Napi Online

Retteghetnek a Citi-ügyfelek

A Citibank mintegy kétszázezer észak-amerikai hitelkártya ügyfelének adatait - nevét, számla számát és email címét - szerezték meg számítógépes bűnözők. Az érintettekkel felveszik a kapcsolatot.

A Citigroup közlése szerint a hackerek az észak-amerikai régió - 2010-es éves jelentése szerint - több mint 21 millós kreditkártya ügyfélkörnek körülbelül egy százalékának adataihoz jutottak hozzá. A bank - konkrét szám említése nélkül - csak annyit közölt a hír kapcsán, hogy kapcsolatba lépnek az érintett ügyfelekkel. A pénzintézet szerint a hackereknek nem sikerült hozzáférniük a tb-számokhoz, a születési adatokhoz, a lejárati dátumokhoz, vagy a kártyák biztonsági kódjaihoz (CVV) - vagyis azokhoz az adatokhoz, amelyek bírtokában általában "kitakarítják" az ügyfelek számláit, vagy további kredit kártyákat igényelhetnek.

Az AP szerint azonban ettől még más veszélyeknek ki vannak téve a Citi-ügyfelek, hiszen a bankszámla számuk és egyéb, ehhez köthető pénzügyi információhoz az emaileken keresztül is hozzáférhetnek, amit szintén sikerült megszerezniük a hackereknek. Bár a Citi szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az ügyfelek értesítésén túl további biztonsági intézkedéseket tettek, hogy hasonló eset ne fordulhasson, a szövetségi hatóságok az esetet követően arra kérték a bankokat, hogy javítsanak a biztonsági rendszerükön. Az online számlák biztonságosabbá tételének megvalósulására vélhetően szabályokkal is "rásegítenek".

A Reuters azonban emlékeztet, hogy az némi aggodalomra adhat okot, hogy az utóbbi időben több más nagyvállalatot - Google, Sony - is ért hasonló támadás, a Citigroupot pedig már korábban is értek hasonlóan nagyobb volumenű adatlopást eredményező hackertámadások: áprilisban az email szolgáltató Epsilont ért támadáson keresztül juthattak több amerikai nagyvállalat ügyfeleinek emailcíméhez, köztük több amerikai nagybank ügyfeleinek adataihoz, amelybe a Citigroup is benne volt. 2008-ban pedig egy a Citigroupot ért szervertámadás következtében New York-i ATM-eken keresztül hackerek mintegy 750 ezer dollárt szívtak le ügyfelek számláiról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #2
    Ez így van de ez egy bulvárhír és csak így lehet eladni.
  • aaaaa #1
    Nem értem miért is kellene rettegniük ? Ha tudnak a támadásról, ami az után történt, azért már a banknak illene felelni. A bankoknak elvileg biztosítva kellene lenniük ilyen esetekre. Ha valahol kirabolnak egy bankot, nem lehet arra hivatkozva megtagadni a betétesek kifizetését. Ha virtuális támadás éri őket, hasonlóan kellene eljárniuk. Milyen egyszerű is lenne az éppen rossz helyzetben lévő bankoknak, ha ilyen esetekben hacker támadásra hivatkozva elsikkaszthatnák több százezer ember pénzét.