MTI

A kibervédelem legfőbb gyengesége az ember

Szakemberek szerint feltételezhető, hogy külföldi kémek folyamatos hozzáféréssel rendelkeznek az amerikai hadsereg számítógépes hálózatához - hangzott el a Szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó albizottságának nyilvános meghallgatásán.

A támadások kiszűréséhez a rendszerhez való hozzáférés ellenőrzése - például tűzfalak és átjárók beiktatása - helyett az adatok védelmére kell összpontosítania az amerikai fegyveres erőknek - mondta James Peery, a Sandia laboratórium információs rendszereket elemző részlegének vezetője. "Azt kell feltételeznünk, hogy az ellenség a saját hálózatunkon belül van - hangsúlyozta - A gépeinken vannak, de így is működtetnünk kell (azokat). Valahogyan meg kell védenünk az adatokat" - idézte a BBC.

Kaigham Gabriel, a DARPA kutatóintézet igazgató-helyettese a "növekvő veszélyek" fényében a védelmi minisztérium jelenlegi kiberbiztonsági erőfeszítéseit "az óceánon való lebegéshez" hasonlította, amely ugyan elhalasztja, de nem akadályozza meg, hogy a Pentagon belefulladjon a rendszereinek védelme jelentette feladatokba. A védelmi minisztérium égisze alá 15 ezer hálózat tartozik, amelyek összesen 7 millió eszközt kötnek össze. Gabriel kiemelte azt is, hogy habár a kormányzat milliárdokat költött hálózatai biztonságának szavatolására, azok továbbra is sebezhetők, a leggyengébb láncszemek pedig a felhasználok.

A kibervédelem gyengeségének egyik fő oka a személyzeti politika - emelte ki Michael Wertheimer, a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA) kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója. Az alacsony bérek, az előléptetések elmaradása és a fizetések befagyasztása egyre nehezebbé teszi az amerikai kormány számára, hogy felkészült szakembereket alkalmazzon. "A számítógépes szakemberek képzése hanyatlásban van az országban" - közölte. Wertheimer hozzátette, aggodalomra ad okot az is, hogy a Kongresszus és az emberek rövid távra terveznek: "Még a kutatásban is ritkán fordul elő, hogy lehetőségem van három évre előre gondolkozni (...) Úgy érzem, a nemzet fél egy vagy két évnél hosszabb távlatokban gondolkozni."

A bizottság előtt megszólaló szakemberek szerint a washingtoni védelmi minisztériumnak stratégiát kell váltania az adatbiztonság szavatolására, az Egyesült Államoknak pedig utat kell találnia a rendszereihez hozzáférő államokkal szembeni megtorlásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #5
    és igaz, Skynet
  • Mike #4
    így van az embert iktassuk is
    a Rendszer védje meg a Rendszert
  • Balu0 #3
    Ez kérem Skynet propaganda! Így éri el hogy mindt automatizáljunk! ;))))
  • chuky123 #2
    Ez mindig is így volt és így is lesz amíg emberek dolgoznak. Ezzel nem mondtak ujjat. Mindig is lesznek "1 bites userek"
  • lordsithlord #1
    Szép kifejezés ez a "kibervédelem", de jó lenne, ha elfogadnák, hogy 100%-os védelem nem létezik. Ha meg is szüntetnének mindenféle külső elérést, az emberi tényező akkor is ott marad.
    Márpedig az ember még nem szándékosan is meg tud rongálni egy hálózatot, elég, ha az olyanokra gondolunk, akik mindenféle figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva lazán bedugják az USB kulcsot a gépbe és így visznek gépről gépre vírusokat (mert ugye esetleg nem ellenőrzik, hogy a film/zene mellett más nem akad-e azon a penen)..