Napi Online

Nagy lejtőre kerültek az Apple-részvények

Az Apple-részvények árfolyama az elmúlt hetekben a legnagyobb esését szenvedte el 2008 óta, a társaság piaci kapitalizációja a csúcshoz képest mintegy 150 milliárd dollárral csökkent.

A részvényt mindenki olcsónak tartja, s éppen ez lehet a baj. A csütörtöki kereskedésben már csak 537 dollárt ért egy Apple-részvény, míg a társaság papírjait szeptember végén még 705 dollár felett lehetett eladni a Nasdaq-on. A hatalmas lejtmenet persze nem egyedülálló az Apple-részvények történetében, hiszen a 2000-es tech-lufi kipukkadását követően ennél nagyobb zuhanásra is volt példa, 38 dollárról 7 dollárig esett akkor egy év leforgása alatt a részvények ára.

Egy ilyen mértékű esésnek természetesen fundamentális és technikai okai is vannak, s hogy hol fog megállni, egyelőre nehéz megmondani. A fundamentális okokat és a céggel kapcsolatos rossz híreket a Financial Times egy nagyobb elemző cikkben próbálta összegyűjteni. E szerint az iPhone 5 bemutatása óta a befektetők aggodalma egyre növekszik azzal kapcsolatban, hogy a cég kínálata lépést tud-e tartani a hatalmas kereslettel, de zavarják a befektetőket a menedzsmentben bekövetkezett változások s a várhatóan csökkenő nyereségnövekedési ütem is. Mindezt aközben, hogy a nemrég bemutatott iPad minit a szakma több szakértője is a cég elmúlt években bemutatott legjobb új termékeként ünnepelte.


A kínálati problémákkal kapcsolatos aggodalmakat csak fokozta az iPhone-oket gyártó Foxconn elnökének Reuters-nyilatkozata, amelyben kifejti, egyre nehezebb a hatalmas keresletet kielégíteni. A Barclay's elemzője pedig úgy nyilatkozott, hogy az iPad mini esetében hasonló problémákra lehet számítani, mint az iPhone 5 esetében, azaz a cég egyszerűen képtelen annyi terméket legyártani, amennyire kereslet mutatkozik, s emiatt félő, hogy a kiskereskedők más cégek konkurens termékei irányába terelik majd a vásárlói keresletet a karácsonyi szezonban.

Ugyanakkor szerinte a cég részvényei egyáltalán nem drágák, hiszen jelenleg a jövőre várható részvényenkénti nyereség mindössze 9,2-szeresén cserélnek gazdát, míg szeptember végén még 12,1-es volt a P/E mutatójuk. A csökkenés azonban érthető, hiszen most már nehéz a cégnél ismét két számjegyű nyereségnövekedést árazni, miközben a konkurencia termékei egyre inkább beérik az Apple által gyártottakét − vélekedett a Barclay's elemzője.

A cég vezérigazgatóját is egyre több kritika éri, például a menedzsmentben a múlt hónap során végrehajtott változások miatt (a társaság kereskedelmi és szoftverfejlesztésért felelős igazgatója is távozott). Az elnökválasztás eredménye is kockázati tényező lehet, Obama elnök a második ciklusban sokak szerint magasabb adót vetne ki az amerikai cégek külföldön megtermelt profitjára, s ez hátrányosan érintené az Apple-t is; igaz, mások szerint ebből a szempontból még mindig a tech-szektor lehet a legjobb helyzetben a következő időszakban − írja az FT.

Technikai szemmel az Apple részvénye talán épp korábbi sikerüknek köszönhetik mostani kálváriájukat. Az elmúlt egy évben a papírok önmagukban már az S&P−500-as index kosarának több mint 4 százalékát tették ki, köszönhetően a cég hatalmas piaci kapitalizációjának. Az alapkezelői és elemzői társadalom egyöntetűen optimistává vált az év első felében a cég kilátásait illetően, s ezért számos nagyobb alapkezelő jelentős súllyal szerepeltette részvényportfólióiban az Apple-részvényeket. Ez az ellentétanalízis hívei szerint azt a helyzetet eredményezi, amikor épp hogy eladni érdemes az adott részvényt, hiszen már mindenki vásárolt, aki optimista és olcsónak tekinti a részvényeket, s ha megindul egy áresés, nem áll a partvonalon elegendő vételi erő, amely megállíthatná a csökkenést.

