Berta Sándor

Mexikói tulajdonosa lehet a Telekom Austriának

Pekingi, oslói, kairói, párizsi, moszkvai és mexikói milliárdosok utaztak az elmúlt hetekben Ausztriába. Mindannyiuknak egy célja volt: megszerezni a Telekom Austria távközlési céget.

A Tonga kódnév alatt emlegetett projektről eddig gyakorlatilag semmi sem szivárgott ki a sajtóba, azonban amikor Carlos Slim mexikói milliárdos, a világ jelenlegi leggazdagabb embere is felbukkant az osztrák fővárosban már nem lehetett a hírt titokban tartani. Nem véletlenül esett a választás a Tonga névre, a szigetállamot ugyanis korábban a barátság szigeteként emlegették és ezzel akartak utalni arra, hogy a tranzakcióra barátságos hangulatban kerülhet sor.

Carlos Slim távközlési konszernje, az América Móvil Partner egyébként már rendelkezik 4,1 százalékos tulajdonrésszel az osztrák telekommunikációs óriáscégben. Mindez azonban csak a kezdet, az ügyben eljáró helyi és mexikói jogászok már gőzerővel készítik elő az újabb tranzakciókat. A cél egy Amov nevű cég létrehozása, amely megszerezné a Telekom Austria részvényeinek 25 százalékát. Az Amov szerepet vállalna az esetleges későbbi privatizációban is és garantálná a munkahelyek, valamint a bécsi központ megmaradását. A mexikói milliárdosra megmentőként tekintenek Ausztriában, mint egy olyan személyre, aki véget vet a spekulációknak és megerősíti a társaságot.

Van azonban egy komoly probléma: nem csak Slim vetett szemet a Telekom Austriára, hanem Naguib Sawiris egyiptomi multimilliárdos és távközlési vállalkozó is. Sawiris a megszerzendő részvénycsomagot már oda is ígérte a Telenornak, amely időközben szintén a Telekom Austria egyik részvényesévé vált és becslések szerint 3 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a cégben. A konszern ügyeit azért övezi ekkora érdeklődés, mert Ausztria mellett még két közép- és kelet-európai országban van jelen. A részvények iránt a China Mobile és az orosz MTS is érdeklődni kezdett, a végső befutó azonban Slim vállalata lehet.

A mexikói milliárdos nem csak üzletkötéseivel került a címlapokra, hanem 2007-ben félmilliárd dollárt adományozott a latin-amerikai egészségügy fejlesztésére. Az összeget a helyi szegények jobb egészségügyi ellátására ajánlotta fel. Az adományból hazai és más latin amerikai országokban indított projekteket finanszíroznak. Előtte pedig bejelentette, hogy 1 250 000 darab olcsó laptopot adományozott szegény mexikói gyerekeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #2
    Az üzlet - az üzlet !
    Nem mindenki szív,de mindenki ...telefonál !/És állandóan !/
    EZ a biznisz !
    /Ráadásul épp úgy öli az agysejteket...csak lassabban.../
  • sanyicks #1
    mexikói milliárdosok... hmm milyen sok lett belőlük hirtelen amióta egyre jobban megy a mexikói drogbiznisz. De biztos véletlen egybeesés. Nálunk meg az oroszoknál is véletlen volt hogy a privatizációkkor hirtelen sok milliárdos lett :)