Berta Sándor

10 000 ember bocsájt el a Panasonic

A japán elektronikai konszern jövő márciusig komoly átszervezést akar végrehajtani: többek között dolgozókat küldene el, épületeket értékesítene és bezárna több részleget is.

Hideaki Kawai, a Panasonic pénzügyi vezetője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy 10 000 embert rúgnának ki. Ennek oka, hogy a vállalat - a pozitívba forduló folyamatok ellenére is - nehéz helyzetben van és számos részleg esetében az összkép még mindig nem nevezhető derűsnek. A 88 üzleti terület ötöde veszteséges és az elvárt 5 százalékos nyereségeket is csak a részlegek fele tudta teljesíteni.


A vállalat menedzsmentje már az előző üzleti évben is 36 000 alkalmazottat bocsájtott el. Úgy tűnik, hogy már rég elmúltak azok az idők, amikor büszke lehetett Konosuke Matsushita az örökségére. Az alapító a munkatársakat a nehéz időkben is fontosabbnak tekintette a cég sikereinél és ha kellett, akkor a tartalékokból fizette ki a béreket csak azért, hogy a pillanatnyi nehéz helyzet miatt senki se veszítse el az állását. Jelenleg a vezetők viszont a tömeges elbocsájtásokban hisznek, annak ellenére, hogy ezek sem kerülnek kevés pénzbe, különösen, ha tetemes végkielégítéseket kell kifizetni. Jövő márciusban még a 10 000 dolgozó kirúgása után is 10 milliárd dolláros veszteséggel kell számolnia a társaságnak.

A Panasonicot újra és minél rövidebb időn belül nyereségessé szeretnék tenni. "Az új vezető azzal bízott meg minket, hogy minden üzleti területen három éven belül legalább 5 százalékos nyereséget érjünk el" - jelentette ki Kawai. A menedzser hozzátette: egyáltalán nem akarnak olyan hosszú ideig várni és az a tervük, hogy a nehéz helyzetben lévő részlegeket már most vagy megszüntetik vagy leválasztják az anyacégről. A tervek között szerepel, hogy Japánban lévő irodaházakat és más épületeket, illetve telkeket adnak el azért, hogy így jussanak további forrásokhoz. Szintén a bevételeket növelheti hosszú távon, hogy bezárnának egyes kirendeltségeket és összevonnának bizonyos részlegeket, illetve akár üzemeket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #3
    Mondjuk az az idő is elmúlt, amikor pl. a Mazda dolgozói, ingyen menetek dolgozni, mert a cég nehéz helyzetben volt.
  • gulyasandras #2
    az „elbocsájtás” alakkal viszont elég gyakran találkozunk, főleg élőszóban. Írásban csakugyan kevésbé, de ennek alighanem az az oka, hogy a helyesírási szótárakban csak a j nélküli bocsát alak szerepel.
  • Vadnokedli #1
    Az igen; ember bocsát? Nem medve bocsát? persze korrekt hogy bocsát.