A részvények árfolyama egyébként idén februárban tört ki felfelé a 2009 óta mozgását jellemző emelkedő trendcsatornából. Az ilyen jelenséget a technikai elemzés pozitív és negatív jelként is szokta értelmezni. Jelzi, hogy egy-egy részvény árfolyam-emelkedésében az úgynevezett hiperbolikus szakasz indult be, ami rövid idő alatt jelentős emelkedést hozhat. Sokszor azonban arra utal, hogy ha ennek az úgynevezett "lufi" szakasznak vége, akkor sokáig tartó konszolidáció következhet az árfolyamban.

Az idén bekövetkezett masszív menetelés egyébként azt is eredményezte, hogy a részvény grafikonján klasszikus, legális mélypontokon alapuló támasz már viszonylag kevés maradt, a mostani, 530 dollár körüli árfolyam már közel jár az utolsó mentsvárhoz, ez pedig az idén február végi és májusi mélypont által kijelölt 515−521 dollár közötti sáv, amely egybeesik a korábbi trendcsatorna tetejével is. Ha ez is elesne, a következő támaszszintet már jó 100 dollárral lejjebb kell keresni a részvény grafikonján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #39
  Most mar erosen elrugaszkodtal a valosagtol es a tenyektol, a sajat kis vilagodban elsz, magyarazkodni meg nem fogok...
 • Tigristank #38
  Húha, most akkor még sem tekinted lezártnak a témát?
  Ezt az idézetet most minek linkelted be nekem? Az a baj ezzel, ha úgy gondolod, hogy mindez igaz rám, akkor tökéletesen rád is illik, csak vissza kéne olvasnod a kommentjeidet. Ki sértegetett kit? Nem te írtad, hogy looser? Légyszíves cáfold meg, ha nem! Szövetséges keresése? Nem veszed észre, hogy eddig magam is megvédtem a sz*rságaidtól a saját véleményem? Vagy szerinted nem lehet egyetérteni 1 számomra tök ismeretlen személlyel? Mindenesetre ezzel a bemásolt Vol Jin hozzászólással sikeresen érveltél saját magad ellen, gratula! :)

  Oké, szerinted szinte mindenben tévedtem, de észérvek sehol. Akkor biztos nem te írtad, hogy "bullshit, looser", "bologato kutya", majd utána hogy "patronizing hangnem"... Te tényleg ennyire nem veszed észre, hogy miért írtam abban a stílusban? Szomorú vesztes, hát igen, tényleg az vagy, megint a "másokat lenéző, veszíteni nem tudó, GYEREKES, nekem mindig igazam van, kisebbségi istenkomplexusod" ("itt mindenki looser rajtam kívül") jött elő, ami 10 évesen még oké, de felnőtt embernél már ciki... szerintem kezeltesd.
  (Ez a sore looseres példád is nevetséges, mint írtam, korábban elismertem, hogy igazad volt, most is azt tenném, ha az lenne, de élj csak a tévhitedben, és másold csak az angol "szakkifejezéseket"... a hangnemről meg előbb talán a saját szüleidnek véleményét kellett volna kikérned, és nem az enyémeket említened (nem én kezdtem looserezni). Az már csak hab a tortán, hogy azt írod, hogy a "tobbi itteni looserre kell hivatkoznom", de azt nem veszed észre, hogy a hozzászólásod első bekezdése kire való hivatkozás...) Na ennyit rólad!
 • Papichulo #37
  "Mindenfajta ellenvéleményre ugrás, a személyek sértegetése, támadása, túlzott érzelmi reakciók, a másik elüldözésének szándéka. Szövetségesek keresése, azokkal bárgyún vigyorogni a másik mondandóján, stb.
  [...]
  Egyértelműen troll vagy." - Vol Jin (2012) :)

  Plusz meg egy megjegyzesem van: pszichologusnak sohase menjel el, szinte mindenben tevedtel... szomoru vesztes (sore looser) vagy, amit az is bizonyit, hogy a tobbi itteni looserre kell hivatkoznod, mely a vegtelen gyengeseg jele ;)

  btw: Most kifejtenem, hogy melyik szuloddel beszelj ilyen hangnemben, de kesobb ugyis megbannam... maradjunk annyiban, hogy "Le style c'est l'homme meme"
 • Tigristank #36
  Gyökeres témaváltás? Ez minden volt, csak az nem. Szimplán te csak szűken tudsz értelmezni dolgokat, és ez a te korlátozott képességeidet jelzi kisbarátom. Nem ártott volna általános iskolában megtanulni rendesen olvasni. :)
  De amúgy mindenre van 1 linked, légyszi rakjál már be erről is 1 linket, hogy nyelvtanilag 1 mellékmondat miről szólhat és mire vonatkozhat.
  Mint már említettem tök érdekes, hogy rajtad kívül mindenki más értette, amit én írtam, nem kötött bele senki, és most nem az általad lenézett "bologato kutya"-król beszélek, hanem érted, SENKI nem írt kötekedő hsz-t, még a más témákban veled azonos oldalon állók (a te szavaiddal élve ugyanolyan "bologato kutya"-k) sem.

