Berta Sándor

Az Apple-t és a Facebookot is bírálta Larry Page

Larry Page, a Google társalapítója és vezérigazgatója a Wired IT-portálnak adott interjúban mindkét konkurens társaságot támadta.

Az interjút Steven Levy készítette, aki az 1980-as években megírta a Hackers című művét, míg 2011-ben - In the Plex címmel - megjelentette a Google biográfiáját. Most alkalma nyílt arra, hogy Larry Page cégvezetőnek tehesse fel a kérdéseit. Levy szóba hozta Steve Jobs önéletrajzi könyvének azt a részét, amelyben az Apple társalapítója a Google, illetve az Android iránt táplált gyűlöletét írta le: "Amennyiben ez kell hozzá, akkor az utolsó lélegzetemet arra fogom felhasználni, hogy az Apple 40 milliárd dollárjának az utolsó centjét is ennek az igazságtalanságnak a korrigálására fordítsam. Meg fogom semmisíteni az Androidot, mivel az egy lopott termék. Atomháborút folytatok majd ellene." Emellett a Google kapcsán leszögezte, hogy: "A keresőn kívül minden terméke - Android, Google Docs - szemét."

Page erre reagálva közölte, hogy az Android rég megelőzte az iOS-t a mobil operációs rendszerek piacán és egyszerűen el vannak ragadtatva a mobil operációs rendszer sikerétől. Ezután szóba került az iOS 6-hoz kiadott térkép és annak bakijai, majd Page kiemelte, hogy a zárt és a központilag ellenőrzött platformok visszalépést jelentenek, s azok a cégek amelyek mindent korlátozni akarnak akadályozzák a fejlődést. Vélekedése szerint régen, a nyílt web korában minden egyszerűbb volt.


A Google vezérigazgatója a Facebookra is kitért, mondván ugyan a közösségi területen az nagyon erős, de termékeit tekintve viszont rossz munkát végez. Page a Google Plus kapcsán megjegyezte, hogy a szolgáltatás sikeréhez egyáltalán nincs szükség arra, hogy egy másik cég kudarcot valljon. Alapvetően teljesen elégedett a Plus fejlesztésével és mivel számos funkcióját a riválisaik lemásolták, ezért úgy hiszi, hogy jó munkát végeznek.

A menedzser rámutatott, hogy az első napokban mindenki szkeptikusan fogadta a Google-t. Azt mondták nekik, hogy el fognak bukni, mert már öt keresőcég létezett akkor, ők viszont azt válaszolták, hogy igen, valóban keresőcég, de másként fogják csinálni. Az jellemzi a társaság filozófiáját, hogy nagyon sok dolgot kipróbálnak, majd azok közül sokat később el is vetnek. Mindezt szándékosan teszik, emiatt állandóan belső vitáik is vannak. Az Apple ellenben csupán nagyon kevés dologra koncentrál és elismeri, hogy ez a modell is nagyon jól működik. A hozzáállás más: Page szerint a technológiákat az emberek széles köre életének javítására kell felhasználni, s pont az eleinte különcnek tűnő ötletek tetszenek meg később a befektetőknek. Így volt ez korábban a YouTube, a Chrome és az Android esetében is.

A Motorola felvásárlása kapcsán leszögezte, hogy annak irányítása független, és a jövőben is számos fontos találmány várható tőlük. "A ma használt telefonjaink kijelzője üvegből van, és mindenki aggódik, hogy az eltörik ha leejti a készüléket. Öt vagy tíz év múlva ez más lesz." A cég erősödő kormányzati lobbitevékenységét kényszernek nevezte, hiszen a másolásvédelmi korlátozások megölhetik az üzleti modelljét, mely szerint gyakorlatilag az egész internetet a szerverein szeretné tudni. Aggodalmát fejezte ki az internet felé irányuló és a felhasználói szabadságot korlátozó támadások miatt, amit a közel-keleti forradalmak kormánybuktató hatásának tud be. Végezetül meggyőződésének adott hangot, miszerint cége nemsokára egymillió alkalmazottat fog foglalkoztatni úgy, hogy továbbra is megőrzi innovatív hozzáállását.

