Berta Sándor

Már az amerikai hivatalok is felfigyeltek a szabadalmi trollcégekre

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt azt tervezi, hogy decemberben meghallgatást tart a szabadalmi pereket indító vállalkozások ügyében.

A The Wall Street Journal szerint az egyeztetések fő témája a szabadalmakat birtokló vállalatok piacra gyakorolt befolyása lesz. A meghívott társaságok között vannak IT-konszernek és szabadalmi trollcégek. Eddig a Cisco, a Nokia és az Intellectual Ventures jelezte a részvételi szándékát.

A lap idézte Joseph Wayland szakembert, aki a múlt hétig az amerikai igazságügyi minisztérium kartellfelügyeletét vezette. Ő azt mondta elképzelhető, hogy a szabadalmakat csak kártérítési perek elindítása miatt felvásároló vállalkozások megkárosítják a piacot. Jon Leibowitz, az FTC elnöke rámutatott, hogy számos felvetés merült fel ezekkel a vállalatokkal kapcsolatban, többek között az is, hogy üzleti modelljük akadályozza az innovációt és a piaci versennyel kapcsolatos problémát jelentenek. A jelenségre a hivatalok is felfigyeltek és szeretnék jobban megérteni az IT-ágazatot.

A minisztérium és a szövetségi testület elképzeléseivel a Cisco is egyetért. John Chambers, a társaságvezérigazgatója már október végén ismertette a szabadalmi trollokkal kapcsolatos lesújtó véleményét. Úgy vélte ezek a társaságok a gazdaságnak hatalmas költségeket okoznak azáltal, hogy különböző szabadalomjogokkal kapcsolatban bírósági vitákat kezdeményeznek. Legszívesebben a teljes jelenlegi amerikai szabadalmi rendszert "kidobná" és az egész dolgot elölről felépítené. A gyártó egyébként amúgy sincs túl jobban a szabadalmi trollokkal; két közelebbről meg nem nevezett céget beperelt, az egyiket közvetlen zsarolással vádolta meg.


A jogi védekezés dollármilliókba kerül és lelassít minden fejlesztést

Az Intellectual Ventures a 2000-es alapítása óta egy átfogó szabadalmi portfóliót vásárolt össze, de a 2010 végéig nem szerepelt a szabadalmi perekben. Akkor azonban egyből beperelt kilenc IT-óriást, köztük volt a Hynix és az Elpida is. Egy másik szabadalmi trollcég, az Acacia vezetője Paul Ryan azzal érvelt, hogy ők csak a kisebb vállalkozásoknak és a feltalálóknak segítenek abban, hogy érvényesíthessék az érdekeiket. "Segítünk nekik abban, hogy a pénzükhöz juthassanak és ez egyaránt jó az innováció és a piaci verseny számára" - tette hozzá.

A Bostoni Egyetem kutatói idén nyáron kiszámították, hogy a szabadalmi trollok által tavaly indított összesen 5832 per 29 milliárd dollár közvetlen költséget okoztak az Egyesült Államokban. Ehhez jönnek még a közvetett kiadások, ide sorolhatók azok az összegek, amelyek a perek miatt hiányoznak a kutatás-fejlesztésből. Egy tavalyi tanulmányból pedig kiderült, hogy a szabadalmi perekben érintett vállalatok összesített tőzsdei értéke évente átlagosan 80 milliárd dollárral csökkent. A legismertebb szabadalmi trollnak jelenleg a Lodsys és a Microsoft egykori műszaki igazgatója, Nathan Myhrvold által alapított Capital Ventures számít. Áprilisban Steve Wozniak, az Apple társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmi perek veszélyeztetik az új vállalkozásokat, mert az ezeket az eljárásokat előszeretettel kezdeményező nagyobb társaságok elvehetik az új piaci szereplők kedvét a fejlesztésektől és az innovációtól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #6
    Az elején az tévedés, a fogorvos meg nem is tudom honnan jött...
  • Vol Jin #5
    Steve Wozniak az az ember, aki egy garázsban Steve Jobsal összerakta az első gépeket. A cégből már az elején kitúrták gazdaságilag, és elment ha jól emlékszem fogorvosnak. Bár igaz, hogy egy széke van az applenél, mint tanácsadónak, de ez is csak valami ezer éves szerződésnek köszönhető, és jelentősége nincs.
  • orkaman #4
    amikor megnézi a bankszámláját?

    na jó kicsit gonosz volt :)
  • G_ArchAngel #3
    Kicsit utana kellene nezned, hogy Wozniak hanyszor ert egyet az Apple vezetosegenek dontesevel...
  • TheCunami #2
    inkább szúnyognak
  • csimmasz #1
    "Áprilisban Steve Wozniak, az Apple társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmi perek veszélyeztetik az új vállalkozásokat, mert az ezeket az eljárásokat előszeretettel kezdeményező nagyobb társaságok elvehetik az új piaci szereplők kedvét a fejlesztésektől és az innovációtól."

    Bagoly mondja Bögölynek?