MTI

Számítógépes támadásoknál is alkalmazható a nemzetközi háborús jog

A számítógépes támadások bizonyos esetekben fegyveres támadásokkal tekinthetők egyenértékűnek, és így önvédelemre, valamint a nemzetközi háborús jog alkalmazására adhatnak alapot - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium vezető jogtanácsosa egy, a témában rendezett konferencián, Fort Meade-ben.

A The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadásának szerdai jelentése szerint Harold Koh - a számítógépes hadviseléssel kapcsolatos amerikai álláspontot ismertetve - hangoztatta, hogy azok a kibertámadások, amelyek halált, sebesülést vagy komoly rombolást okoznak, a nemzetközi háborús jogszabályok megsértésének tekinthetők. Erőszak törvénytelen alkalmazásának minősíthető például, ha egy számítógépes támadás miatt meghibásodik egy atomerőmű, sűrűn lakott térségben megnyílik egy védőgát, vagy meghibásodik a légi irányítási rendszer, és emiatt repülőgép-szerencsétlenség következik be.

Koh elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok az ENSZ-en keresztül sok más országgal megállapodott a számítógépes támadásokra vonatkozó alapelvekben. Legalább egy nemzet mindazonáltal - mondta Koh, a lap szerint Kínára utalva - kérdésesnek tartja például azt az álláspontot, hogy a nemzetközi jog az internetre és számítástechnikára is kiterjedjen. "A kibertér nem egy jogmentes övezet, ahol bárki korlátozás vagy visszafogottság nélkül ellenséges tevékenységet folytathat" - hangoztatta a vezető jogtanácsos, aki ennyire nyílt megfogalmazásban első magas rangú jogászként beszélt erről a témáról. Megismételte, hogy az önvédelem joga elméletileg az erő illegális alkalmazásának bármely formájára kiterjed.

Azt is hangoztatta ugyanakkor, hogy a számítógépes támadásokra adott válasznak - bár nem feltétlenül kell ugyanabban a közegben maradnia - arányosnak kell lennie, lehetőleg elkerülve a polgári személyek veszélyeztetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chakotay #5
    A "mocsokrácia" újabb türkje országok fenyegetéséhez és leigázására.
  • Papichulo #4
    "Érdekes módon Izrael a Stuxnet, atomerőmű-szabotáló programjával említésre sem méltó ezen a konferencián..."

    Nem is tudtam, hogy mar vannak bizonyitekok Izrael egyertelmu es egyetemleges felelosegerol... megosztanad oket?

    Amugy rosszul tudod, mert a stuxnet az konkretan semmit sem csinalt semmilyen atomeromuvel es nem is volt arra tervezve.

    Raadasul ha Iran osszeszarja magat akkor sem tudja erdemben tamadni Izraelt anelkul, hogy sajat orszaga ne szunjon meg koherens entitaskent letezni.

    Egyik orszag sem all kozelebb hozzam, mindkettot ugyanannyira szarom le, de gondoltam megosztom a realitast ;)
  • mrzed001 #3
    Vannak ugyebár az egyenlők, meg az egyenlőbbek ...
  • uniu #2
    Érdekes módon Izrael a Stuxnet, atomerőmű-szabotáló programjával említésre sem méltó ezen a konferencián...
  • Reparamorf #1
    Én már azt is háborús cselekedetnek veszem, ha kapok egy spam-et.