennénk a börtönbe, de állam bácsinak mindent szabad, mint ismeretes, és még büszkék is rá.

    (Kockázatok tekintetében beszélj kezelőorvosoddal!) ;)
  • mousee #3
    És ez most csak windózot tör, vagy pingvines rendszert is, sőt még az aktuális almás nagymacskák sincsenek biztonságban? Ideje átállni beos-ra :D
  • Tetsuo #2
    A vilag legerkolcsosebb hadseregenek. Mert jar nekik. Mert ok egyenlobbek.