  Vol Jin: totálisan igazad van egyébként. Az a vicc, hogy kb. 2 hónapja vitatkoztam vele 1 témában, amit aztán a linkjeivel igazolt, majd elismertem, hogy igaza van, én hibáztam. Most ő hibázott, de ez az ember sajnos nem tud veszíteni, ehhez pedig társul 1 kisebbségi komplexus is, ami automatikusan előjön, amikor ő kerül alárendeltségi szerepbe. Ebben az önvédelmi helyzetben pedig megpróbál mindenki mást kizárni ("már legyőztem őket, ők nem számítanak a mi vitánkban") és lenézni ("bologato kutya" + "looser"), majd aztán még ő szól be, hogy a "patronizing hangnemet tartsd meg a kozeli csaladtagjaidnak". Na igen, tipikus gyerekes viselkedés...
 • Vol Jin #35
  Nem szövegértési problémája van, hanem vitakényszere. Ebből adódott a benézése is. Azért értette félre, mert talált egy értelmezési módot, amivel nem értett egyet, és ugrott rá anélkül, hogy végiggondolta volna. Utána pedig foggal körömmel ragaszkodik, és védi a korábbi mondatait.

  Ez a vitakényszer egyik jele. A másik árulkodó jel, hogy hivatkozik arra, hogy korábban más témákban is diadalmaskodott. A vitákban a győzelem elégíti ki. Ezért nem képes beismerni, hogy félreértett valamit. Mert, ha beismeri, az a vitagyőzelem esetén jelentkező kielégülés ellentétét, a vereségérzetet jelentené a számára. Az nem kielégülés, hanem egyfajta kín. Innentől kezdve ez egy ártalmatlan kórtünet. Nem veszélyes, hanem valaminek a hiányát jelenti. Ezt a hiányt kompenzálja a vitagyőzelmek kielégülése.

  Na, most, hogy ezt az egészet olvasom, be kell ismernem, hogy bennem is van egy kis vitakényszer. Mint mindenkiben, aki fórumozik. Csak arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen kóros. Tehát az nem baj, ha valaki az igazát védi, de ha valamit félreért, ismerje már be. Vagy hagyja annyiban, és ne szerencsétlenkedjen mindenféle hisztivel.

  Legalábbis szerintem.
 • Papichulo #34
  Nekem ezek sokkal elobb ugranak be igy, mint a pontos magyar megfeleloje, igy idot sporolok magamnak... sajnalom.

  De te peldaul mit varsz a kinai irasjegyektol? Vagy peldaul a rendszeres flood-olastol? Na ugye?! :)
 • caius marius #33
  Állandóan idegen szavakat használsz, teljesen feleslegesen. Ettől mit vársz?
 • caius marius #32
  ...és még mindig nem tudsz magyarul írni.
  bullshit, patronizing
 • Papichulo #31
  "Mint mondtam, értelmezési hiányosságaid vannak"

  Vagy esetleg - ahogy korabban is emlitettem - a te retorikai kepessegeiddel vannak gondok, mivel egy mellekmondatra nem valtunk gyokeresen temat, majd a kovetkezoben meg mar vissza az osszetett mondat elso reszere. Szerintem ez mar itt mind bullshit magyarazkodas a reszedrol, de lezartnak tekintem a kerdest.

  ps: A patronizing hangnemet tartsd meg a kozeli csaladtagjaidnak!
 • Tigristank #30
  Te 1 robot vagy? Izgalmas lehet veled a kommunikáció. Ha az életben elkezdesz valakivel beszélni valamiről, majd a másik félnek eszébe jut valami, végül visszatértek az eredeti témára, akkor te a köztes témát nem tudod értelmezni, mert addig nem arról volt szó? Mint mondtam, értelmezési hiányosságaid vannak. :)
  Nálad az indulás = a tőzsdén megjelenéssel és szerinted befektető is csak részvényes lehet ezek szerint. Nem véletlenül nem részvényest írtam, csak sajnos nem gondoltam volna, hogy valaki ennyire korlátolt, és félreérti, amit írtam, de aztán akadt 1 ilyen ember. :)
  (Szóval egy utolsó segítség, hogy értsd: a befektető tágabb kategória, mint a részvényes. Befektető lehet bárki, aki valamilyen anyagi értékű hozzájárulást ad, ennek nem muszáj pénznek lennie, lehet akár apport is. Csupán annyi lett volna a dolgod, hogy tágan értelmezd, amit írtam, de ehelyett inkább belekötöttél.)