Page tavaly áprilisban Jobs szavai kapcsán úgy nyilatkozott, hogy szerinte Steve Jobs Android-gyűlölete egész egyszerűen egy show volt, ami a társaság reklámcéljait szolgálta. Számos vállalat követi azt a stratégiát, hogy egy nyilvánvaló konkurenst mutat a munkatársainak azért, hogy így motiválja őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #31
    Én sem tudom minek kellet, mindenesetre a beállításoknál ki tudod kapcsolni, szóval no para.
  • levente68 #30
    Komám, te nagyon nem vagy egyszerű...

    Se Android-hoz nem értesz, sőt gondolom semmihez, mert aki ennyire tufa, az minden téren szenved.

    Az a kár, hogy a szenvedésedet itt éled ki... meg ilyen trágár, magyarul nem tudó és ékezeteket nem használó stílusban.

  • ugh #29
    Ezt a kibaszott kurva chat- baratkerso otvarsagot, hogy a faszba lehet veglegesen eltuntetni?
    Egyaltalan mi a gecinek kellett iderakni?
  • ugh #28
    Igen aggaszto, de erre mar evekkel ezelott utalasok voltak.
    A google es a facebook sikere mogott az amerikai hatterhatalom all.
    Toluk van a penz is amikbol indultak.
    Emlekezzunk vissza mennyit baszogattak a microsoftot (troszt meg egyebek).
    Pedig ahhoz kepest amit a google csinal, ipari tanulok.
  • ugh #27
    Van ra barmi mas.
    Mondjuk nomalis rajzolo, 3d-s modellezo, zeneszerkeszto vagy barmi amivel mondjuk "mernokni" lehet.
    Semmi ertelmes ...
  • ugh #26
    Igen ra lehet csak nem officebol meg szovegszerkesztesbol all az elet.
    Bar most ugy all a vilag hogy csak az az ember aki oltonyos es tablazatokkal baszaxik.
  • ugh #25
    Baszhatod, hogy legozhato ha semmire sem jo.Ott ulsz egy oprendszer elott amit legozhatsz aztan nezed az ikonokat.
    Normalis hardwaren nem fut.
    Mert ugye a tablet meg telo hardwarek mediat(a youtube nezesbol nem lehet megelni) jol lejatszanak, de egy altalanos fehsznalasu procikhoz kepest az arm meg a tobbi fostalicska egy nagy bodon szar.
    Feldobtam egy atomprocis netbookra kiserletezesbol.
    A sebessege letepte a mellkasszoromet ugy szaguldott egy tablethez kepest.
    De rohadt instabil es ertelmes programok nincsennek ra.
  • sanyicks #24
    te most úgy egészben a tableteket szóltad le. És nem munkára való amúgy sem, ha valaki azt akar, ráköt egy külső billentyűzetet ;)
  • ugh #23
    Nem a szart nem.
    En is szidom amiatt hogy bazi nagy de ha azt nezzuk mennyifele hardwarees szoftware van akkor nem is olyan gaz.
    De ha olyan jo az android akkor dolgozz tableten.
    Nem lehet.
    Az adroid bohockodasra valo meg buzi oltonykeknek tozsdet nezni.Fesziteni a plazakban kis neszeszerkbe rejtett elbaszott tablagepekkel amik nagyjabol semmire sem jok.
    Kb 10 emlitesre melto jatek van.
    Egy normalis file kezelo nincs ra.Most is kint van a ki aszott billenytuzet a kep nagyreszet meg kitakarja geci baratkereso amit valami buzi berakott az oldalra hogy rohadna meg.
    Akkor mi tokomrol is vitazunk?
  • ferenczjozsef #22
    "A cég erősödő kormányzati lobbitevékenységét kényszernek nevezte, hiszen a másolásvédelmi korlátozások megölhetik az üzleti modelljét, mely szerint gyakorlatilag az egész internetet a szerverein szeretné tudni."

    Na ez az ami kurva ijesztő. A Google mára a szükséges gonosz. Nem csinálja náluk jobban senki, de nélkülük nem létezel a neten, ha a Google nem dob ki találatként. Egyébként meggyőződésem, hogy előbb-utóbb fullra nekimennek a Microsoftnak, saját oprendszerrel, mindennel, az lesz majd a szép, ha minden netes cuccodat a Google kezeli. Tiszta orwelli, itt épül a szemünk előtt.