Berta Sándor

20 millió svájci frank a "kölcsönzött" óráért

Megállapodtak egymással az Apple és a Svájci Szövetségi Vasúttársaság (SBB) vezetői, így a kaliforniai cég jogszerűen használhatja a nemrég "kölcsönvett" pályaudvari óra ikonját.

A Tages-Anzeiger nevű helyi lap több forrásra hivatkozva arrólírt, hogy az egyezség értelmében az Apple 20 millió svájci frankot fizet a használati jogért cserébe az SBB-nek. A "kölcsönzési botrány" kirobbanása után a két fél már októberben megállapodott egymással, de a részleteket egészen mostanáig nem hozták nyilvánosságra. Az összeget az SBB nem kommentálta, míg az Apple nem reagált a svájci újság megkeresésére.


Christian Ginsig, a vasúttársaság szóvivője elmondta, hogy a 20 millió frank a mellékbevételek közé kerül. Ezen a soron a cégnek tavaly 856 millió frankos bevétele volt. Az Apple által utalandó összeg a jövő évi számlákon jelenik majd csak meg. Meglepő ugyanakkor az összeg nagysága, aminek az lehet az oka, hogy az SBB alighanem megfenyegette az amerikai céget, hogy megtiltja az óra és az óraikon használatát. Ezt Svájcban szinte biztosan sikerült is volna elérni, ami azt jelentette volna, hogy az Apple nem árulhatna az alpesi országban olyan iPad készüléket, amelyben az ikon megtalálható. A másik lehetőség pedig, hogy az ikont el kellett volna távolítani az iOS 6 operációs rendszer helyi változatából.

"Az Amerikai Egyesült Államokban a Samsung elleni szabadalmi perben elért győzelem után imázsveszteség lett volna az Apple számára, ha egy bíróság az óra eltávolítására szólítja fel" - mondta Jean Marcel Wälchli berni márka- és dizájnjogi ügyvéd. Egyszerűbb volt fizetni, ráadásul a 39 milliárd frankos nyereséghez képest a 20 millió nem egy nagy érvágás a társaságnak. André Bernheim, a zürichi Mondaine óragyártó cég vezetője örült a hírnek és alighanem részt kér a 20 millió frankból. A Mondaine hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy az Apple felfigyelt az órára, mivel a gyártó SBB-órákat adott el az Amerikai Egyesült Államokba. Egy-egy nagy méretű órát kiállítottak a New York-i Modern Művészeti Múzeumban és a bostoni repülőtéren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Papichulo #7
  "Ha jol nezem, minden eladott keszulek utan kertek 25 centet."

  Ezt honnan vetted? Ez semmilyen szinten sem helyes es amugy is valoszinubb, hogy egyszeri osszegben allapodtak meg, mintsem keszulekenkent.

  "The $21 million figure represents about 10 cents per device if you figure 210 million devices going to iOS 6. " - http://9to5mac.com/2012/11/10/apple-pays-swiss-rail-21m-to-use-iconic-clock-design/
 • kvp #6
  Ha jol nezem, minden eladott keszulek utan kertek 25 centet. Lehetett volna 1 dollar is, de az SBB-nek nem egy nagy penz egyik osszeg sem.
 • hurkaur #5
  en mondjuk siman tobbet kertem volna :)
 • NEXUS6 #4
  A svájciakról eddig is mindenki másolta a jó órákat.

  Az Apple meg minden hülyeséget kitalál, hogy úgy tűnjön, hogy mindenki őket másolja.
  Pedig az Apple nem egy Certina.
 • sanyicks #3
  igen olyan mint a ki tudja hány milliós lekerekített sarkú téglatest ;)
 • M2 #2
  A 20 millió frankos piros kör. :-)
 • flashpointer #1
  Na most legyenek felháborodva hogy mindenki csak őket utánozza és tőlük lopja a formákat.