Berta Sándor

Arcfelismerő funkció kerül az ATM-kbe

Az F7 Corporation nevű spanyol cég a PIN-kódok és az ujjlenyomatok mellett arcfelismerő funkciót is integrálna a bankautomatákba, így akadályozva meg az esetleges visszaéléseket.

A spanyol fejlesztők több mint hat éven keresztül fejlesztették a FacePhi rendszert, amelynek most kezdődik az "éles tesztelése" az egyik legnagyobb perui pénzintézetnél, az Interbanknál. A FacePhi hatékony használatához le kell fényképezni, majd beszkennelni az ügyfelek arcát és ezt követi az egyes arcok azonosítási folyamata. Az utóbbihoz számos jellemzőt vesznek figyelembe. "A FacePhi rendkívül gyorsan dolgozik, ez pedig leegyszerűsíti az ügyféloldalon való megjelenést" - jelentette ki Javier Mira, az F7 menedzsere.

A rendszer a saját fejlesztésű algoritmusnak köszönhetően 105 ezredmásodperc alatt képes felismerni egy arcot és összehasonlítani az adatbázisban szereplő felvétellel, illetve mintával. A program figyelembe veszi többek között az orr, a száj és a szemek közötti távolságot. Évekkel ezelőtt még több mint 40 másodpercig tartott egyetlen arc felismerése, így a fejlődés jól érzékelhető. Mira elmondta, hogy a megoldás iránt máris számos európai és ázsiai bank érdeklődik, de a legérdekesebb piacnak Latin-Amerika tűnik, mert ott különösen sok bankautomatás csalást regisztrálnak.


A FacePhi rendkívül megbízhatóan működik, a hibaaránya egy a millióhoz. Az arcfelismerés állítólag akkor is működik, ha az adott személy megöregszik, kontaktlencsét hord, erősen sminkeli magát vagy sapkát, kendőt visel. A bankautomaták mellett a rendszer elvileg autókba is beépíthető, így a jármű csak akkor indul, ha azonosította a vezetőt. A telepítéshez és a használathoz mindössze egy 1,3 megapixeles kamerára van szükség. A bankok számára a költség ügyfelenként egy eurócent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qrd0xQSt2rdvnu #7
    szerintem egy "szőke nő" ezeket mind együtt fogja tárolni a táskájában (mert azt mondák neki, hogy arckép azonosítás :D)
  • qrd0xQSt2rdvnu #6
    Szóval hamarosan nem csak az összes adatunk és az aláírásunk, hanem még az ujjlenyomatunk, arcképünk, retina szkenünk és fél vesénk is le lesz adva. (ez utóbbi dns mintaként).
    Szép új világ!
  • Berber #5
    Az ujjlenyomat scanner is átverhető. Sőt készpénz is hamisítható. A kérdés, hogy a csalás kivitelezéséhez szükséges eszközök, és eljárások megérik e a befektetést? Nem tudom elképzelni, hogy a lopott kártya mellé, ellopják, az ujjlenyomatot, és még méret arányos, realisztikus fotót is szerezzenek, kinyomtatva, vagy kijelzőn megjelenítve (?), meg pin kódot, (hacsak nem nő az illető, és kis cédulán a kártya mellett tárolja XD) az alatt az idő alatt amíg a kártyát letiltják.
  • Tetsuo #4
    Ezt kivedendo 2 db kameraval kene, hogy dolgozzon...
  • Shid #3
    Bár nem ismerem az arcfelismerő eljárásokat, de ha jól értem ez a rendszer nem mér mélységeket. Így viszont egy jól sikerült arcképet a kamerába mutatva, elméletileg átverhető a berendezés. A szemek távolsága és az összes itt felsorolt egyedi arány leolvasható a rólad készült képen is.
  • Cat #2
    1. Az arcfelismerő nem az arcodat, hanem egy pontokból álló mintát tárol. (Ezzel egy rakat személyiségi jogi kérdést megúsznak.) Ez 12 kbyteos minta tartalmazza a szemek, orr, száj stb. egymástól való távolságát, kiugró arccsontot, tehát a jellegzetes pontokat. Tehát teljesen mindegy, hogy borostás vagy e, milyen a hajad, van e rajtad sál vagy kapucni, a lényeg hogy a szemeid, orrod, szájad látszódjon. Ezek a távolságok függetlenek attól, hogy fáradt vagy vagy kipihent.

    2. Valószínűleg ez is opcionális lesz, mint a mobiltelefonra való SMS értesítés készpénzfelvételkor vagy a készpénzlimit korlátozás, annál is te döntöd el, hogy van e napi limited vagy nincs. Ha nem akarod hogy az arcodat rögzítse a bank, és így nagyobb biztonságban legyen a pénzed, kétlem hogy kötelező lenne.
  • Darth Sith #1
    Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha mondjuk egy téli éjszakán, vizsgaidőszak közepén az ember le akar menni energiaitalért de az éjjelnappaliban nem fogadnak el kártyát ezért ki kell vennie pénzt, de borostás, kócos a haja, sál-sapka és kapucni van rajta valamint sötét és némi köd is van a téli éjjelen? Miközben a kép ami az adatbázisban van mondjuk egy nyári napon készült, amikor rövid volt a haj, megvolt borotválkozva, kipihent volt és nem voltak karikásaik a szemei, valamint semmilyen sapka-sál-kapucni nem lógott a képbe. Ilyenkor mivan? mert a szituáció egyáltalán nem extrém, és mégse lehet, úgy kiadni egy kötelezően használandó rendszert, hogy csak az esetek 60%-ban működik...