Berta Sándor

Adatbázishiba miatt jutott plusz pénzhez néhány ausztrál

Az adatbázis-szoftverrel kapcsolatos problémák miatt Ausztráliában 40 bankautomata veszítette el az állandó kapcsolatát a Commonwealth Bank központi rendszerével. Az ügyfelek egy része emiatt úgy vehetett fel pénzt, hogy az összeget nem vonták le a folyószámlájáról.

Bryan Fitzgerald, a pénzintézet szóvivőjének nyilatkozata szerint az eset március elsején történt és több mint 40 ATM-berendezést érintett. A bankautomaták jóval több pénzt fizettek ki az embereknek annál, mint amennyit regisztráltak, a felhasználók emellett túlléphették a napi pénzfelvételi limitjüket is. Az ok: az ATM-berendezések nem voltak összeköttetésben a bank központi adatbázisával. A problémának gyorsan híre terjedt és az érintett bankautomaták előtt hosszú sorok alakultak ki. Azonban, ha örült is valaki a plusz pénznek, az néhány órával később szomorúan volt kénytelen tudomásul venni, hogy a Commonwealth Bank rendszere így is minden tranzakciót feljegyzett, így az összegeket vissza fogják követelni.

Fitzgerald közölte: a cég úgy döntött, hogy a szoftverprobléma ellenére nem kapcsolják ki az ATM-berendezéseket, hanem hagyják őket offline üzemmódban tovább működni, így ugyanis az emberek elintézhették a banki ügyeiket. Egy másik szóvivő elismerte, hogy voltak olyanok, akik megpróbáltak ebből a szituációból hasznot húzni.

Egy biztonsági szakértő azt mondta a Sydney Morning Herald nevű újságnak, hogy a probléma összefüggésbe hozható a Commonwealth Bank rendszerét érintő egyik korszerűsítési programmal. A pénzintézet Ausztrália második legnagyobb, tőzsdén is jegyzett bankja.

Az ausztrál rendőrség néhány órával később számos embert őrizetbe vett, ők mindannyian gyanúsan viselkedtek a bankautomaták környékén. Egyikük, a 18 éves Ertem Toklar bevallotta, hogy egy másik férfival együtt 1500 ausztrál dollárt fett fel az ATM-berendezésekből. A duó tagjai egyetlen óra leforgása összesen tíz alkalommal fosztottak ki három pénzkiadó automatát. A rendőrök azután lettek rájuk figyelmesek, hogy győzelemittasan pózoltak és összeütötték a tenyerüket a Commonwealth Bank egyik fiókja előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Slim Rick #6
    felvenni annyi pénzt amennyit tudsz , aztán gyorsan felmondani minden függőségedet a banknál !! mit tudnának csinálni ?!
  • archrodney #5
    Vicces volt az utolsó bekezdés :D
  • teddybear #4
    Volt ilyen. Az egyik egyetemen felállított automata vagy tíz éve ezer forintos helyett ötezrest adott ki. Persze az egyetemisták kifosztották a gépet. Viszont a bank, amikor rájöttek, irgalmatlanul levonta a kiadott pénzt a számlákról.
  • pasi29uk #3
    Nekem az a srác jutott eszembe aki PB gázpalackkal ment KPt felvenni... egy pillanat alatt teliszórta a környéket pénzzel, majd megvárta a mentőket :DDD
  • miszterjoe #2
    Ne reménykedj. Itthon, ha adatbázis hiba van (vagy más probléma), akkor a pénzt nem adja ki, ellenben levonja a számládról.
  • Rotyoka #1
    Ilyet akarok itthon is MOST!