Berta Sándor

Adattárolásban az Egyesült Arab Emírségek jár az élen

Saját adatai alapján a közel-keleti állam rendelkezik a világ legnagyobb biometrikus adatbázisával. A helyi kormány nem szégyenkezik emiatt, sőt, szeretné hitelesíteni a különös világrekordot.

Jelenleg a világ egyetlen országában sem őriznek annyi biometrikus adatot, mint az Egyesült Arab Emírségekben. A közel 8,3 millió lakosra elképesztő mennyiségű eltárolt minta jut. A helyi adatbázisban közel 103 millió digitális ujjlenyomatot, 15 millió arcprofilt és számtalan digitális aláírást őriznek. A vezetők szeretnének létrehozni egy rendkívül pontos, megbízható és átfogó nyilvántartást, amelyben minden lehetséges személyes adatot összegyűjtenek.


Dr. Ali Al Khouri, az Emirates ID nevű hivatal első embere elmondta, hogy a fő céljuk az úgynevezett identitáslopások megakadályozása és az elektronikus kormányzati szolgáltatások jövőbeli biztonságos használatának biztosítása. Mindez természetesen szépen hangzik, azonban van egy furcsaság. A szakember ugyanis örül annak, hogy az ő országuk jeleskedik a személyes adatok tárolásában és ezt szeretné hitelesíteni, méghozzá a World Record Academy segítségével.

Az Egyesült Arab Emírségekben 2003 óta használnak írisz-leolvasó biztonsági rendszereket, így akarják megakadályozni, hogy a korábban különböző okokból kiutasított személyek ismét az ország területére léphessenek. 2005-ben ebben az adatbázisban már 800 000 minta szerepelt és már akkor a világ legbővebb ilyen jellegű tárhelye volt. A hivatal 2009 szeptemberéig több mint 14 millió digitális ujjlenyomatot gyűjtött össze, majd a szám idén szeptember végére 102 millióra nőtt. Az Emirates ID már elküldte a hivatalos dokumentumokat a World Record Academy vezetőinek és most a válaszra várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #5
    Az emirátusok egy átjáróház. Többen vannak az indiai, pakisztáni munkások, turisták, mint a helyi lakosok. Gondolom azokat veszik nyilvántartásba, akik külföldről jönnek a mecsetbe Allah haragjáról és a hitetlen kutyákról előadást tartani, hogy rábeszéljenek valakit egy dinamitos mellényre.
  • inkvisitor #4
    Szerintem nem csak a helyi lakosok, de a helyi munkavállalók ujjlenyomata is adatbázisba kerül.
  • halgatyó #3
    És az Egyesült Arab Emirségekben dicsekedhetnek az átlagosan legtöbb ujjal!
    Átlagosan ui. kb. 12 ujjúak
  • Cat #2
    szerintem ennek az az oka, hogy ott mindenki egész testet elfedő leplekben jár, a nikábot hordó nőknek pedig még a szeme se látszik. Kidugják a lepedőből az ujjukat, és már azonosítva is vannak. Az arcukat nyilván nem láthatja még a banki alkalmazott se, ha az férfi.
  • Vol Jin #1
    Szép dolog a biztonság, de abban a pillanatban, amikor mindannyiunk seggébe egy villanypóznát dugnak, az a visszájára fog elsülni.