Berta Sándor

Visszaélések a Samsung üzemeiben

A China Labor Watch (CLW) októberben és novemberben is talált hiányosságokat, visszásságokat a dél-koreai társaság, illetve a beszállítói tulajdonában lévő gyáregységekben.

A CLW munkatársai összesen öt létesítményt kerestek fel és megállapították, hogy a Samsung dongguani és tiencsini üzemeiben vannak a legsúlyosabb visszaélések. Ezeken a helyeken gyakori, hogy a dolgozók hiányosan kitöltött munkaszerződéseket kapnak, előszeretettel foglalkoztatnak 16 és 24 év közötti nőket, valamint az alkalmazottaknak folyamatosan állniuk kell, holott ezt semmi sem indokolja. A legnagyobb probléma azonban a rendszeres túlóráztatás. A dél-koreai cég beszállítójának számító Chitwing Mould Industry dongguani gyárában dolgozók havonta átlagosan több mint 220 túlórát teljesítenek. Végül, de nem utolsósorban folyamatosan jelen van a diszkrimináció, a Samsung ugyanis nem alkalmaz 1,55 méternél alacsonyabb, tetoválásokat viselő vagy a hajukat festő személyeket, pedig ennek sima összeszerelési munkánál semmi jelentősége.


A szervezet már szeptemberben rámutatott, hogy a társaság a végletekig dolgoztatja munkásait és alapvető jogaiktól fosztja meg őket. A China Labor Watch akkor a vállalat hat, míg a beszállítóinak két gyárában vizsgálódott, s kivétel nélkül mindegyikben visszaéléseket talált. A jelentés szerint az alkalmazottaknak a vállalat egyik tiencsini beszállítójánál öt másodpercük van egy-egy mobiltelefon-tartó összeszerelésére és sokaknak havonta mindössze egyetlen szabadnapjuk van. A gyárakban kiskorúakat is alkalmaznak, gyakran veszélyes körülmények között, őket is túlórára kényszerítve. A dolgozók nem ritkán szóbeli és fizikai bántalmazásnak vannak kitéve, s ha sérelem éri őket, nincs hová fordulniuk.

A dél-koreai cég reagálásul kiadott közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptemberben ellenőrizte 105 kínai üzemben a munkakörülményeket, és 144 további létesítményt pedig az év végéig fognak megvizsgálni. A talált munkajogi problémákat megoldják. 2013-tól mind a 249 gyáregységet független bizottságok keresik majd fel. A CLW úgy vélte, hogy a helyi vizsgálóbizottságok helyett sokkal hasznosabb lenne, ha a munkavállalók szakszervezetekbe tömörülhetnének vagy létrehoznának számukra egy forródrótot, ahol elmondhatnák a panaszaikat. Felhívták a figyelmet arra, hogy korrekt módon töltsék ki a munkaszerződéseket, a biztonsági szabványoknak megfelelően szereljék fel az üzemeket és a munkásokat képezzék is ki e szabályok betartására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #11
    Nincs.
  • levente68 #10
    Van különbség?
  • gombabácsi #9
    ezért olcsóbb a telefon! és ez jó! mi, a felsőbbrendű fejlett világ felsőbbrendű népe ezt szeretjük! hajrá kiskínai rabszolgáink!
  • Zoltan21 #8
    Magyar vonatkozás miért nincs benne?
    Simán kijátssza nálunk azt, hogy csak próbaidőre vesznek fel embereket. Engem azért nem tudtak bevonni, mert képben voltam, mennyi is a próbaidő. Igaz, nem 1 - 2 éve volt ez, hanem kb. 5 éve, nem tudom, hogy változott-e valami azóta, de szerintem nem (a Szigetszentmiklósi üzemről van szó).
  • narumon #7
    Hát igen ha az apple neve szerepel benne akkor már tele lennének fröccsögéssel a hozzászólások, így hogy a konkurencia van benne így nem sikk :)
  • passatgt #6
    majdnem annyi hozzászólás van itt mint az apple-s cikknél:)
  • SzirmosSzisza #5
    Ha, itt is másol a Samsung!!!!
  • Cat #4
    szerintem azt csinálják, hogy bejöhet a cég, csinálhat akármit, és csak utána gyakorolnak rá nyomást, hogy javítsa a körülményeket. Ha a cég már ott van, kisebb költség bért emelni, mint egy új helyet kinézni, ott üzemet bérelni, embereket felvenni, azokat betanítani, stb.
  • nextman #3
    Egyetertek, ha az allam akarna pillanatok alatt felszamolhatna az ilyesmit. Ott azert meg igazi karhatalom van a kezukben. Szomoru.
  • coolbboy83 #2
    Maga a kínai állam is asszisztál, hogy az emberek droidok legyenek ilyen üzemekben - hiszen ez növeli a gazdaságot, semmi más nem fontos nekik.... ezt be kell látni.

    Kérdezzen meg valaki itt egy kínait, aki dolgozott pl ruhagyárakban!!!