Berta Sándor

Ellenőrizné az internetet Ausztrália

Ismertté váltak az ausztrál kormány internet-ellenőrzési tervei. Amennyiben az új rendszer megvalósul, méltó párja lesz a Kínában és Iránban működő hálózatoknak.

A program részleteit az Electronic Frontiers Australia (EFA) szivárogtatta ki. A csomag számos olyan elemet tartalmaz, amelyek segítségével jelentős mértékben kibővítenék a rendőrség és a titkosszolgálatok jogait. A projekt részét képezi a távközlési adatok két éven át tartó tárolása is. A jövőben bűncselekménynek minősülne, ha valaki nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal a saját kommunikációját védő titkosítás feltörése során. A bevezetendő távközlési adattárolás pedig teljes körű lenne és gyakorlatilag minden online információra vonatkozna, mivel a cél az állampolgárok szörfölési és közösségi szokásainak komplett felmérése és kiértékelése. Többek között elemeznék azt is, hogy ki és milyen tevékenységet folytat a közösségi oldalakon.

Változást jelentene továbbá, hogy a bűnüldöző hatóságoknak és a titkosszolgálatoknak nem kellene engedélyeket beszerezniük a lehallgatásokhoz. Egyszerűsítenék az engedélyek kiadási folyamatát és még az idegen számítógépek működésének "megzavarását" is lehetővé tennék, ha így fontos információkhoz juthatnak hozzá a hivatalok. Jon Lawrence, az EFA vezetője szerint olyan jelentős mértékben bővülnek a hatóságok ellenőrzési lehetőségei, amilyen jellegű jogosítványai jelenleg a kínai és az iráni hivataloknak vannak. Az ausztrál parlament titkosszolgálati és belbiztonsági bizottságához a következő négy hétben lehet benyújtani a tervezettel kapcsolatos módosító indítványokat. Az Ausztrál Kalózpárt és különböző szervezetek a 4 hetes időszak meghosszabbítását kérték, de ezt a felvetést a helyi kabinet elutasította. Az EFA véleménye szerint a tervezett változtatások elképesztő mértékű beavatkozást jelentenek a polgárjogokba és az összes ausztrál polgár magánéletébe. A Delimeter nevű IT-portál George Orwell 1984 című művéhez hasonlította az elképzeléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Molnibalage #5
  Mekkora baromság. Nincs az a vas, ami képes eltárolni miden adatot...
 • nett #4
  De ez kinek jó? Semmilyen alapos indokot nem látok rá. Mi a célja? Mi lenne a várható eredménye? Milyen áron? áááh
 • nextman #3
  Na, oda se megyek lakni..
 • tcpip2 #2
  Sajnos amit írsz, hiú ábránd, akik politikai korrupcióban részesek, elég magasan vannak ahhoz, hogy tudják mikor indul vizsgálat ellenük, illetve el tudják intézni, hogy ne is induljon ilyen.
 • Poetro #1
  Ez jó szolgálatot tenne a politikai életben a korrupció megelőzésére, ugyanis ezeket az üzeneteket is figyelhetné a titkosszolgálat (ugye?). Mert ugye egyenlőek lesznek ezek a jogok, azaz nem lehet valami okkal kibúvót találni a megfigyelés alól?