Berta Sándor

Töretlenül hisz a Chromebookokban a Google

Az amerikai keresőóriás jelentős mértékben növelné a Chromebook-projektben szerepet vállaló hardverpartnerei számát és változatlanul bízik a kategóriába tartozó termékek sikerében.

"A Chromebookokkal még nagyon az út elején állunk. Hamarosan új és az eddigieknél jobb eszközök fognak megjelenni a piacon. a Samsung és az Acer mellett más gyártók is piacra fognak dobni ilyen készülékeket" - jelentette ki Linus Upson, a Google alelnöke. A legnagyobb várakozás a Sony és a Lenovo nevéhez kapcsolódik, mindkét gyártó kapcsán felmerültek már hírek a beszállásról. Egyúttal ismertté vált az is, hogy az együttműködő gyártók mellett a közeljövőben a Google is jelentkezik majd Chromebookkal, éppúgy, ahogy az a Nexus sorozatú okostelefonok és táblagépek esetében is történt.

A Google a Chromebookokkal a Microsoft Windows- és az Apple Mac OS koncepciója ellen igyekszik felvenni a harcot. Ezek a termékek már 200 dollártól kaphatók és a hagyományos notebookokhoz képest kevésbé jól felszereltnek számítanak. A fő szempont ugyanis, hogy gyors hozzáférést nyújtsanak a cég felhőszolgáltatásaihoz.


Az új kategóriával a társaság egyértelműen arra a trendre reagált, hogy a legtöbb felhasználónál a helyben telepített alkalmazások egyre inkább elveszítik a jelentőségüket. Az esetek többségében már jelenleg is a böngésző a leggyakrabban használt program a számítógépben, mivel már nem csak a webhez, hanem az elektronikus postafiókhoz, az irodai szoftverekhez és a játékokhoz is hozzáférést nyújt. A Chromebookok kezelőfelülete éppen ezért egy böngésző, az Asztalon nincsenek ikonok, hanem csupán az egyes felhőszolgáltatásokra mutató hivatkozások.

Kérdés ugyanakkor, hogy a felhasználók le tudnak-e mondani a helyhez kötött alkalmazásokról és szakítanak-e a jelenlegi szokásaikkal, vagy sem. A készülékek sikeréhez az is kell, hogy mindenütt megfelelő minőségű Long Term Evolution (LTE) hálózatok legyenek kiépítve. Eddig nem szivárgott ki, hogy a Google világszerte hány Chromebookot értékesített. A Samsung októberben jelentette be az Exynos chipre épülő új Chromebookját, amelynek bevezető ára 249,99 dollár. Egy héttel ezelőtt pedig az Acer mutatta be a C7 típusú készülékét, amely 200 dollárba kerül és amelybe az Intel Celeron 847 típusú x86-os kétmagos processzorát építették be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #6
    A dolog nem attól veszélyes, hogy a CIA, KGB vagy az Észak-Kóreai titkos szolgálat emberei megnézhetik, hanem amikor egy hacker megbízásból személyes adatokat lop le és ad el/át csalóknak. Na ez az igazi veszélye a Google-nek meg a többi felhős hülyeségnek.
  • Vol Jin #5
    De ez olyan egy laptopra, mint egy 10 éves nokia telefon. vannak rajta programok, és akkor ami van rajta, az is marad. Nem tudom felrakni rá azt, ami még nincs, mert éppen most írja egy programozó. EZ így elég karcsú...
  • Linkout #4
    Ugyanmár mégis mit talál a google? A barátnőm egyetemi munkáit vagy a csoporttárakkal készített doksikat?

    Emailjeim nála vannak, képek picasaban, tudja mit nézek Youtube-on vagy milyen helyeket mentek el a térképén. Ha a telefonod androidos és megy a mobilnet tudja hol jársz valós időben.

    ...és akkor mi van? mégis mit tesz ezekkel? Nyilván érzékeny adatok (kormányzati, katonai, nemzetbiztonsági) nem kerülnek fel ide csak úgy. Magánemberként egyáltalán nem riaszt el, ha tud rólam dolgokat, mert nem érdekel.
  • hurkaur #3
    hogy akarmikor elerheted az adataidat! ahogy ok is ;>
  • B0nFire #2
    Kereső, térkép, levelező, drive, docs, naptár, fordító, youtube…

    Illetve ezek is.
  • Vol Jin #1
    Hát én ebben sok fantáziát nem látok, és nem is világos, hogy mit értenek itt felhőszolgáltatáson...