MTI

Amerikában kezd számítógépgyártásba az Apple

Jövőre az Egyesült Államokban kezd számítógépgyártásba az Apple - jelentette be az amerikai vállalat vezérigazgatója, Tim Cook az NBC televízióban.

Ezzel a cég feltehetően tompítani fog az őt érő bírálatok élén, amiért Ázsiába telepítette ki a gyártás nagy részét és ottani beszállítókkal dolgoztat. Az Apple 100 millió dollárt ruház be a projektbe, ez az összeg azonban eltörpül az általa felhalmozott, mintegy 120 milliárd dollárhoz képest. "Jövőre az egyik már meglévő Mac-ünket az Egyesült államokban fogjuk gyártani" - jelentette ki Cook, de azt nem árulta el, hogy pontosan melyik modellről van szó. Feltételezések szerint az új iMac-ek valamelyikéről lehet szó, mert azokon már most is az Assembled in the U.S.A. (Összeszerelve az Egyesült Államokban) felirat szerepel, de Cook ezeket azzal hessegette el, hogy mindig is volt Apple-összeszerelés és komponensgyártás Amerikában.

Az Apple-vezér a BusinessWeeknek úgy nyilatkozott: nem feltétlenül maga a cég fog számítógép-alkatrészeket gyártani, hanem együttműködik másokkal és befektetésre készül. Az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója, Steve Jobs kerülte, hogy a beszállítókról a nyilvánosság előtt beszéljen. Cook azonban márciusban Kínában meglátogatta a Foxconn egyik üzemét és beleegyezett, hogy megvizsgálják a munkakörülményeket és a béreket az Apple-nek dolgozó kínai cégeknél.


Cook kijelentette: nem aggasztja, hogy a magasabb amerikai gyártási költségek felhajtják majd az árat. "Nem az árakról, hanem a szakképzettségről van szó" - nyilatkozott a vezérigazgató, aki rámutatott az ipari szakképzettség "elhagyta az Egyesült Államokat", amit szeretne visszahozni. Elismerte, hogy hozzá kíván járulni a 8 százalék körüli amerikai munkanélküli ráta csökkentéséhez.

Az Apple az 1990-es évek végéig az Egyesült Államokban szereltette össze a legtöbb termékét, ám ezután az alacsonyabb bérköltségű Ázsia felé fordult. Az Apple nem az első vezető technikai cég, amely Amerikába helyezi termelésének egy részét. Októberben a világ második legnagyobb PC-gyártója, a Lenovo jelentette be, hogy gyártósort telepít Észak-Karolinába, amely a jövő év elején kezdi el a termelést. Idén a Google kezdte a texasi üzemében gyártatni a forgalomba végül nem került Nexus Q médialejátszóját. A Boston Consulting Group tavaly azt jósolta, hogy 2015-től számos vezető elektrotechnikai cég kezd termelésbe az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jawarider2 #22
  " eltörpül az általa felhalmozott, mintegy 120 milliárd dollárhoz képest."

  Úgy tippelem, hogy ebből pl. Magyarországot meg lehetne venni.Bazz és ez 1 cég az USA-ban....
 • narumon #21
  de ez egy ÁRFOLYAM! Nem pedig veszteség. Egy mutatószám vagy te minden nap elszenvedsz veszteséget amikor pl emelkedik az euró? És nyereséget termelsz amikor csökken? Szerintem csak akkor ha REALIZÁLOD és ez igen nagy különbség.
 • cateran #20
  Ha meg eddig 1000 dodo volt darabja, most meg 750, akkor ertelmezheto...viszonyitas kerdese az egesz.
 • NEXUS6 #19
  Mármint kínai nem?
 • G_ArchAngel #18
  "Gomnabácsi ha ifon 2000 dollár lesz, akkor is megveszik a népek, szóval tökmindegy, amúgy mindenhol előfizetéssel veszik az emberek, szóval tök mindegy..."

  Pont mint a koreai masolatat, nem?
 • Inquisitor #17
  "Idén a Google kezdte a texasi üzemében gyártatni a forgalomba végül nem került Nexus Q médialejátszóját."

  Ezt csak én nem értem? A Nexus Q-ról tudtommal szó nem volt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne idén, a bemutatón a jegyet megfizetők kaptak olyat ajándékba a többi Nexus motyóval és kész.
 • Inquisitor #16
  "Foxcon leépités, ..."
  Leépítés? Lehet a hírből nem derül ki, de a Foxconn nyitott gyárat az USA-ban és egyenlőre találgatás van milyen Apple cuccok készülnek majd ott. Malajziában továbbra is tervbe van véve a "kis" 1 millió munkahelyes üzem/város.
 • HM #15
  100millió $ból nem hinném, hogy robotgyárakat épít az apple. A biorobot mexikói/fekete/bevándorló olcsóbban dolgozik. Könnyebb kirúgni/felvenni, ha szükséges.
 • narumon #14
  Veszteség? 210 USD-t esett a részvény értéke, így értelmezhető. A veszteség szó itt nem értelmezhető mert ha én 15 USD-ért vettem a részvényt és még megvan még akkor is igen nagy pluszban vagyok, nem veszteségben. Csak a helyes szóhasználatra hívtam fel a figyelmet!
 • igazamvanvagyig #13
  Sok ilyen "látszat"intézdedést szeretnék látni mondjuk az összes eu-s cégtől.