Berta Sándor

Szigorúbb internetellenőrzést akar az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Drog- és Bűnözés Elleni Irodája (UNODC) azt szeretné, hogy ha egységes nemzetközi szabványok vonatkoznának a távközlési adattárolásra, az internetszolgáltatókra és a WLAN-regisztrációs kötelezettségre.

Az ENSZ irodája legújabb jelentésében rámutatott, hogy az egységes szabályozás komoly előnyöket biztosítana a bűnüldöző hatóságoknak és a titkosszolgálatoknak. Az egységes kötelezettségek között rögzítenék azt is, hogy a különböző távközlési adatok mennyi ideig tárolhatók el. A UNODC többek között kiemelte, hogy az egységes nemzetközi megállapodások hiánya miatt problémásak lehetnek a határokon átnyúló terrorizmus ellenes nyomozások.

Ugyanakkor az iroda sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nincs olyan eszköz, amely az államokat együttműködésre kötelezné a kiberbűnözés és a terrorizmus ellen. Néhány ország bevezetett ugyan szigorú szabályokat, például Egyiptomban az internetkávézók üzemeltetőinek előírták, hogy minden vendégtől kérniük kell igazolványt, de kérdéses, hogy ezek a lépések sikeresek lesznek-e. A könyvtárakban vagy a repülőtereken elhelyezett WLAN-hotspotoknál viszont nincsenek ilyen korlátozások, így azokat az használja aki akarja.

A másik probléma, hogy a túlzott mértékű szabályozások megsértenék a szabad véleménynyilvánítást. Bár a legtöbb internetszolgáltató, platform és közösségi oldal az általános szerződési feltételeiben megtiltja a gyűlöletet és a terrorizmust népszerűsítő anyagok terjesztését, ez önmagában vajmi keveset ér. Ezzel természetesen a terrorszervezetek is tisztában vannak, ezért minden kiskaput kihasználva toborozzák a tagjaikat, akár a chatszobákban és a fórumokban is, és ezeken a helyeken terjesztik a propaganda-anyagaikat. A jelentés készítői kritikával illették a YouTube és a Rapidshare mellett a Facebookot és a Twittert, de a keresők indexei sem jók, mert lehetővé teszik a terrorista tartalmak könnyű megtalálását.

A UNODC felvetette továbbá, hogy az azonnali üzenetküldő és a VoIP-szolgáltatások üzemeltetőinek tárolniuk kellene a chateken folytatott beszélgetéseket azért, hogy egyszerűbbé tegyék a terroristák felderítését és követését. Ez ugyanakkor bizonyos mértékű cenzúrát jelentene és kérdéses, hogy a cégek ebben részt vennének-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #5
    "Setalj egyet marseille-ben vagy london irani/afrikai negyedeiben. Szinte csak azt fogsz latni."

    Ha te mindenkiről megmondod, hogy kicsoda-micsoda első ránézésre, akkor mégis mit keresel itt köztünk ezen a fórumon, már rég k*rva gazdagnak kéne lenned jó kapcsolatokkal és a jachtjaidat kéne számolgatnod a kikötődben... Nekem vannak arab ismerőseim és sokkal normálisabbak, mint pl sok magyar... tény, hogy nem vallásosak, hanem ateisták, de akkor sem kellene bőrszín alapján mindenkit terroristává nyílvánítani
  • kvp #4
    "Terroristát még nem láttam"

    Setalj egyet marseille-ben vagy london irani/afrikai negyedeiben. Szinte csak azt fogsz latni. Mindettol fuggetlenul a szervezet indoklasa jogos, hogy ha nem lenne szabad internet, akkor konyebb dolga lenne a mindenkori hatalomnak. A hiba ott van, hogy ha nem lenne internet (mert mondjuk agyon cenzuraznak), akkor a jelenlegi civilizacios szinvonalunk sem lenne sehol. A legtobb tokes azert toleralja a net relativ szabadsagat, mert valasztaniuk kell a penz es a hatalom kozott. Ha tul sok hatalmat akarnak, akkor a penzuket, azaz a joletuket bukjak el. A ketto egyutt jelenleg nem megszerezheto, de mar sok helyen dolgoznak azokon a gazdasagi es tarsadalmi modelleken, amik ezt lehetove teszik. A gond a tudas es az engedelmesseg problemaja. Azaz minel okosabb valaki, annal kevesbe jellemzo ra, hogy gondolkodas nelkul engedelmeskedjen. Viszont ha mindenki buta, akkor osszeomlik a termeles es ezzel a piaci alapokon nyugvo gazdasag es gazdagsag is. Ebben az esetben meg nem erne semmit a megszerzett hatalom sem.
  • gforce9 #3
    Terroristát még nem láttam, de a lehallgatásokkal a padlás tele. Jó lenne már leállni fiúk.... ott fenn az EU bizottságokban. Nagyobb terroristák vagytok mint láden.....