MTI

Vállalatok számítógépeit figyelnék Kínában

Külföldi, köztük amerikai cégeket, vegyes vállalatokat is köteleznének Kínában arra, hogy vásároljanak meg és helyezzenek üzembe egy, a számítógépeikhez csatlakoztatható és hatóságilag hitelesített "megfigyelőeszközt" - számolt be a korábbi hónapokban már tapasztalt jelenségről az amerikai The New York Times.

Az érintett vállalatokat büntetéssel és az internetszolgáltatás felfüggesztésével fenyegetik, amennyiben a megszabott határidőre nem tesznek eleget az intézkedésnek. Vannak, akik emiatt már panaszt tettek a kereskedelmi tárcánál, míg mások - állítólag üzleti titkaik kiszivárgásának veszélyétől tartva - egyszerűen figyelmen kívül hagyták a felszólítást. A lap értesülése szerint más amerikai, japán és koreai vállalatokat is megkerestek a kérdéses berendezés megvételét ajánlva. Egy Hopej tartományi - közelebbről meg nem nevezett - vállalatot még korábban tízezer jüan (360 ezer forint) bírsággal és az internetszolgáltatás fél éves szüneteltetésével fenyegettek meg, amennyiben határidőre nem tesznek eleget a felszólításnak.

A hatóságok azt állítják, hogy az intézkedésekkel a kiterjedt internetes csalásoknak szeretnének gátat vetni, a kibertámadásokat kívánják kivédeni, a pornóoldalak elérését akarják meggátolni és a rémhírek terjedését is szeretnék megakadályozni. Nyilvános internetezőhelyeken, szállodákban, iskolákban már sok helyen csak kötelező regisztráció mellett használható a világháló, továbbá tartalmi szűrőket alkalmaznak. Egyes oldalak a "nagy kínai tűzfal" következtében már eleve elérhetetlenek, de vállalatok és magánszemélyek körében is elterjedtek olyan technikai megoldások, amelyek lehetővé teszik a "fal" megkerülését. Sok cég alkalmazottai így nagyobb szabadságot élveznek a böngészés során.

Az elmúlt nyáron Pekingben, valamint Hopej és Santung tartományban amerikai érdekeltségű vegyesvállalatokat utasítottak egy bizonyos "megfigyelődoboz" csatlakoztatására - idézi a NYT a CNN hírtelevízió augusztusi riportját, amelyben a minőségi márkák védelmi bizottságának illetékese nyilatkozott. Utóbbi szervezet több mint 200 vállalatot képvisel Kína-szerte. Már tárgyalt a kereskedelmi minisztérium több osztályával az ügyben, s szóvivője szerint sokkal inkább a helyi vezetők túlbuzgóságáról, semmint központi utasításról van szó.

A doboz, amelynek használatát helyenként előírták, állítólag képes a teljes hálózati adatforgalmat figyelemmel kísérni. Ugyanakkor, mint kiderült, az esetek egy részében a helyi hatóságok nem veszik túl komolyan az ügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csaba161 #9
  Matolcsy ezt már jövőre kötelezővé tette, legalábbis azon számítógépek számára, amivel számlát akarsz kiállítani, mert annak egyenest az adóhivatalhoz, a NAV-hoz kel bekötve lennie és mindent oda jelentenie...
 • Vol Jin #8
  A Matolcsy ezt fél év alatt unortodoxan megoldja. :-)
 • Gauge #7
  Akkor valszeg ma M.o. valamelyik szomszédos állam egyik megyéje lenne... hagyjuk már a hülyéskedést! Kína közel 2mrd-an élnek. Ez bármelyik cégnek megéri...nem hibáztatom őket. Viszonta politikusokat igen, mertezek az ilyen magatartás ellen nem lépnek fel. Komoly adokkal kellene terhelni azon cégeket, akik egy versenyt erősen torzító környezetbe fektetnek...
 • MANOWAR #6
  +1 :)
 • kvp #5
  Ha nem lennenk EU tag es akkora lenne a hadseregunk es a penztartalekaink mint Kinanak, tovabba nekunk tartozna az USA is, akkor siman.
 • zola2000 #4
  Ilyent Magyarország nem csinálhatna?
 • kvp #3
  "Egyszerű a megoldás, vissza kell hozni a termelést Kínából."

  Nem lehet, a gyar ugyanis nem hozhato ki, tehat ha egy ceg kivonul, akkor a termelesi kapacitas, a munkasok es a kinaban tartott penzei maradnak. A kinai torvenyek szerint ugyanis toket kivonni az orszagbol nem lehet. Tehat ha egyszer valaki odament, akkor csak a hasznot viheti el. Ezert is probal a legtobb kulfoldi ceg a tokebefektetest meghalado hasznot elerni rovid ido alatt, hogy biztosan megteruljon az attelepules. Kina egyebkent csak a toke, a termeloeszkozok es a tudas kivitelet tiltja, ezek bevitelet nem.
 • Kryon #2
  Egyszerű a megoldás, vissza kell hozni a termelést Kínából. Akkor megfigyelhetnék a hatóságok, hogyan tűnik el a GDP...
 • Vol Jin #1
  Ezeknek elgurult a gyógyszerük.